Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya ile Ukrayna savaşın eşiğinde: Putin nerede duracak?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ve “barış gücü”nü bölgeye göndermesinin ardından herkesin aklında tek bir soru belirdi: “Putin’in bir sonraki hamlesi ne olacak?”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımasının ve orduya “Ukrayna’ya gir” emri vermesinin ardından Batılı ülkelerden tepkiler ve yaptırım kararları arka arkaya geliyor.

Putin’in bundan sonraki süreçte Ukrayna’da neler yapacağı belirsizliğini korurken, Reuters haber ajansı konuya dair üç farklı seçeneği haberleştirdi. Analize göre seçenekler şöyle:

  1. Ayrılıkçı bölgeler güvenli hale getirilebilir

Uzmanlar, Putin’in ayrılıkçıları bağımsız olarak tanıması ve bölgeye barış gücü adı altında asker göndermesinin daha geniş bir istilaya doğru atılacak ilk adım olduğu yorumlarını yapıyor. Bazı uzmanlar ise Putin’in bu hamle ile duracağını iddia ediyor.

“Little Inexperienced Males: Putin’s Wars Before 2014″ün yazarı Tim Ripley, Putin’in açıklamalarının Rusya’da bir zafer olarak ilan edileceği düşüncesinde. Ripley, Putin’in bir sonraki adımında Ukrayna’dan daha fazla toprak almak yerine Karadeniz’deki Ukrayna limanlarını denizden ablukaya alınmasını yeğleyeceğini ve bu durumun da Rusya lideri için yeterli olacağını söylüyor:

“Belarus, bölgedeki dengeleri değiştirmeyi amaçlayan oldukça büyük bir hamleydi. Bu durum, NATO’nun Baltık devletlerini savunma stratejisini gözden geçirmesi gerektiğini ortaya koyuyor.”

2. Doğu Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgeleri genişletmeye çalışabilir

Reuters’ın analizine göre Rusya, ikinci bir seçenek olarak Ukrayna’yı topyekûn işgal etmek yerine Donbas bölgesini genişletmeye çalışabilir. Donbas’a ek olarak genişletilebilecek ilk hedef, ayrılıkçıların 2014 yılında Kırım ilhakından sonra saldırmaktan vazgeçtiği Mariupol Limanı olabilir. Mariupol’u ele geçirmek, Moskova’nın, Kırım’ın kara üzerinden ayrılıkçı bölgelere bağlanması ve Azak Denizi kıyıları üzerinde tam kontrol sağlaması anlamına gelebilir. Bu hedefin Putin için stratejik bir hamle olacağı fakat böyle bir hamlenin Rusya’ya daha fazla ekonomik yaptırım uygulanmasına yol açabileceği belirtiliyor.

3. Büyük ölçekli istila

Başta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İngiltere olmak üzere Batılı ülkeler, Rusya’nın Ukrayna’nın tamamını işgal edeceği yönünde uyarılarda bulunuyor. Bazı analistler, Putin’in Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığı tanıdığı “meydan okuma” konuşmasından tatmin olmayacağını düşünüyor. İngiltere’nin The Guardian gazetesi muhabiri Shaun Walker bu isimlerden biri: “Putin’in aklında, Ukrayna’nın doğusundan bir ‘ısırık’ almaktan çok daha fazlası var.”

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.