Anayasa Mahkemesi (AYM), Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (Kurul) kamu kurum ve kuruluşlarına ait her türlü bilgi ve belgesine erişim izni veren cumhurbaşkanlığı kararnamesinin anayasaya aykırı olduğuna ve düzenlemenin iptaline oybirliğiyle karar verdi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Kurulun görev alanına giren konularla ilgili bilgi ve belgelere erişim izni veren cumhurbaşkanlığı kararnamesi için AYM’ye iptal davası açmıştı.
CHP, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığını yaptığı ve 29 Haziran 2021 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi (CBK) ile kurulan Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na (Kurul) bilgi ve belgelere erişim yetkisi veren maddenin iptali için, AYM’ye başvurdu. CHP’nin iptalini istediği, Kurulun çalışmasını ve yetkilerini düzenleyen kararnamenin 6. maddesi şöyleydi:
“Kurul, görev alanına giren konularla ilgili her türlü bilgi ve belgeyi, bakanlıklar ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarından isteme yetkisine sahiptir. Kamu kurum ve kuruluşları, talep edilen bilgi ve belgeyi Kurulun belirleyeceği şekil ve süre içerisinde vermekle yükümlüdür.”
Resmi Gazete’nin bugünkü (25 Şubat) sayısında yayımlanan AYM kararına göre, “maddenin konusu itibariyle, yetki bakımından anayasaya aykırı olduğuna” ve “düzenlemenin iptaline” oybirliği ile karar verildi.
İptal talebinin gerekçesi: Cumhurbaşkanının yetkisini anayasa aykırı kullanması
Dava dilekçesinde, Kurulun görevleriyle ilgili olarak talep edeceği bilgi ve belgelerde kişisel verilerin de yer almasının mümkün olduğu ve temel haklar, kişi hakları ve ödevlerinin, cumhurbaşkanlığı kararı ile düzenlenmeyeceği belirtildi.
Genel çerçevesi, ilke ve esasları belirlenmeden kişiler hakkında bilgi ve veri toplamak için idareye yetki verilmesinin, hukuki belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğu vurgulanan dava gerekçesinde, cumhurbaşkanının yürütme yetkisini anayasaya uygun kullanmadığı vurgulandı.
Anayasa Mahkemesi, Cumhurbaşkanlığı’nın yetkilerini vurguladı
AYM kararında ilgili Kurulun, merkezi idare içinde yer alan, kamu tüzel kişiliği bulunmayan ve Cumhurbaşkanlığı veya herhangi bir bakanlık teşkilatına dahil olmayan kendine özgü bir idari birim olduğunun anlaşıldığı belirtildi. AYM kararında, cumhurbaşkanının hangi konularda kararname ile düzenleme yapamayacağına ilişkin şu gerekçelere yer verdi:
“Anayasa’nın ikinci kısmının birinci ve ikinci bölümlerinde yer alan temel haklar, kişi hakları ve ödevleriyle, dördüncü bölümünde yer alan siyasi haklar ve ödevlerin CBK ile düzenlenemeyeceği belirtilmiştir. Fıkranın dördüncü cümlesinde ise kanunda açıkça düzenlenen konularda CBK çıkarılamayacağı ifade edilmiştir.
CBK’ların bu konular bakımından yetki kurallarına uygun olarak çıkarılması gerekmektedir. Aksi takdirde içeriği anayasaya aykırılık oluşturmasa bile bu düzenlemelerin anayasaya uygunluğundan söz edilemez.”
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Kurulun başkanı Fuat Oktay
Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun kurulma amacı, 29 Haziran 2021 tarihli CBK ile “ekonomi politikalarının eşgüdüm içerisinde daha bütüncül bir yaklaşımla oluşturulmasını ve daha etkin uygulanmasını sağlamak, ekonomik istikrarla ilgili gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek” olarak açıklanmıştı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında yapılan Kurul toplantılarına, Hazine ve Maliye Bakanı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Tarım ve Orman Bakanı, Ticaret Bakanı ve Strateji ve Bütçe Başkanı katılıyor.