Ukrayna-Rusya savaşının gölgesinde spor: Rus tenisçi Andrey Rublev’den anlamlı mesaj – Tenisçi Stakhovsky, Ukrayna ordusuna kaydoldu – Aykut Demir, “Savaşa hayır” tişörtünü reddetti

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı işgal operasyonu, spor dünyasını da derinden etkilemiş durumda. Ukraynalı tenisçi Sergiy Stakhovsky, Rusya’nın işgali devam ederken ülkesinin askeri donanmasına katılırken, Büyükşehir Belediye Erzurumspor’un kaptanı Aykut Demir, Ankaragücü maçı öncesi seremonide tüm takım arkadaşlarının giydiği “Savaşa hayır” tişörtünü giymeyi reddetti. Medyascope Spor Servisi olarak, Ukrayna-Rusya savaşının spor dünyasına etkilerini derledik.. 

FIFA’dan Rusya’ya tarihi yaptırımlar

Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), Ukrayna’ya işgal operasyonu başlatan Rusya ile ilgili yaptırım kararlarını resmen açıkladı. FIFA Konseyi Bürosu, Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin (IOC) tavsiyeleri doğrultusunda Rusya Futbol Federasyonu hakkında acil önlemler almaya karar verdi. Olağanüstü toplantı sonrasında açıklamalarda bulunan FIFA, bir sonraki duyuruya kadar geçerli olmak üzere “Rusya topraklarında hiçbir uluslararası maç oynanmamasına, Rusya’nın tarafsız sahada oynayacağı maçlarda taraftara izin verilmemesine, Rusya Futbol Federasyonu’na bağlı milli takımların, Rusya ismi ile değil ‘Rusya Futbol Birliği (RFU)’ adı altında mücadele etmesine, RFU’nun yer aldığı maçlarda Rusya bayrağının bulunmamasına ve Rusya milli marşının kullanılmamasına karar verildiğini” kamuoyuna duyurdu.

Ukrayna’daki durumun yakından takip edildiğini belirten FIFA, işgal operasyonunun devam etmesi durumunda gelecekte Rusya’yı uluslararası müsabakalardan tamamen men dahil tüm yaptırımların uygulanabileceğini açıkladı.

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1498020891082452997?s=20&t=XnnS_zhJ2-645898hu698w

Polonya Futbol Federasyonu, Rusya ile maç oynamayı reddetti

2022 Dünya Kupası Avrupa Elemeleri play-off’larında Rusya ile karşılaşacak olan Polonya, bu maçlara çıkmama kararı almıştı. Polonya Futbol Federasyonu, FIFA’nın Ukrayna’ya işgal operasyonu başlatan Rusya ile ilgili yaptırım kararlarını açıklamasının ardından konu ile ilgili görüşlerini kamuoyuna duyurdu. Yapılan açıklamada, Rusya ile milli takım adının ne olduğundan bağımsız olarak hiçbir maça çıkılmayacağı vurgulandı.

İsveç, Çekya ve İngiltere futbol federasyonları da Rusya ile milli takımlar seviyesinde herhangi bir maça çıkılmayacağını açıklamıştı.

Premier Lig’de Rusya’nın Ukrayna işgali protesto edildi

İngiltere’de Premier Lig’in 27. hafta maçında Everton ile Manchester City karşı karşıya geldi. Karşılaşma öncesinde, Rusya’nın Ukrayna’ya işgali protesto edildi. Seremoni öncesinde Everton forması giyen futbolcular, üzerlerinde Ukrayna bayrağı taşırken, Manchester City’li futbolcular ise üzerlerinde “Savaşa hayır” yazan ve Ukrayna bayrağı bulunan tişörtler giydi. Stadyumda bulunan dev ekrana, Rusya Devlet Başkanı Putin ve savaş karşıtı mesajlar yansıtıldı. Öte yandan iki Ukraynalı futbolcu, Everton’da oynayan Vitalii Mykolenko ve Manchester City’de forma giyen Oleksandr Zinchenko, maç öncesinde tribünlerden yoğun destek gördü. Karşılaşmayı yedek kulübesinden takip eden Zinchenko, ülkesine verilen destek nedeniyle gözyaşlarını tutamadı. Karşılaşma, Manchester City’nin 1-0 üstünlüğüyle sona erdi.

