Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Meslek örgütlerinden çağrı: “Rusya-Ukrayna krizinde medya kuruluşları barıştan yana yayın yapmalı”

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilciliği ve PEN Yazarlar Derneği ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Rusya-Ukrayna arasındaki dünyayı ateşe atacak savaşla ilgili medya kuruluşlarına düşen görev barıştan yana, etik değerlere uyarak yayın yapmaktır” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Yayıncılar Birliği (TÜRKYAYBİR), Türkiye Yazarlar Sendikası (TYS), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) İstanbul Temsilciliği ve PEN Yazarlar Derneği ortak bir açıklama paylaştı.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısı ile ilgili medyada yer alan haberlere ilişkin uyarıda bulunulan açıklamada, basının toplumsal barışı sağlamada denetim görevi olduğunun altı şöyle çizildi: “Gazeteci basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü, evrensel etik değerler çerçevesinde kullanarak halkı bilgilendirmek zorundadır. Rusya-Ukrayna arasındaki dünyayı ateşe atacak savaşla ilgili medya kuruluşlarına düşen görev de barıştan yana, etik değerlere uyarak yayın yapmaktır.”

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Basının toplumsal barışı sağlamada denetim görevi vardır. Gazeteci basın ve düşünceyi ifade özgürlüğünü, evrensel etik değerler çerçevesinde kullanarak halkı bilgilendirmek zorundadır. Rusya-Ukrayna arasındaki dünyayı ateşe atacak savaşla ilgili medya kuruluşlarına düşen görev de barıştan yana, etik değerlere uyarak yayın yapmaktır. Ancak uygulamada savaş çığırtkanlığı yapan, sivillerin hayatını hiçe sayan TV programlarında sorumsuzca görüşlerin yayıldığına tanıklık ediyoruz. Sosyal medyada ise yalan ve yanıltıcı haberlerle yazıların yer aldığını görüyoruz.

Oysa gazeteci ve yazarların barıştan yana olmak gibi tarihi bir sorumlulukları olduğunu unutmamalıyız. Türkiye Gazetecileri Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’ne göre gazeteci başta barış, demokrasi, hukukun üstünlüğü laiklik ve insan hakları olmak üzere insanlığın evrensel değerlerini, çoksesliliği, farklılıklara saygıyı savunur. İnsanlar, uluslar ve halklar arasında nefreti, düşmanlığı körükleyici yayından kaçınır. Ulusal ve uluslararası politikalar hakkında yayın yaparken öncelikle halkın haber alma hakkı, mesleğin temel ilkeleri ve özgürlükçü demokrasi ölçütlerini göz önünde bulundurur. Gazeteci, haber içeriklerini sosyal medya hesapları, web siteleri ile bloglarında paylaşırken çarpıtma, yanıltma, yönlendirme yapmamalıdır.

Rusya ile Ukrayna arasında savaş boyutu kazanan krizde gazetecileri ve yazarları barıştan yana bir tutumla kamuoyunun gözü kulağı olma sorumluluğunu yerine getirmeye çağırıyoruz. Rusya ve Ukrayna’nın da bu süreçte halkların haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için görevlerini yapan gazetecilerin can güvenliğini sağlamalarını bekliyoruz.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.