Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus bombardımanı altındaki Ukraynalılar Medyascope’a konuştu: “Gitmek yok, sonuna kadar Ukrayna’da kalacağız”

Bugün (25 Şubat) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine “askeri bir operasyon” başlatmasının ikinci günü. Başkent Kiev kuşatma altında, Ukraynalılar yaşananları büyük bir korkuyla izliyor. Putin’in bir sonraki adımını endişeyle bekleyen Ukraynalılar, dünya tarihine geçen 24 Şubat sabahı yaşadıklarını Medyascope‘tan Alp Selim’e anlattı.

Nasya*, Kiev’de öğrenci. Ailesiyle birlikte yaşayan Nasya, perşembe sabahı Rus birliklerinin saldırılarıyla uyandığını anlattı:

“Ailem ve ben patlama sesleriyle sabah 5’te uyandık. Bu sesleri duymak hayatımın en korkunç anıydı. Ancak paniklememeye gayret gösteriyoruz. Şu an oldukça dikkatli olmalıyız.”

Kiev’de hava saldırıları sonucu hasar gören bir apartman. (Fotoğraf: @AlexKokcharov) 

“Böyle bir duruma asla hazır olamazsınız”

Bir ilaç şirketinde yönetici olarak çalışan ve Kiev’in dış bölgelerinde yaşayan 36 yaşındaki Vira* da benzer izlenimler paylaşıyor:

“Patlama sesleri yüzünden sabah 5’te kalktık. Korktum. Hayatımda hiç böyle hissetmemiştim. Son zamanlardaki haberler sebebiyle böyle şey için hazırlanıyorduk ancak şimdi söyleyebilirim ki böyle bir duruma asla hazır olamazsınız.”  

Vira, patlama seslerinin hâlâ zaman zaman duyulduğunu da sözlerine ekledi. 

“‘İşte başladı’ düşüncesiyle uyandım”

19 yaşındaki Darya’nın* da aynı saatte Kiev’deki patlamalar sebebiyle uyanması tüm ülkenin ortak bir deneyimden geçtiğini gösteriyor. Darya saldırıların başladığı günü, “Hayatımın en kötü sabahıydı. Şu an bile korku ve kafa karışıklığı yaşamaya devam ediyorum” diye anlatıyor ve ekliyor: 

“Kafamın içinde ‘İşte başladı’ düşüncesiyle uyandım çünkü bunun için hazırdım. Ukrayna bu kaçınılmaz duruma hazırdı. İşte o an gerçekten bir savaşın içinde bulunduğumuzu anladım.”  

Kiev’de hava saldırıları sonucu hasar gören bir apartman. (Fotoğraf: Ümit Bektaş/Reuters)

Hava saldırılarından etkilenmeyen şehirlerde de insanlar saldırı haberleri nedeniyle erkenden uyandı. Vinnitsiya kentinde yaşayan 20 yaşındaki yazılımcı Bova*, asker olan üvey babasının sabah 6’da kendisini aradığını anlattı:

“Üvey babam beni aradı ve en büyük şehirlerimizin Rus askerleri ve roketleri tarafından saldırıya uğradığını söyledi. Dehşet vericiydi, on dakika boyunca yatağımda oturup haberlere baktım. Benim için inanması imkânsızdı.”  

Ukrayna’nın Harkov kentine düşen patlayamamış bir roket (Fotoğraf: Nexta) 

“Hiçbir yere gitmeyeceğim”

Ukraynalılar yaşadıkları kentin işgal edilmesi durumunda ne yapacaklarından emin değiller. Bazı Ukraynalılar’ın sakin kalmaya, bazılarının ise yurtdışına çıkmaya çalıştığını söyleyen Nasya, kendi geleceği hakkında şu sözleri sarf etti: 

“Ukrayna ordusuna ve uluslararası desteğe inanıyorum. Henüz hiçbir yere gitmeyi planlamıyorum.”

Vira ise bir apartman dairesinde değil, müstakil bir evde yaşadığı için Kiev’in merkezinde yaşayan arkadaşlarını sığınma amacıyla evine kabul ediyor. Vira, “Ordumuzun dayanacağına ve onları (Rus askerleri) mağlup edeceğine inanıyoruz. Ancak eğer Ruslar Kiev’e girerse, Batı Ukrayna’ya gideceğiz. Şu anda ayrılmak mümkün değil, tüm yollar kapalı ve Ruslar ülkenin tüm bölgelerini vurdu” dedi.

Vira, savaşın nasıl sonlanabileceği hakkında da şu yorumda bulundu:

“Ukrayna’nın ayakta kalacağına inanmak istiyorum ancak Putin’i tanıyorsam bu düşük bir ihtimal. Bölgede çok fazla kayıp yaşanacak ve Rusya’ya karşı ezeli bir nefret doğacak.” 

Avrupa’nın ortasında roket ve hava saldırıları bekliyoruz”

Darya ve Bova ise Ukrayna ordusunun kazanacağından emin. Bova’nın Ukrayna ordusuna inancı tam olsa da savaşın kendi üzerindeki etkisini “korkunç” olarak niteledi:  

“Roket ve hava saldırıları bekliyoruz, bu yüzden uyuyamıyoruz. Böyle haberlerin ardından yatıp uyumak çok zor. Şu an evimizin yer altındaki garajında oturuyoruz. Avrupa’nın ortasında, korkunç bir durum. Askerlerimiz için dua ediyoruz.” 

Bova, ne olursa olsun ülkelerini terk etmeyeceklerini de sözlerine ekledi:

“Gitmek yok. Sonuna kadar Ukraynalılar ile kalacağız. Bağımsız Ukraynalılar olarak doğduk, bağımsız Ukraynalılar olarak öleceğiz. Savaş ya da barış fark etmez.”

“Onlar hırsız ve işgalci”

Darya, “Putin hakkında ne düşünüyorsun?” sorumuzu ise şöyle yanıtladı:

“Rusya hakkında ne düşünebilirim? Onlar hırsız ve işgalci. Onlardan nefret ediyorum, Kremlin’den nefret ediyorum, her bir Rus askerinden nefret ediyorum, Putin’e ‘Ukrayna’da savaşa hayır!’ demeyen Rusya’daki her bir vatandaştan nefret ediyorum.

“Dünya, bu aptal adamı durdurmalı”

Bova ise Batılı ve demokratik ülkelerin yardımıyla Putin’in caydırılabileceğini, aksi halde saldırıların başka ülkelere sıçrayacağını belirtti:

“Durum dehşet verici, çok korkunç. Ancak topraklarımızdayız. Kazanacağımıza inanıyoruz. Askerlerimize ve her Ukraynalıya inanıyoruz. Batılı ve demokratik ülkelerin yaptırımlarla ve mümkün olan her yolla Putini ve Rusya’yı engellemesi bizim için çok önemli. Dünya bu aptal adamı durdurmalı çünkü Ukrayna ile yetinmeyecek.” 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.