Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Siyasi partilerden Ukrayna açıklaması: “Rusya’nın Ukrayna’yı işgalini kınıyoruz”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’nın Donbas bölgesine bir askeri operasyon başlattıklarını duyurdu. Başta başkent Kiev olmak üzere Odesa, Harkov, Kramatorsk, Berdyansk ve Mariupol’de şiddetli patlamalar yaşanırken, bölgede ölüler ve yaralılar var. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasına siyasi partilerden tepkiler geldi. Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Rusya’nın uluslararası hukuka, BM kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgalini kınıyoruz ve kesinlikle kabul etmiyoruz” dedi. 

“BM kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgali kınıyor ve kabul etmiyoruz”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Rusya’nın Ukrayna’nın Donbas bölgesine başlattığı askeri operasyonuna ve başta başkent Kiev olmak üzere Odesa, Harkov, Kramatorsk, Berdyansk ve Mariupol şehirlerinde yaşanan füze saldırılarına Twitter hesabından şöyle tepki gösterdi:  

“Rusya’nın uluslararası hukuka, Birleşmiş Milletler (BM) kararlarına ve bütün ilgili belgelere aykırı olan bu işgalini kınıyoruz ve kesinlikle kabul etmiyoruz. Rusya’nın Ukrayna’ya fiili askeri müdahalede bulunması, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’da güvenlik ve istikrar ortamı açısından en riskli dönemin başlaması anlamına gelmektedir. Bu soğuk savaş döneminde dahi süren Helsinki sürecinin ve AGİT sürecinin de etkisini fiilen kaybetmesi sonucunu doğurabilir. “

Türkiye, Ukrayna’nın ve Rusya’nın doğrudan komşusu olduğunu ve yaşanan durumdan en fazla etkilenecek ülkelerin başında geldiğini belirten Davutoğlu, atılması gereken kritik adımları ise şöyle sıraladı: 

  • Ankara’da hem askeri hem de diplomatik olarak bir kriz masası kurulmalıdır. Krizin böylesine tırmandığı bir dönemde cumhurbaşkanının Afrika seyahati yapmış olması, seyahati yarıda kesmiş olsa bile, kriz konusunda öngörülemez tutumun bir yansımasıdır.
  • Türkiye bu kriz konusunda ilkesel tutumunu ortaya koymalıdır. Montrö ve Minsk anlaşmaları başta olmak üzere uluslararası taahhütlere ve ulusal sınırların değişmezliği ilkesine herkes saygı göstermeli ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğü korunmalıdır.
  • Türkiye acilen ateşkes sağlanması için hem taraflar nezdinde hem de NATO ve BM Güvenlik Konseyi nezdinde temaslarda bulunmalıdır.
  • Türkiye, NATO içindeki bütün istişarelerde yer alarak Ukrayna-Rusya krizinin Ukrayna-Rusya krizi olmaktan çıkıp, NATO-Rusya krizi olmasını engelleyici bir tutum takınmalıdır.
  • Başta Kharkiv olmak üzere Ukrayna’da bulunan vatandaşlarımızın tahliyesi için gereken adımlar ivedilikle atılmalıdır.

“Avrupa’nın güvenlik mimarisinin temel belgesi olan Helsinki Nihai Senedi yok sayıldı”

İYİ Parti’den de konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapıldı ve Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin Türkiye’ye yansımalarının en aza indirilmesi için adımlar atılması gerektiği belirtilerek şu görüşlere yer verildi:

“Ukrayna ve Rusya arasındaki uzlaşmazlığın bağımsız ve egemen bir devletin toprak bütünlüğünün ne ad altında olursa olsun ihlal edildiği bir noktaya gelmiş olması uluslararası hukukun ve kurallarının ihlali niteliğinde olduğu gibi Avrupa’nın güvenlik mimarisinin temel belgesi olan Helsinki Nihai Senedi ve o zamandan bu yana varılmış olan diğer mutabakatların da yok sayılması demektir.

Ekonomimizin mevcut kırılganlığı da dikkate alınarak, öncelik krizin ülkemize olabilecek yansımalarının asgari düzeyde tutulmasına, diğer ifadeyle krizin ülkemiz açısından gündeme getireceği sıkıntıların yönetilmesine verilmelidir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu konuyu ele alacak olmasını memnuniyetle karşılıyor ve kriz yatışıncaya kadar TBMM’nin, tüm siyasi parti liderlerinin düzenli bir şekilde bilgilendirilmeleri ve gerekiyorsa bir araya getirilmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Karamollaoğlu: “Rusya’yı bir an önce uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum”

Saadet Partisi Genel Başkan Temel Karamollaoğlu da Twitter hesabı üzerinden Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğe ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimini kınadığını belirten Karamollaoğlu, “Rusya’yı bir an önce uluslararası hukuka uymaya davet ediyorum. 21. yüzyılda Sovyetler Birliği’ni yeniden diriltme çabaları dünya barışı için çok ciddi bir tehdittir. Bu girişim kesinlikle kabul edilemez. Bölgemizin ve dünyanın her zamankinden daha fazla barış ve huzura ihtiyacı vardır. Tüm taraflara sağduyu ve itidalle dünya barışını korumaya yönelik olarak sorumluluklarını yerine getirme çağrısında bulunuyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.