Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (28 Şubat 2022): Muhalefet mutabakat metnini açıklayacak

Günaydın, pazartesi sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 7 derece olacak. Ankara yağışlı 6, İzmir yağışlı 11, Antalya yağışlı 17, Diyarbakır bulutlu 12 derece olacak. 

Türkiye’nin gündemiyle devam edelim. 

İlk siyasete bakalım. 

Bilindiği üzere altı muhalefet lideri, yani Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), İYİ Parti, Saadet Parti, Demokrat Parti, Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) ve Gelecek Partisi liderleri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun davetiyle 12 Şubat’ta Ankara-Ahlatlıbel’de bir araya gelmişti. O toplantıda liderler 28 Şubat’ta yani bugün, mutabakat metnini açıklayacaklarını duyurmuştu. Ankara Bilkent Otel’de bugün bir araya gelecek olan altı muhalif lider, mutabakat metnini imzalayacak. Altı genel başkan, parti isimlerinin alfabetik sırasına göre oturacak. Organizasyona toplam 700 kişi katılacak, marş ya da müzik çalınmayacak. Sunum kısmında ise önce güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışmasında yer alan parti yetkilileri sırayla 23 sayfalık metnin bazı bölümlerini okuyacak. Ardından genel başkanlar tek tek kürsüye gelerek konuşacak. Sonra ise liderler mutabakat metnini imzalayacak. Bu metin de sunuma katılanlarla paylaşılacak. İmza töreninin ardından altı lider bir araya gelerek fotoğraf çektirecek. Sunum ve imza töreninin ardından katılımcılardan soru alınmayacak. İmzalanan 23 sayfalık metin daha sonra broşür kitap olarak basılacak. Sunumun yapılacağı salonda “güçlü parlamento” vurgusu ön planda olacak. Davetiyede olduğu gibi fonlarda ve afişlerde de Meclis fotoğraflarına yer verilecek. Medyascope, muhalefet liderlerinin Bilkent Otel’deki buluşmasını takip edecek, ana haber bülteni Güne Bakış’ta Ruşen Çakır ve Hıdır Göktaş bugünkü toplantıyı yorumlayacak.

Milli Görüş lideri Necmettin Erbakan için ölümünün 11. yılında düzenlenen anma programında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu ve Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu bir araya geldi. Daha önce programa katılacağı açıklanan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, sağlık sorunu nedeniyle törene gelemedi. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da eski Adalet Bakanı Sadullah Ergin’in babasının cenazesine katılmak için Antakya’ya gittiği için programa katılamadı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) adına ise Diyarbakır Milletvekili Nimettullah Erdoğmuş anma programındaydı. Liderler konuşmalarında adalet, uzlaşı ve diyalog mesajları verdi. Davutoğlu, altı muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistemle ilgili mutabakatının açıklanması için 28 Şubat tarihinin seçilmesiyle ilgili eleştirilere ilişkin konuştu. Davutoğlu, “Çok basit bir gerekçesi vardı, pazartesi günü olmasını istiyorduk, en uygun tarih oydu. Parlamenter demokrasiye darbe vurulan o tarihin gününde biz tekrar TBMM’yi siyasetin merkezi yapmaya geleceğiz” dedi. Helalleşme çağrısını ilk kez geçen yılki Erbakan anmasında yaptığını hatırlatan CHP lideri Kılıçdaroğlu ise “Benim için helalleşme, yaşanan mağduriyetlere istinaden oluşan hukuki hak ve taleplerden vazgeçmek değildir. Helalleşme geçmişte her ne gerekçeyle her ne yaşanmış olursa olsun yaşananların hukuki, ahlaki ve vicdani sonuç ve sorumluluklarından kaçmamak ve kaçınmamaktır. Helalleşme geçmişimizle yüzleşebilmek demektir” dedi. 

Helalleşme demişken, Kılıçdaroğlu dün (27 Şubat) 28 Şubat’ın yıldönümü vesilesiyle başörtülü kadınlarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu’nun helalleşme çağrısının ardından düzenlenen ilk buluşma basına kapalı olarak gerçekleşti. Toplantının ardından kısa bir açıklamada bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, “Amacımız bu milleti barıştırmaktır. Bu milleti ayrıştıranlar, kavga ettirenler kendilerine saraylar yaptılar. Kavgada taraf olanlara ise sefalet ve perişanlık kaldı. Ve sonuçta ülke maalesef geçmişe takılıp kaldı, hiçbirimiz önümüzü göremiyoruz” dedi. Helalleşme çağrısı kapsamında medyaya haber vermeden çok sayıda ziyaret yaptıklarını açıklayan Kılıçdaroğlu, “Bu konuda kimseye bir şey söylemedik ama bu süreçte kalbi kırılmış insanlarla buluştum. Neleri düzelteceğimizi anlattım. Daha çok kişiyi ziyaret edeceğim. 28 Şubat mağdurları ile de barışacağız. Roboski ile helalleşeceğiz. Sivas, Kahramanmaraş mağdurlarıyla helalleşeceğiz. Diyarbakır hapishanesi mahkûmlarıyla helalleşeceğiz. Mahkemelerde süründürülen askerlerimiz ve aileleri ile helalleşeceğiz. Ahmet Kaya ile helalleşeceğiz. ‘Bir solcu – bir ülkücü’ diyerek katlettikleri gençlerimizin aileleri ile de helalleşeceğiz” dedi.

