Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Savaşın gölgesinde hayat: Kiev Çocuk Hastanesi’ndeki lösemi hastaları sığınakta tedavi oluyor

Bugün Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının altıncı günü. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusuna başlattığı askeri operasyondan en çok siviller etkileniyor. Birleşmiş Milletler’in açıkladığı rakamlarda göre çatışmalardan kaçan göçmenlerin sayısı yarım milyonu aştı, kaçamayanlar ise sığınaklarda. Başkent Kiev’deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi’nde lösemi hastalarının tedavileri zor koşullar altında ve sığınakta devam ediyor.

Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki Ohmatdyt Çocuk Hastanesi’nin bodrum katında, anneler ve lösemi hastası çocukları, koridorun her iki tarafına serilen derme çatma yataklar ve üzerlerine aldıkları battaniyeler ile tedavilerini sürdürüyor.

Rusya’nın Ukrayna’ya havadan ve karadan saldırmasının ardından eve gidemeyecek kadar hasta çocuklar, aileleriyle bodrum katlarındaki yaşamlarına ayak uydurmaya çalışıyor. Yeraltı sığınağında onlarca çocuk ve ebeveynleri serilen paspasların üzerinde yatıyor.

Hastanenin başhekimi Volodimir Zhovnir, gazetecilere verdiği demeçte, “Bu hastalar evlerinde tıbbi tedavi alamazlar. İlaçları olmadan, tıbbi tedavi görmeden ve sağlık çalışanları olmadan hayatta kalamazlar” dedi.

Kiev’deki en büyük çocuk hastanesi Ohmatdyt. 600 yatağı bulunan hastanenin kapasitesi şu anda 200’e düşmüş durumda.

Saldırılarda yaralanan çocuklar da bu hastanede tedavi görüyor. Şu ana kadar dört çocuğun şarapnel ve mermi yaralarıyla hastaneye kaldırıldığı, tedavi edildikleri fakat birinin durumunun ciddiyetini koruduğu belirtildi.

“Temel gıda malzemelerine ihtiyacımız var”

Dokuz yaşındaki oğlunun hastanede tedavi gördüğü esnada saldırılara yakalananlardan biri de Maryna. Maryna yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

“Bombaları ve siren seslerini duyduk. Çatışma seslerini duyunca aşağı indik. Burada tedavimiz sürüyor, ilaçlarımız var fakat temel gıda malzemelerine ihtiyaç duyuyoruz.”

“Barışa ihtiyacımız var”

Başhekim Zhovnir, hastanenin maksimum bir ay yetecek kadar ilaç depoladığını fakat yeni doğan bebekler için yiyeceğe ihtiyaç duyduklarını söyledi. Zhovnir, bölgede en çok ihtiyaç duydukları şeyin ise barış olduğunu sözlerine ekledi.

Çocuklar hastanelere erişemiyor

Hastanedeki görevli doktorlara göre çocuklar en büyük zorluğu hastanelere erişmekte yaşıyor. Örneğin bir görevli Reuters’a verdiği demeçte, “Eskiden apandisit ya da grip gibi sebeplerle hastaneye altı-yedi çocuk hasta gelirdi. Fakat saldırılardan sonra bu sayı çok düştü” dedi.

Kaynak: Reuters

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.