Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Dünyanın en büyük uçağı Antonov An-225 Mriya, Rus bombalarının hedefi oldu

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı sürerken, havacılık tarihinin efsanelerinden biri tarihe karıştı. Çatışmaların Ukrayna’nın başkenti Kiev yakınlarındaki Gostomel’de şiddetini artırmasının ardından bölgedeki hava sahasındaki hangarında bakım gören dünyanın en büyük uçağı Antonov An-225, Ruslar tarafından bombalandı.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yakınlarındaki Gostomel hava sahasındaki askeri hangarında bakım gören An-225, Ruslar’ın bombardımanına maruz kalarak alev aldı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında Mriya isimli uçağın fotoğrafını paylaştı ve şu ifadeleri kullandı:

“Bu gördüğünüz dünyanın en büyük uçağıydı. Mriya yani Ukrayna dilinde ‘rüya’ demek. Rusya bizim Mriya’mızı yok etmiş olabilir ancak güçlü, özgür, demokratik bir Avrupa devleti olma hayalimizi asla yıkamayacak. Galip gelen biz olacağız.”

Tamiri için 3 milyar dolar gerekiyor

Ukrayna devletine ait savunma şirketi Ukroboronprom, dünyada tek örneği bulunan ve Antonov Havayolları tarafından işletilen An-225 kargo uçağının tamir masrafının 3 milyar dolar kadar tutabileceğini ve bu bedeli Rusya’ya ödetmeye çalışacaklarını açıkladı.

An-225’in yandığı an

An-225 nedir?

Üretimi 1985 yılında tamamlanan Antonov An-225 Mriya (düş ya da ilham), dünyanın en büyük uçağı. Mriya, 2019 yılında tamamlanan ve uçan roket fırlatma platformu olarak tasarlanan Scaled Composites Stratolaunch uçağının hizmete alınmasından önce, 88 metre kanat açıklığı ile ile dünyada hizmette olan uçaklar arasında en geniş kanat açıklığına sahipti. Fakat Statolaunch’dan hâlâ daha uzun gövdesi, boş ağırlığı ve yük taşıma kapasitesi ile An-225 unvanını korumaya devam ediyor. 

Statolaunch

An-225’den iki tane yapılması planlanırken, Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) çöküşü ile birlikte ikinci uçak, yarısı tamamlanmış şekilde kaderine terk edilmişti. 640 ton maksimum kalkış ağırlığına sahip An-225, SSCB’nin uzay mekiği Buran yörünge aracı ve aracın yardımcı roketlerini taşımak için tasarlanmıştı.

An-225, Rus mekiği Buran’ı taşırken

Amerikan Ulusal Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) de 1977’de aynı şekilde kendi uzay mekiğinin nakliyesini, Boeing 747’nin üzerine monte ederek gerçekleştirmişti. An-225, SSCB döneminde Kiev’de bulunan Antonov Tasarı Bürosu tarafından üretilmiş ve SSCB’nin çöküşü sonrasında Ukrayna’da kalmıştı. Aynı zamanda askeri nakliyat için de kullanılabilen An-225, 2001’de 253 ton ağırlığında dört tane ana muharebe tankı taşıyarak dünya rekoru kırmıştı. 

An-225’in altı motoru ile 140 ton itiş gücü, 250 ton kargo taşıma kapasitesi, 15 bin kilometre menzili ve devasa ağırlığını kaldırmak için iniş takımlarında toplam 32 tekerleği mevcuttu.

Dünyanın en büyük uçakları

Derleyen: Murat Türsan

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.