Güne Başlarken (24 Şubat 2022): Rusya Ukrayna’ya saldırıyor

Günaydın, perşembe sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Sıcak gelişmeler nedeniyle bugün sadece Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasını anlatacağım.  

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Putin, Ukrayna’nın doğusundaki muharebe bölgesinde bulunan Ukraynalı askerlere silahlarını bırakıp evlerine dönmeleri çağrısında bulundu, Ukrayna’yı da herhangi bir kan dökülmesinden sorumlu olacağı konusunda uyardı. Putin, Ukrayna ve Rus güçleri arasındaki çatışmaların “kaçınılmaz” ve “sadece bir zaman meselesi” olduğunu da sözlerine ekledi. Putin, Rus halkına hitaben yaptığı konuşmada, ülkesinin Ukrayna’yı işgal etme “planı” olmadığını söyledi. “Özel bir askeri operasyon” başlattığını açıklayan Putin, Ukrayna halkının ülkeyi kimin yöneteceğini “özgürce seçebileceğini” belirtti.

Putin her ne kadar işgal etme planının olmadığını söylese de savaş başladı. Ukrayna İçişleri Bakanı CNN’e konuştu ve “İşgal başladı” dedi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, “Putin, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı bir savaş başlattı. Ukrayna’nın barışçıl kentlerinde saldırılar sürüyor. Ukrayna kendini savunacak ve kazanacak. Dünya Putin’i durdurabilir, durdurmalı. Harekete geçme zamanı” dedi. 

Putin konuşmadan önce Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin talebi üzerine toplandı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, güvenlik konseyinin acil toplantısında konuştu, Putin’den birliklerinin Ukrayna’ya saldırmasını durdurmasını istedi. Guterres Putin’e “barışa bir şans verme” çağrısında bulundu. Ukrayna’nın BM Büyükelçisi, BMGK toplantısındaki konuşmasında, “Rusya Federasyonu büyükelçisi, üç dakika önce devlet başkanın ülkeme savaş ilan ettiğini doğruladı” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden konuya ilişkin yazılı açıklama yayımladı. Beyaz Saray tarafından paylaşılan açıklamada Biden, “Başkan Putin, feci bir can kaybı ve insan ıstırabı getirecek önceden tasarlanmış bir savaşı seçti. Bu saldırının getireceği ölüm ve yıkımın tek sorumlusu Rusya’dır. ABD ve müttefikleri, birlik ve kararlılıkla karşılık verecektir. Dünya Rusya’yı sorumlu tutacaktır” dedi. Biden, Rusya’nın karşılaşacağı sonuçlar hakkında bugün Amerikalılar’a hitap edeceğini söyledi. Biden, gelişmeleri Beyaz Saray’dan izleyeceğini ve Rusya için “daha ileri sonuçları” açıklamadan önce sabah G7 liderleriyle görüşeceğini belirtti. 

Ukrayna’da ise farklı bölgelerde patlama sesleri duyuldu. BBC’nin haberine göre Kiev’de beş ila altı patlama meydana geldi. Donetsk bölgesindeki Kramatorsk’ta da patlama sesleri duyuluyor. Odesa, Harkov, Kramatorsk, Berdyansk ve Mariupol’de şiddetli patlamalar yaşandığı gelen son bilgiler arasında. CNN, Rusya’nın Belgorod kentinde de patlamalar olduğunu duyurdu. Ukrayna Kiev Havalimanı’nın tahliyesine başlandı. 

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Türkiye’yi desteğe çağırdı. Büyükelçilikten yapılan açıklamada “Rusya Federasyonu Ukrayna’ya karşı bir savaş başlattı. Barışçıl Ukrayna şehirleri bombalanıyor. Stratejik ortağımız Türkiye’yi ve dost Türk halkını bu zor zamanda bizi desteklemeye çağırıyoruz” denildi. 