Üçüncü İttifak cumartesi günü (26 Şubat) ikinci toplantısını yaptı. Toplantıya, HDP eş genel başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Emek Partisi (EMEP), Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP), Emekçi Hareket Partisi (EHP), Halkevleri ve Sosyalist Meclisler Federasyonu’nun temsilcileri katıldı. Toplantı sonrası yayımlanan yazılı açıklamada, “Ülkemizde ekonomik kriz her geçen gün derinleşiyor. Krizin faturası halka kesilirken işçiler, emekçiler ve yoksullar insanca ve onurlu bir yaşam için mücadeleyi yükseltiyor” denildi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 6 kuruş, euro kuru ise 15 lira 74 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 952 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 863 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 102,2 dolar.

Dünya gündemine bakalım.

Bugün, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının beşinci günü. ülkenin güneyindeki sahil kenti Berdyansk ele geçirildi. Ukrayna Ulusal Haber Ajansı, bir Rus füzesinin başkent Kiev’in doğusundaki Çernigiv’de bir konut binasını vurduğunu duyurdu. Ajans, Kiev ve Harkov’da bu sabah saatlerinde bombardımanın yeniden başladığını bildirdi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile telefonda görüştü. Ülke genelinde çatışmalar devam ederken Zelenskiy, önümüzdeki 24 saatin Ukrayna için çok önemli bir dönem olacağına inandığını söyledi. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu bugün Ukrayna için acil toplanıyor. Yaptırımlar sonucu ruble, dolar karşısında yüzde 41 değer kaybetti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ordusuna nükleer kuvvetlerini “özel alarma” geçirmesini emretti. Avrupa Birliği ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Putin’in bu açıklamasını kınadı.

Zelenskiy, Belarus lideri Alexander Lukaşenko ile yaptığı görüşmenin ardından Ukrayna-Belarus sınırında bir Rus heyetiyle görüşmeyi planladığını duyurdu. Görüşmeler bugün başlayacak. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, CNN Türk’te açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, artık bu durumun “savaşa dönüştüğünü” söyledi, “Bu şartlarda biz tabii ki Montrö Anlaşması’nı uygulayacağız. Türkiye’nin taraf olmadığı bir savaş halinde, Türkiye, savaşın tarafı olan ülkelerin gemilerinin geçişine Boğaz’ı kapatabilir” dedi. 

Avrupa Birliği (AB), Rusya ve Belarus’a yeni yaptırımlar uyguladı. Buna göre AB, Rusya’ya hava sahasını kapatacak, Rus devlet medyası Russia Today ve Sputnik’in AB’deki yayınları engellenecek, Rusya Merkez Bankası’nın ve Rus oligarklarının AB’deki malvarlıkları dondurulacak, Rus bankaları SWIFT ödeme sisteminden çıkarılacak, Ukrayna’nın işgalindeki sorumluluğundan dolayı Belarus’a da yaptırımlar uygulanacak.

Rus devlet medyası artık Google üzerinden reklam veremeyecek.

Almanya ve Hollanda, Ukrayna ordusunu desteklemek için silah gönderiyor. 

Başta Berlin, Londra, Paris ve Madrid olmak üzere Avrupa’nın birçok başkentinde savaş karşıtı protestolar gerçekleştirildi. Rusya’nın 44 kentinde protestolar düzenlendi, 900’ü aşkın kişi gözaltına alındı. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Süper Lig’in 27. haftasında Galatasaray, konuk ettiği Çaykur Rizespor’u, iki kez geri düşmesine rağmen 4-2 yendi. Günün diğer maçlarında GZT Giresunspor Göztepe’yi 3-1, Aytemiz Alanyaspor İttifak Holding Konyaspor’u 5-1, Atakaş Hatayspor Öznur Kablo Yeni Malatyaspor’u 5-2 yendi. Süper Lig’de 27 hafta, bugün (28 Şubat) oynanacak Kasımpaşa-Fenerbahçe maçının ardından sona erecek. 

Öte yandan FIFA Konseyi Bürosu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) tavsiyeleri doğrultusunda Rusya Futbol Federasyonu hakkında acil önlemler almaya karar verdi. Sonraki duyuruya kadar geçerli olacak yaptırımlara göre, Rusya topraklarında hiçbir uluslararası müsabaka yapılmayacak. Rusya’nın ev sahibi olduğu maçlar da seyircisiz olarak tarafsız sahada oynanacak. Rusya Futbol Federasyonu’na bağlı milli takımlar, “Rusya” ismiyle değil, “Rusya Futbol Birliği (RFU)” adı altında mücadele edecek. Söz konusu takımların katıldığı karşılaşmalarda Rusya bayrağı ve marşı kullanılmayacak. 

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 49 bin 792 yeni vaka tespit edildi. 206 kişi ise yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 145 milyon 537 bin 442’yi geçti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.