Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Putin’den orduya “Ukrayna’ya gir” emri: Şimdi ne olacak?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdığını açıklayan kararnameyi imzaladı ve orduya “Ukrayna’ya gir” emri verdi. Putin’e göre bölgeye sevk edilecek birlikler “barış gücü”. Peki Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri tanıması ne anlama geliyor?

Ukrayna’nın doğusunda Donbas olarak bilinen Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki Rusya destekli ayrılıkçılar, 2014’te Ukrayna’dan ayrılarak bağımsızlıklarını ilan etti. Moskova, bölgede 2014’ten bu yana yaşanan çatışmalarda 15 bin kişinin öldüğünü iddia ediyor.

Vladimir Putin

Rusya bölgede yaşanan çatışmalara taraf olduğunu reddediyor fakat Moskova’nın bölgeye gizli askeri destek, mali yardım, koronavirüs aşılarının temini ve bölgedeki 800 bin kişiye Rus pasaportu verilmesi dahil olmak üzere çeşitli yardımlarda bulunduğu ve Rus ayrılıkçıları desteklediği öne sürülüyor.

Rusya’nın ayrılıkçı bölgeleri tanıması ne anlama geliyor?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aldığı bu karar ile Moskova ilk kez, Donbas’ı Ukrayna’nın bir parçası olarak görmediğini ilan etti. Bu adım ile Moskova’nın Donetsk ve Luhansk’ı Ukrayna’ya karşı korumak için bu bölgeye asker göndermesinin önü de açıldı.

Rusya Parlamentosu üyesi ve eski Donetsk siyasi lideri Alexander Borodai, Reuters’a verdiği demeçte ayrılıkçıların Rusya’dan yardım isteyebileceğini ve bu bölgelerin kontrolünü ele geçirmek için Rusya’ya yardım edeceklerini söyledi. Böyle bir durumda uzmanlar, Ukrayna krizinin yeni krizler doğurabileceği ve Donbas’taki çatışmaların şiddetlenmesi durumunda Rusya ile Ukrayna arasında sıcak bir çatışma çıkabileceği yorumunda bulunuyor.

Minsk süreci iptal mi oldu?

2014 ve 2015’te Belarus’un başkenti Minsk’te imzalanan anlaşmalar ile Ukrayna ile Rus yanlısı ayrılıkçılar arasında kalıcı bir ateşkes sağlanması hedeflenmişti. Bu anlaşmalar ile Donbas’ta iki bölgeye bağımsızlıktan çok, otonomi tanınmıştı. Ancak Putin’in dünkü kararı ile bu anlaşmalar fiilen ortadan kalkmış oldu.

Gürcistan savaşını mı anımsatıyor?

Rusya’nın daha önce de buna benzer bir kararı bulunuyor. 2008 yılında Moskova, Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanımıştı. Moskova bu iki bölgeye geniş bütçeler göndermiş, bölgede bulunanlara Rus vatandaşlığı vermiş ve bölgeye binlerce asker yerleştirmişti.

Rusya’nın 2008 yılında Gürcistan’ın NATO üyeliğini engellemek için Abhazya ve Güney Osetya’nın bağımsızlığını tanıdığına işaret eden uzmanlar, Moskova’nın aynı yöntemi Ukrayna için de uygulayabileceğini belirtiyor.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.