https://twitter.com/Everton/status/1497627632929804297?s=20&t=qHjlFIXz-LlfNIt4H7ISvA

Manchester City’nin Ukraynalı oyuncusu Zinchenko, ülkesine destek verilen anlarda gözyaşlarına hakim olamadı.

https://twitter.com/footballdaily/status/1497625082012782593?s=20&t=qHjlFIXz-LlfNIt4H7ISvA

West Ham United-Wolverhampton karşılaşması öncesinde de Rusya protesto edildi. West Ham forması giyen Declan Rice, maç öncesinde seremoniye Ukraynalı takım arkadaşı Andriy Yarmolenko’nun formasıyla çıktı. West Ham oyuncuları ısınmaya ise Yarmolenko formaları ile çıktı. 

https://twitter.com/footballdaily/status/1497934343276277761?s=20&t=qHjlFIXz-LlfNIt4H7ISvA
https://twitter.com/footballdaily/status/1497927918651068422?s=20&t=qHjlFIXz-LlfNIt4H7ISvA

Aykut Demir, “Savaşa hayır” tişörtü giymedi

TFF 1. Lig’in 27. haftasında Büyükşehir Belediye Erzurumspor ile Ankaragücü karşı karşıya geldi. Ev sahibi takımın futbolcuları, Rusya’nın Ukrayna’ya işgalini protesto eden “Savaş’a hayır (No War)” tişörtleri ile maç seremonisine çıktı. Ancak takımın kaptanı Aykut Demir, takım arkadaşlarının aksine bu tişörtü giymedi. Milli futbolcu, tişörtü giymeyi tercih etmemesinin sebebini Futbol Anadolu isimli Twitter hesabına şöyle açıkladı: “Ortadoğu coğrafyasında her gün binlerce insan ölüyor. Oralardaki zulmü görmezden gelenler, ses çıkarmayanlar konu Avrupa olunca bunları yapıyor. O ülkelere yapılmadığı için tişörtü giymek içime sinmedi. Giyseydim vicdanım rahat etmezdi. Dünyanın herhangi bir yerinde savaşın olmasına ben de üzülüyorum. Masum insanların acılarını paylaşıyorum.” 

Profesyonel tenisçi Stakhovsky, Ukrayna ordusuna katıldı

Ukraynalı tenisçi Sergiy Stakhovsky, Rusya’nın harekâtı devam ederken ülkesinin askeri donanmasına katıldığını açıkladı. 36 yaşındaki Stakhovsky, Sky News‘e verdiği demeçte “Elbette savaşırım, geri dönmeye çalışmamın tek nedeni bu. Geçen hafta yedeklere kaydoldum. Askeri deneyimim yok ama özel olarak silah deneyimim var. Babam ve erkek kardeşim doktor. Onlarla sık sık konuşuyorum stres altındalar. Bodrum katta uyuyorlar” diye konuştu.  

2003 yılında profesyonel olan Ukraynalı tenisçi, kariyerinin en yüksek derecesine 31. basamağa kadar yükselerek ulaştı. Stakhovsky’nin kariyerinde 2008 Zagreb Indoors, 2009 St. Petersburg Open, 2010 Rosmalen Championships ve 2010 Connecticut Open olmak üzere dört ATP şampiyonluğu bulunuyor. 

Rus tenisçi Andrey Rublev’den “Savaşa hayır” mesajı

Dubai Açık’ta harikalar yaratan dünyanın 7 numarası Rus tenisçi Andrey Rublev, ülkesinin Ukrayna’ya düzenlediği işgal operasyonuna tepki vermesiyle büyük yankı uyandırdı. Rublev, yarı finalde Hubert Hurkacz’ı 2-1 mağlup edip finale yükseldiği karşılaşmanın ardından Rusya-Ukrayna savaşına dair tepkisini kameraya “No war please” (Savaşa hayır, lütfen) yazarak gösterdi. Öte yandan Rus asıllı Amerikalı tenisçi Amanda Anisimova ve Rus tenisçi Aslan Karatsev de “Savaşa hayır” mesajları yayınladı. Karatsev’in yaptığı paylaşımda “Gereksiz bir savaştan daha büyük bir suç yoktur” sözleri dikkatleri çekti.  

