Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

NBA Panorama (29): James Harden – Joel Embiid ile Philadelphia 76ers’ta yeni dönem – Cedi Osman ve Alperen Şengün’den değerli hücum performansları

NBA’de takas penceresi ve 2022 All Star hafta sonunun geride kalmasıyla tüm konsantrasyon play-off mücadelesine döndü. NBA Panorama’da All Star dönüşünden kalan gündem maddeleri, James Harden – Joel Embiid ikilisinin göz kamaştıran başlangıcı, milli basketbolcularımızın performansları ve Lids’e göre eyalet bazlı forma satışında en popüler basketbolcular ve takımlar.

1) Joel Embiid – James Harden ikilisi

NBA’de 2022 All Star hafta sonunun geride kalmasıyla en ilgi çekici konulardan biri, James Harden’ın eklenmesiyle Philadelphia 76ers’ın performansı. Sixers, Minnesota Timberwolves’u 133-102, New York Knicks’i 125-109 mağlup ederken Joel Embiid – James Harden ikilisi, bu iki maçta toplam 127 sayı, 37 ribaund, 36 asist kaydederken yalnızca 9 top kaybı yaptı.

James Harden, NBA tarihinde yeni takımıyla ilk iki maçında 25+ sayı / 10+ asist istatistiğini yakalayan ilk isim oldu. Bir diğer dudak uçuklatan istatistik ise Madison Square Garden’da 27 kez serbest atış kullanan ve 37 sayısının 23’ünü buradan kaydeden Joel Embiid’e ait.

StatMuse’a göre, 2021-22 sezonunda parkede olduğu dakika başına 0.353 kez çizgiye giden Embiid, sezonda en az 200 serbest atış kullanan oyuncularına bakıldığında NBA tarihinde bir sezonda dakika başına en çok serbest atış kullanan oyuncu konumunda. İkinci sırada 0.351 ile 1961-62 sezonu Wilt Chamberlain performansı yer alıyor.

Henüz James Harden’ın takımın tüm setlerini bilmediği itirafından anlaşılacağı üzere Philadelphia 76ers’ın geleceği üzerine büyük çıkarımlar yapmak için erken. Ancak oynadıkları takımlarda hücumun merkezi olmaya ve ağır yük çekmeye alışmış iki süperstarın, başlangıçta birbirlerine iyi geldikleri aşikâr. 

Knicks maçının ardından The Athletic’ten Rich Hofmann’ın sorusuna Embiid’in verdiği, “Bir karar vermeniz gerekiyor; ya beni ya onu (Harden) savunacaksınız. Eğer yardım getirerek ikimizi de savunmak istiyorsanız, çembere atak eden bir Matisse (Tybulle) veya boş şutörler göreceksiniz” yanıtı durumu özetler nitelikte.

Sixers için bir diğer sevindirici haber, Ben Simmons’ın yokluğu ve Tobias Harris’in istikrarsız performansında henüz ikinci sezonunda büyük sorumluluk alan Tyrese Maxey’nin, üçüncü opsiyon konumunda olduğu iki maçta %67 saha içi yüzdesiyle 24.5 sayı ortalaması yakalaması oldu.

James Harden’ın 76ers formasıyla ilk maçından görüntüler:

2) Cedi Osman’dan galibiyette 19 sayılık katkı

Philadelphia 76ers’ta takımdaki rolüne güncellenme gelmesi muhtemel milli basketbolcumuz Furkan Korkmaz, “James Harden dönemi” başlangıcında iki maçta toplam 33 dakika süre buldu, 5 sayı – 2 ribaund – 2 asist kaydetti. 

Ben Simmons’ın yokluğunda zaman zaman oyun kurucu görevini paylaşan Furkan’ın, Harden’ın gelişiyle tekrar eski şutör rolünde özelleşeceğini öngörebiliriz. Seth Curry’nin Brooklyn Nets’e gittiği göz önünde bulundurulunca, bu bağlamda Furkan Korkmaz 76ers için hâlâ çok değerli.

Cedi Osman, All Star dönüşünde Cleveland Cavaliers’ın Washington Wizards galibiyetinde önemli pay sahibi oldu. Takımın 92 sayı bulduğu maçta Cedi, 29 dakikada 7/13 saha içi isabet oranıyla 19 sayı – 5 asist – 4 ribaund ile oynadı.

25 Şubat tarihinde Cleveland tarafından yapılan açıklamaya göre Caris LeVert, sağ ayak bileği burkulması sebebiyle 1-2 hafta parkelerden uzak kalacak. Bu nedenle kanat rotasyonunda Cedi’ye önemli sorumluluk düşüyor.

Darius Garland’ın yokluğunda Cedi Osman’ın Wizards maçı performansı:

Alperen Şengün de All Star dönüşünde dün (27 Şubat) gece hücumda etkili bir maç çıkardı. Houston Rockets’ın Los Angeles Clippers’a 99-98 kaybettiği maçta Alperen, 16 dakikaya 15 sayı – 3 ribaund sığdırdı.

Alperen Şengün’ün 15 sayılık katkısı:

https://twitter.com/NBATurkiye/status/1498191237484064769

3) Lids’e göre 2021-22 sezonunda en çok forması satılan oyuncu LeBron James

Spor giyim markası Lids, 2021-22 sezonunda eyaletlere göre ABD’de en çok sattıkları formaları açıkladı. 30 eyalet ile Los Angeles Lakers ve LeBron James zirvede yer alıyor. Kulüp olarak bakıldığında ise Chicago Bulls, sekiz eyalet ile ikinci sırada.

Aktif basketbolcular arasında LeBron James dışında bir eyalette en çok forması satılan oyuncu konumunda altı isim daha yer alıyor: Damian Lillard, Donovan Mitchell, Nikola Jokic, Giannis Antetokounmpo, Trae Young ve Jayson Tatum.

ABD’de 50 eyaletinde tamamında NBA takımı bulunmuyor. Eyaletler arasında en ilginç seçim, Alabama’da en çok satılan formanın 2011’de emekli olan Mike Bibby’e ait olması. Emekli basketbolcular 14 eyalette liderliği elinde bulundururken Michael Jordan Illinois, Delaware ve South Dakota; Kobe Bryant Alaska’da en popüler oyuncu konumunda.

Eyaletlere göre forma satışında lider basketbolcular:

Eyaletlere göre forma satışında lider takımlar:

Yazan: Sedat Efekan Özener

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.