Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kabine toplantısının ardından konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Montrö mesajı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırsını kabul edilemez bulduklarını belirten Erdoğan, “Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi trafiği noktasında verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız” dedi. Erdoğan, yeni elektrik tarifesini ve burs miktarlarını da açıkladı.

Erdoğan’dan 28 Şubat mesajı: “Milletimizin yaptığı revizyonu hâlâ anlamayanlar var”

Kabine toplantısı Beştepe’de yapıldı. Üç saat 45 dakika süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına Necmettin Erbakan’ı anarak başladı. 28 Şubat’ın sürecinin tarihin kara sayfalarından biri olarak zihinlere yazıldığını belirten Erdoğan, “Milletimizin 28 Şubat’ın ardından Türk siyasetinde yaptığı revizyonun mesajını hâlâ alamayanlar olduğunu anlıyoruz. Lafzı ve ruhuyla demokrasiye, hakka, adalete, özgürlüğe saygıyı bu medeniyetin, bu toprakların bendesi olmayı öğrenemeyenlere milletimiz asla ülkenin yönetimini teslim etmemiştir ve etmeyecektir. Tek parti faşizmi, darbe ve cunta dönemleri alışkanlığıyla milleti tehdit ederek, eklektik hesaplarla yola çıkarak ham hayaller peşinde koşanların sonu hüsrandır. Benzer hesapların geçmişte de çok yapıldığını ama hepsinin akıbetinin de hüsranla neticelendiğini hatırlatmak isteriz” dedi.

“Montrö Sözleşmesi’nin ülkemize verdiği yetkiyi kullanmakta kararlıyız”

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırısını kabul edilemez bulduklarını ve Ukrayna’nın verdiği mücadeleyi takdir ettiklerini belirten Erdoğan, “Türkiye bölgesinde barışı, huzuru, esenliği isteyen bir ülkedir. Her ikisini de dost olarak gördüğümüz Ukrayna ve Rusya’ya, aralarındaki sorunları diyalog ile çözme teklifi yaptık. Arabuluculuk çağrısında bulunduk. Montrö Sözleşmesi’nin boğazlardaki gemi konusunda ülkemize verdiği yetkiyi, krizin önüne geçecek şekilde kullanma kararındayız. Kendi çıkarlarımızdan elbette taviz vermeyeceğiz. Ne Rusya’dan ne de Ukrayna’dan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

Yaklaşık beş bin Türk vatandaşının Ukrayna’dan tahliye edildiğini aktaran Erdoğan, tahliyelerin süreceğini söyledi.

Elektrik tarifelerinde yeni düzenleme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektrik tarifelerindeki yeni düzenlemeyi ise şöyle açıkladı:

“Meskenlerde ve tarımsal sulamada kullanılan elektrikte alınan KDV yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmüştür. Meskenlerdeki düşük tarife sınırı da günlük 8 kilovat saate, aylık 240 kilovat saate yükseltilmiştir. Böylece tüketimine göre faturalarda net yüzde 8 ile yüzde 14 oranında bir indirim sağlanmış olmaktadır. Mesken abonelerinin yıllık 7 milyar lira daha az fatura ödemesi temin edilmektedir. Ticarethane statüsündeki elektrik abonelerinin günlük 30 kilovat saate, aylık 900 kilovat saate kadar tüketimi olan ilk dilimine yüzde 25 indirim uygulanacaktır.”

Burs miktarları artırıldı

Öğrenci burslarını da artırdıklarını duyuran Erdoğan, “Öğrencilere ve araştırmacılara TÜBİTAK’tan sağladığımız burslarda ciddi iyileştirmeler yapıyoruz. Lisans öğrencilerine verdiğimiz aylık 750 liralık bursu yüzde 67’lik artışla bin 250 liraya çıkarıyoruz. Yüksek lisans öğrencileri 3 bin lira ila 4 bin 250, doktora öğrencilere 5 bin 500 ila 7 bin 500, doktora sonrası araştırmacılar 7 bin 500 ila 10 bin liraya kadar aylık burs alabilecek. Salgının ilk yılında Star dediğimiz stajyer araştırmacı burs programını uygulamaya almıştık. Onların daha öğrenci iken kıymetli tecrübeler edinmelerini sağladık. Bugün almaya başlayacağımız yeni çağrı ile 300’ü arkeoloji projelerinde görev almak suretiyle 2 bin 300 öğrencimizi destekleyeceğiz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.