Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Basketbol dünyasından Ukrayna-Rusya savaşına gelen tepkiler – Ergin Ataman: “Savaşı durdurun. Bu durum kabul edilemez, masum insanlar zarar görüyor, savaşı durdurun!”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün (24 Şubat) sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusunda bulunan Donbas bölgesine askeri operasyon başlatıldığını duyurdu.

Gün boyu Ukrayna’da büyük bir kriz yaşanırken farklı diplomatik aktörlerden, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve barış çağrıları geldi. Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in saldırıya yönelik, “İkinci Dünya Savaşı’ndan beri Avrupa’nın en kara günü” tabiri durumu özetler nitelikte.

Bu bağlamda spor dünyasından da Rusya’ya tepki, Ukrayna’ya destek mesajları geldi. Medyascope Spor Servisi olarak, basketbolda yükselen sesleri derledik.

Turkish Airlines EuroLeague

Turkish Airlines EuroLeague’de olaylar zinciri, dün (24 Şubat) Zenit St Petersburg deplasmanına gidecek Barcelona’nın İspanyol forveti Alex Abrines’in attığı, “Rusya’ya gitmek zorunda olmaktan hoşlanmıyorum” tweeti ile başladı.

Abrines’in paylaşımı:

Barcelona’nın St Petersburg’a uçuşunu ertelediği, Zalgiris Kaunas’ın Moskova ve. St Petersburg’a gitmeyeceği ve Almanya’da EuroLeague’i yayınlayan Magenta Sport’un Bayern Münih – CSKA Moskova maçını yayınlamayacağı açıklandı. Bu gelişmelerin ardından EuroLeague, 27. haftada oynanacak Bayern Münih – CSKA, Bitci Baskonia – UNICS Kazan ve Zenit – Barcelona maçları ileri bir tarihe ertelendi.

Turkish Airlines EuroLeague’in resmî açıklaması:

Akşam oynanan EuroLeague maçlarında Anadolu Efes’in 109-77 galip geldiği Maccabi Playtika Tel Aviv karşılaşmasının ardından Ergin Ataman, “Savaşı durdurun. Bu durum kabul edilemez, masum insanlar zarar görüyor, savaşı durdurun!” açıklamasını yaptı.

Ergin Ataman’ın açıklaması:

Olympiakos – AX Armani Exchange Milan maçında hava atışı öncesinde Ukraynalı hakem Boris Ryzhik, ekranlara “Savaşı durdurun” yazan kâğıt ile yansıdı. Pire temsilcisinin 67-58 galip geldiği maçın ardından Olimpia Milan Koçu Ettore Messina, “Boris Ryzhyk’a desteğimizi belirtmek istiyorum. Ülkesi ve Avrupa için bu korkunç günde buraya gelirken hissettiklerini tahmin edemiyorum” açıklamasında bulundu.

Boris Ryzhyk:

Taraftarlık kültürüyle tanınan kulüplerden Zalgiris Kaunas’ın evi Zalgirio Arena’da, tarihe geçen (68-47) Real Madrid galibiyeti kadar Ukrayna’ya destek tezahüratları konuşuldu.

Zalgiris tribünlerinde “Ukrayna” sesleri:

EuroLeague maçlarından önce, bu sezon FIBA Basketbol Şampiyonlar Ligi ve yerel lig olarak Rusya’da mücadele eden Estonya takımı Kalev/Cramo, VTB Ligi’nden çekildiğini açıkladı. 2023 FIBA Dünya Kupası elemeleri grup aşamasında İspanya’nın Ukrayna’yı ağırladığı maç öncesinde de Ukraynalı basketbolcular, alkışlarla karşılandı:

Tony Parker

Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesine yönelik en sert açıklamalardan biri, Avrupa basketbolunun efsanesi Tony Parker’dan geldi. LDLC ASVEL’in sahibi Parker, “Önümüzdeki hafta (Zenit) Rusya’ya yolculuk etmeyeceğiz. Bu durum sporun ötesine geçiyor. Asla onaylamıyoruz, tüm değerlerimizin tam karşısında duruyor. Takımımızı Rusya’ya göndermemiz söz konusu dahi değil” dedi.

Bir diğer basketbol efsanesi Pau Gasol, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Ukrayna’da ateşkes çağrılarına katılmak istiyorum. Birçok insan, binlerce çocuk bu anlaşmazlıktan zarar görüyor. Yalnızca bir yol var: barış ve iletişim” sözleriyle duruşunu gösterdi.

Pau Gasol’un paylaşımı:

NBA’de 24 Şubat Perşembe’yi 25 Şubat Cuma gününe bağlayan gece Sacramento Kings’in Denver Nuggets’ı ağırladığı maçta, tüm basketbolcular Kings’in Ukraynalı pivotu Alex Len’le kol kola durdu ve Ukrayna’ya desteklerini iletti.

Kings ve Nuggets oyuncuları kol kola:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.