Öte yandan Andrey Rublev, Dubai Açık finalinde Çekya’dan Jiri Vesely’i 6-3 ve 6-4’lük setlerle 2-0 mağlup ederek kariyerinin 10. şampiyonluğuna ulaştı. 

Dubai Açık’ta mutlu sona ulaşan Andrey Rublev, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda ülkesinin Ukrayna’ya düzenlediği işgal operasyonuna tepki göstermeye devam etti:  

“Bu an tenisle ilgili değil 

Bu an sporla ilgili değil 

Bu, tüm dünyada barışa sahip olmakla ilgili

Birbirimize destek olmalıyız.” 

https://twitter.com/AndreyRublev97/status/1497886036063621124?s=20&t=qHjlFIXz-LlfNIt4H7ISvA

Dünyanın yeni 1 numarası Daniil Medvedev’den savaş karşıtı mesajlar

İsviçreli Roger Federer, İspanyol Rafael Nadal, Sırbistanlı Novak Djokovic ve Büyük Britanyalı Andy Murray’nin dışında bir oyuncu, 18 yıl aranın ardından ilk kez ATP sıralamasında 1 numaraya yükseldi. Rus tenisçi Daniil Medvedev, tek erkekler dünya sıralamasında Djokovic’i geçerek zirvenin yeni sahibi oldu. Geçen yıl ABD Açık’ta kariyerinin ilk grand slam şampiyonluğunu kazanan Medvedev, bu başarısının yanı sıra ülkesinin Ukrayna’ya düzenlediği işgal operasyonuna sessiz kalmayıp tepki göstermesi ile de takdir topladı. Medvedev, yaptığı açıklamada “Bir tenisçi olarak dünyanın dört bir yanında barışa teşvik etmek istiyorum. Çok farklı ülkelerde oynuyoruz. Bütün bu haberleri duymak hiç kolay değil. Ben barışın yanındayım” dedi.

https://twitter.com/TennisTV/status/1496894745955774466?s=20&t=85eeUFUfQ8o9wJXGBPyGSw

Daniil Medvedev, büyük başarısının ardından Instagram hesabından duygu dolu bir paylaşım yaptı. Ülkesinin Ukrayna’ya olan işgaline gönderme yaptığı paylaşımında Medvedev, düşüncelerini şöyle dile getirdi:

“Avustralya Açık finalinden sonra söylediklerimi hatırlıyor musunuz? Bu hikaye sadece benim, çocukluk hayallerim hakkındaydı. Bugün ise dünyadaki tüm çocuklar adına konuşmak istiyorum. Hepsinin hayalleri var, hepsi güzel tecrübeler edinecek. İlk arkadaşlar, ilk büyük duygular. Her hissettikleri, her gördükleri ilk olacak. İşte tam da bu yüzden dünyada ve ülkeler arasında barış istiyorum. Çocuklar iç güven ile doğuyorlar. Her şeye çok fazla inanıyorlar. İnsanlara, sevgiye, güvene, adalete, hayattaki şanslarına… Birlik olup bunların doğru olduğunu onlara kanıtlayalım. Çünkü hiçbir çocuk hayal kurmayı bırakmamalı.”

Uluslararası Judo Federasyonu, Vladimir Putin’in federasyondaki onursal başkanlık ve büyükelçi statülerini askıya aldı

Uluslararası Judo Federasyonu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in federasyondaki onursal başkanlık ve büyükelçi statülerini askıya aldığını açıkladı. Rusya’nın Ukrayna’ya devam eden işgal girişimi, alınan bu kararın sebebi olarak kamuoyuna duyuruldu. Dövüş sporlarına yakından ilgisi olduğu bilinen Vladimir Putin’in küçük yaşlarda başladığı judoda siyah kuşağı bulunuyor.

Yazan: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.