Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tramvay okulu: Filipinler’de gönüllü öğretmenler tahta bir tramvay ile yoksul çocuklara eğitim götürüyor

Filipinler’de koronavirüs önlemleri kapsamında okulların kapalı olması nedeniyle öğrenciler, eğitimlerine ahşap bir tramvay sayesinde devam ediyor.

Beyaz bir tahta, renkli çizelgeler ve bir yığın kitap ile donatılan tramvay, haftada üç kez Filipinler’deki Tagkawayan şehrindeki farklı köylere gidiyor ve yoksul çocuklara eğitim götürüyor. 

Tramvayı kullanan gönüllü öğretmenlerden biri olan Shaira Berdin gazetecilere verdiği demeçte, “Salgının hakim olduğu ve çocukların yüz yüze eğitime ulaşamadığı bir dönemde bunu yapmamız çok önemli” dedi.

Tagkawayan şehri yaklaşık 54 bin kişilik bir nüfusa sahip.

Filipinler’de uzaktan eğitim sürecinde öğrencilerin, eşit olmayan eğitim kalitesi ile birlikte bilgisayar, telefon ve internet eksikliğinden kaynaklı olarak zorluk yaşadığı ve bazı öğrencilerin sabit internet bağlantısına ulaşabilmek için çatılara tırmanmak zorunda kaldığı biliniyor.

Tramvayı kullanan gönüllü öğretmenler, 60’tan fazla çocuğa matematik ve okuma öğretiyor. Gönüllüler bu girişime Kasım 2021’de başladı ve bağışlar sayesinde derslerde kullanılacak materyalleri topladı. 

Tramvay durdurulduğunda gönüllü öğretmenler beyaz tahtayı araçtan indirerek yazım dersleri için kullanıyor ve bilgi kartları kullanarak çocuklara sayı saymayı öğretiyor.

26 yaşındaki öğretmen Samboy de Leon Niala, “Buradaki gönüllülerin çoğu yoksul ailelerden geliyor. Onlar da hayatta zorluklar yaşadılar, bu yüzden ihtiyacı olan çocuklara yardım etmek istiyorlar” dedi. 

Filipinler’de Kasım 2021’den itibaren okullar kademeli olarak okulların yeniden açılmaya başladı.

Ülkede bugüne kadar 3,6 milyondan fazla koronavirüs vakası ve 55 bin ölüm kayıtlara geçti.

Şubat ayı ile birlikte Filipinler’de günlük koronavirüs vaka sayısının bin 500’e düşmesinin ardından, ülke yeniden turistlere açılmaya başlandı.

Kaynak: Reuters

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.