Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

21. yüzyılda savaş: Zelenskiy’in telefon diplomasisi ve iletişim stratejisi

Rusya, Ukrayna’ya saldırmaya ve başkent Kiev’i kuşatmaya devam ediyor. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna krizinin başından itibaren müttefikleriyle yaptığı telefon görüşmeleri ve sosyal medya hesabından paylaştığı videolar sayesinde Rusya’ya karşı eşi benzeri görülmemiş bir yaptırım dizisi uygulanmasını sağladı.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, dört bir yanı kuşatılan Kiev’den yaptığı bir dizi telefon görüşmesinde Batılı ülkeleri Rusya’ya bir dizi yaptırım uygulamaya ikna etti.

Zelenskiy, özellikle Twitter ve Telegram hesaplarını çok aktif bir şekilde kullanıyor. Müttefikleriyle yaptığı telefon görüşmelerini sürekli Twitter hesabından kamuoyuna duyuran Zelenskiy, Avrupa kamuoyunun tepkisini anlamaya çalışıyor. Guardian’ın analizine göre Zelenskiy, bu telefon görüşmeleri sayesinde Rusya’ya uygulanan ve eşi benzeri olmayan yaptırımların hayata geçirilmesini sağladı.

“Hayranlık duyuyoruz”

Bir liderin ofisinden şöyle bir açıklamada bulunuldu:

“ Ona (Zelenskiy’e) hayranlık duyuyoruz. Sonunda Ukrayna’yı kurtaramayabilir veya Rusya’yı değiştiremeyebilir ancak Avrupa’yı değiştiriyor.”

Analizde Zelenskiy’nin cumartesi günkü (26 Şubat) telefon diplomasisi ele alınıyor. Zelenskiy, önce Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, İtalya Başbakanı Mario Draghi ve İsviçre Konfederasyon Başkanı Ignazio Cassis ile konuştu ve bölgede ilerleme katettiklerini söyledi. Daha sonra ise Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Papa Francis, Çekya Başbakanı Petr Fiala, Polonya Başbakanı Andrzej Duda ve son olarak İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile görüştü.

Bir gün önce de aramaların sayısı benzerdi. Tüm telefon görüşmelerinde Ukrayna’ya gönderilecek teçhizatlara ve Rusya’ya uygulanması beklenen daha sert yaptırımlara odaklandı. Onu çalışırken duyan biri şöyle dedi: “Çok tutkulu ve çok pratik.” Günün sonunda Zelenskiy’in yaptığı tüm görüşmeler Ukrayna için iyi sonuçlar verdi ve gidişatı değiştirmesine yardımcı oldu.

Peki gidişat nasıl değişti?

Örneğin Almanya, politikasında 180 derecelik bir dönüş yaptı. Şansölye Scholz, ülkenin savunma harcamaları için 100 milyar euroluk bir fon kurduklarını söyledi ve savunma harcamalarını Gayrisafi Yurtiçi Hasıla’nın (GSYH) yüzde 2 seviyesine çıkaracaklarını açıkladı. Öte yandan Berlin’in Rusya’yı SWIFT’ten çıkartmayı kabul etmesi sadece bir dizi olağanüstü politika değişikliği değil, İkinci Dünya Savaşı sonrası politikasında da bir dönüm noktası.

Bazı Avrupalı liderler, Rusya Merkez Bankası’nın varlıklarının beklenmedik bir şekilde dondurulmasının Putin için esas yıkıcı faktör olacağını söylüyor. Bir Avrupalı yetkili, “Arka cebimizde tutuluyordu ancak pazartesi günü rublede kontrol altına almayacakları bir durum yaşanacak” dedi.

Bir başka yetkili ise Ukrayna ordusunun, kendisinden çok daha üstün Rus kuvvetlerine karşı uzun vadede dayanma şansının sınırlı olduğunu kabul etti.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Cenk Narin

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.