Aktardıklarım sıcak gelişmeydi, şimdi bir de dün neler yaşandığında bakalım. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçıların elinde bulunan Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanımış ve orduya “Ukrayna’ya gir” emri vermişti. Ukrayna Parlamentosu dün akşam, ülkede gece yarısından itibaren başlayacak olağanüstü hal kararını kabul etti. Avrupa Birliği (AB) Rusya’ya yaptırımları kabul etti. Beyaz Saray, Kuzey Akım 2 boru hattını inşa eden şirketlere yeni yaptırımlar geleceğini duyurdu. 

Dünya Rusya’ya yaptırımlar uygularken Türkiye’nin Ukrayna krizinde nasıl bir pozisyon alacağı merak konusu. AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ukrayna-Rusya krizi hakkında açıklamalarda bulunan Erdoğan, “Hem Rusya hem de Ukrayna ile siyasi, askeri ve ekonomik ilişkilerimiz var. İkisinden de vazgeçemeyiz” derken NATO’nun da kesin tavrını belirlemesi gerektiğini söyledi. Erdoğan, “Bizim Türkiye olarak Kırım’daki tavrımız ne olduysa, buralarda da tavrımız aynı oldu. Nitekim yaptığımız açıklamayla da Ukrayna’nın toprak bütünlüğü noktasında tavrımızı ortaya koyduk ve Rusya’nın bu takındığı tavrı reddettiğimizi bildirdik” dedi. 

Akşam saatlerinde Putin ile Erdoğan telefonda görüştü. Erdoğan, Türkiye’nin gerginliğin azaltılması ve barışın korunması için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Erdoğan, bölgesel meselelerde Putin ile kurdukları yakın diyaloğa her zaman büyük önem verdiğini, bunun olumlu sonuçlarını gördüklerini ve bu anlayışı sürdürme kararlılığında olduğunu vurguladı. Ukrayna’nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne aykırı adımları tanımadıklarını, bunun ilkesel bir tutum olduğunu belirten Erdoğan, Minsk Anlaşmaları zemininde bir sonuca ulaşılmasının önemli olduğunu kaydetti. 

Ukrayna’nın doğusunda yaşayan Türk öğrenciler Medyascope’tan Senem Görür’e konuştu. İsimlerinin gizli kalması koşuluyla Medyascope’a konuşan öğrenciler, Ukrayna’nın doğusundaki Harkov şehrinde. Kiev, Moskova’nın, Ukrayna’nın doğusunda bulunan Harkov şehri sınırına her gün 100 savaş aracı gönderildiğini iddia ediyor. Bölgede bulunan Türk öğrenciler, “Okula gitmeyi bırakın, markete bile mümkün oldukça çıkmıyoruz. Şehir merkezinden geçen tanklar var, üzerimizden geçen savaş uçakları var” dedi. Sınıra 30 kilometre uzaklıkta olduklarını ve bölgeye günlerdir binlerce asker ve tank yığıldığını söyleyen öğrenciler, “Olası bir savaş durumunda oldukça tehlikeli bir konumdayız. Ülkede 30 gün süreyle olağanüstü hal de ilan edildi ve halk da silahlandırılmaya başlandı. Bizler olası bir işgalde nereye sığınacağımızı bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

Bölgede azımsanmayacak kadar fazla –25 bine yakın– Türk öğrenci bulunduğunu söyleyen öğrenciler, Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın “Ülkenin doğusundan ayrılın” çağrısı yaptığını fakat büyükelçiliği aradıklarında bu durumun sadece Donetsk ve Luhansk için geçerli olduklarını öğrendiklerini anlattı. Öğrenciler, “Bizlere ‘Ülkenin doğusundan çıkın’ çağrısı yapıldı fakat biz büyükelçilikle iletişime geçince bu çağrının Donetsk ve Luhansk bölgeleri için geçerli olduğu söylendi” dedi. Büyükelçiliğin bu durumda kendilerini sadece Türk Hava Yolları’nın (THY) bilet satış sayfasına yönlendirdiğini anlatan öğrenciler, siteye baktıklarında da bilet fiyatlarının 8 ila 9 bin TL’den başladığını söyledi.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.