Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rus askerlerin çekilen görüntüleri aileleri şoka uğrattı: “Ukrayna’da savaştığını bilmiyorduk”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı hem fiziksel hem de psikolojik bir harbe yol açtı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan Telegram kanalı Find Your Own’da, Ukrayna kuvvetlerinin yakaladığı bazı Rus askerlerinin aileleri ile iletişim kurmasına izin veriliyor. Ukraynalı yetkililer Rus ailelerden savaşa karşı çıktıklarını dile getirmelerini istiyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının beşinci günü. Ukraynalı yetkililer Rus askerlerinin yakalandığını söyledikleri düzinelerce video yayınladı. Ukrayna İçişleri Bakanlığı tarafından kurulan Find Your Own isimli Telegram kanalında dün sabah (27 Şubat) erken saatlerde yayınlanan videolardan birinde, gözle görülür şekilde yaralı bir asker, kendisini Rostov bölgesinde bulunan bir keskin nişancı birliğinin komutanı Leonid Paktishev olarak tanımlıyor.

İlk olarak cumartesi günü (26 Şubat) yayına giren Telegram kanalı, yakalanan Rus askerlerini gösteren çok sayıda video ve fotoğraf paylaştı. Bu da, sevdiklerinin Ruslar’ın Ukrayna’ya saldırısına karıştığını öğrenince şok olduklarını söyleyen ailelerin tepkisine yol açtı.

Paktishev’in kimliğini doğrulayan üç aile üyesi The Guardian’a konuştu. Aile üyeleri, sevdikleri birinin yakalandığı bu videoyu gördükten sonra Paktishev’in Ukrayna’da olduğunu öğrendiklerinde şok geçirdiklerini ve kızgın olduklarını dile getirdi.

Paktishev’in kız kardeşi Yelena Polivtseva, “Kardeşimin dün gece saat 2’de çektiği video bana gönderildi. Tamamen şoke oldum. Orada savaştığına dair hiçbir bilgim yoktu. Leonid’in orduda olduğunu biliyordum ancak Ukrayna’ya gönderildiğinden haberim yoktu. Onun da bundan haberi olacağını sanmıyorum” diye konuştu.

Sibirya’nın batısındaki küçük Mezdhurechenskiy kasabasından Paktishev, görüntülerinin yer aldığı videoda, üç keskin nişancıdan oluşan bir ekibe liderlik ettiğini söyledi. 

“Barışçıl bir yolla anlaşmaya varabileceğimize inanıyorum”

Kendisine kardeşinin Ukrayna’daki operasyona dahil olmasının sorulması üzerine Polivtseva, “başkomutanlarının” kararının yargılamak için “yetkili” olmadığını ancak savaşın bitmesini umduğunu ifade etti:

“Kimsenin buna ihtiyacı yok, ne Ukrayna ne de Rusya. Oğullarımızın, kardeşlerimizin ve kocalarımızın ölmemesi için barışçıl yollarla bir anlaşmaya varabileceğimize inanıyorum.”

Polivtseva, erkek kardeşiyle en son yeni yıl tatilinde konuştuğunu söyledi. Saldırıların başladığı ve Paktishev’in 28 yaşına girdiği perşembe günü (24 Şubat) sosyal medyadan kendisine bir doğum günü mesajı da göndermişti.

Polivtseva, “Çevrimiçi olmadığını gördüm ve o zaman biraz endişelendim. Şimdi çok endişeliyim, bütün gece uyumadım, çocuklarım ağlıyor, annemizin durumu kritik” diyerek yaşadıkları zorluklardan bahsetti.

Rusya şimdiye kadar yayınlanan videolar hakkında yorumda bulunmadı ve Ukrayna’da savaşan askerlerinin durumu hakkında çok az bilgi verdi. Rusya Savunma Bakanlığı dün akşam (27 Şubat) ilk kez “yoldaşlar arasında ölü ve yaralı askerler” olduğunu kabul etti ancak “öldürülen Ukraynalı askerlerin sayısının Ruslar’ın sayısından çok daha fazla olduğunu” belirtti.  

Ukrayna psikolojik üstünlüğü ele mi geçirdi?

Ukrayna, yakalanan Rus birliklerinin aile üyelerini kendileriyle iletişime geçmeye ve ülkenin savaşa girmesine karşı olduklarını dile getirmeye çağırıyor. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin aileleri için “Come Back Alive from Ukraine (Ukrayna’dan Canlı Geri Dön)” adlı bir yardım hattı kurdu. Kaynaklara göre, yardım hattı saldırıların başlamasından bu yana yüzlerce çağrı aldı. 

Adının kullanılmamasını isteyen Paktishev’in bir diğer yakın aile üyesi, akrabasının Ukrayna’ya düzenlenen operasyonlara dahil olmasından duyduğu öfke hakkında konuştu. Aile üyesi, “Başka nasıl hissedebilirsin ki?! Genç erkekler ateşe atılıyor ve en önemlisi ne için?! Gelendzhik’teki saraylar için mi?” diyerek Rus bağımsız gazetecilerin Vladimir Putin ile bağlantılı olduğunu söylediği Karadeniz’deki gösterişli yapıya atıfta bulundu.

İsminin açıklanmasını istemeyen aile üyesi, bir gece Vkontakte sosyal medya sayfasında çevrimiçi olarak dolaşan videonun ekinde onları yakalama hakkında bilgilendiren bir mesaj aldığını söyledi. Mesajda, “İyi akşamlar, Ukrayna halkından merhaba demek istiyorum. Bir yakınınız hâlâ hayatta olduğu için sizi mutlu etmek isterim. Dışarı çıkın ve protesto edin, hepsini Ukrayna topraklarına gömmeden önce hükümetinizi devirin. Lanet olsun ve cehennemde yansın. Ukrayna’ya zafer” ifadeleri yer alıyordu.

Paktishev’in üçüncü bir akrabası Dmitry Selyanin, kuzeninin yakalandığını öğrendiğinden beri bir kuşku içinde olduğunu söyledi. Selyanin, “O bir keskin nişancı ve keskin nişancılar düşman tarafından sevilmez. Videoda grubundaki diğer keskin nişancıları göremiyoruz, onlara ne olduğunu bilmiyoruz. Bu yüzden Leonid’e ne yapacaklarını sadece tahmin edebiliriz” dedi.

Selyanin, Rus makamlarının dün (27 Şubat) öğleden sonra aile ile iletişime geçtiğini ve Paktishev ile ilgili özel olmayan bazı detayları istediklerini belirtti.

Aileler şaşkın

Gelen diğer haberlerde, Rus askerlerinin aile üyelerinin, Ukrayna’ya düzenlenen operasyona sevdiklerinin de dahil olmasına şaşırdıkları bilgisi yer aldı.

“The Find Your Own” adlı Telegram kanalı operasyonda öldürülen Rus askerleri olduğu söylenen bir dizi grafik fotoğrafını yayınladı. Eğer bu fotoğraflar doğrulanırsa, görüntüler savaşın Rus ordusu üzerindeki gerçek bedeline ışık tutacak gibi görünüyor. 

Öte yandan cumartesi akşamı Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ve Rus delegasyonlarının bir araya gelmeyi planladığını duyurdu ve bu haber evlatlarını tekrar görmek için can atan Paktishev’in ailesi tarafından memnuniyetle karşılandı. Bu haberin ardından konuşan Paktishev’in kız kardeşi Yelena, “Sence onu canlı görme şansım var mı?” diye sordu.

Derleyen: Gökalp Badak

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.