Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (4) – Rusya, Ukrayna’ya saldırıyor: Hedef Zelenskiy mi? | Kılıçdaroğlu, başörtülülerle bir araya geldi

(13 Şubat -27 Şubat)
Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler
Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Özge Elvan

Hızla değişen ülke gündeminde haftanın öne çıkanlarını sizler için derledik.

2022 yılına işçi eylemleri damga vuruyor. Migros’un İstanbul-Esenyurt’taki deposunda çalışırken yüzde 8’lik zammı kabul etmeyerek eylem başlatınca işten çıkarılan Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası (DGD-SEN) üyesi işçilerin eylemi 18. gününde kazanımla sonuçlandı. Polis müdahalesinde gözaltına alınan ve kelepçeli fotoğrafıyla eylemlerin simgesi olan Gülabi Aksu, “Bana takılan kelepçeyi unutmayacağım” dedi.

Dünyanın gözü kulağı Ukrayna’da. Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırının dördüncü gününde Rus birlikleri ülkenin ikinci büyük kenti Harkov’a girdi. Rus askerlerinin şehir merkezinde görüldüğünü belirten Harkov bölgesel yönetiminin başkanı, halka sığınaklarda kalma çağrısı yaptı. Rus birlikleri kısa sürede Harkov’dan geri püskürtüldü ve kent yeniden Ukrayna’nın kontrolüne geçti. Sabah saatlerinde Kiev şehir merkezinin batısında bir patlama sesi duyulduğu bildirildi. Ukrayna’nın pek çok kentinde şiddetli çatışmalar devam ederken, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, şu ana kadar ülkede 64 sivilin öldüğünü, 176 sivilin ise yaralandığını bildirdi.

Rusya, Ukrayna ile müzakereler için Belarus’a bir heyetin ulaştığını söyledi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise teklifi reddetti ve Rusya ile müzakereler için, ülkesine saldırıların düzenlendiği Belarus yerine İstanbul, Varşova, Bakü veya Budapeşte’yi önerdi. Ukrayna yönetimi daha sonra Belarus’un Gomel kentinde görüşmeyi kabul etti. Rus heyeti Ukraynalılarla görüşmek için Gomel’e gitti. Zelenskiy ayrıca, Rusya’ya karşı Uluslararası Adalet Divanı’na başvurduklarını söyledi. Almanya ve Hollanda, Ukrayna ordusunu desteklemek için silah gönderirken, Batılı ülkeler, bazı Rus bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılmasında anlaştı.

Üçüncü İttifak dün (26 Şubat) ikinci toplantısını yaptı. Toplantıya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun temsilcileri katıldı. Toplantı sonrası yayımlanan yazılı açıklamada Türkiye’de ekonomik krizin her geçen gün derinleştiği vurgulanarak, “AKP-MHP iktidarı ülkeyi çıkmaza soktu” denildi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme çağrısının ardından 28 Şubat’ın yıldönümü öncesi 28 başörtülü kadınla bir araya geldi. 28 Şubat sürecinde kendisinin de fişlendiğini ve mağdur edildiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, “28 Şubatçıların açtığı yaraları kapatıp helalleşeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.