Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Diyarbakır Barosu: “Son 10 yılda 22 çocuk zırhlı araç, 45 çocuk ise mayın, çatışma ve savaş artığı nedeniyle yaşamını yitirdi”


Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi tarafından hazırlanan, “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atığı Kaynaklı Çocuk Hakları İhlalleri” raporu açıklandı. Rapordaki verilere göre, son 10 yılda büyük çoğunluğu Güneydoğu Anadolu bölgesinde olmak üzere 22 çocuk zırhlı araçlar, 45 çocuk ise mayın, çatışma ve savaş artığı nedeniyle yaşamını yitirdi, 162 çocuk da yaralandı.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin Tahir Elçi Konferans Salonu’nda düzenlediği açıklamaya Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren ve Çocuk Hakları Komisyonu üyeleri ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (THİV) üyeleri katıldı. “Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atığı Kaynaklı Çocuk Hakları İhlalleri” raporunu Çocuk Hakları Komisyonu’ndan Özlem Ender ve Şoreş Deniz Tuğrul okudu.

Raporda, şehirlerde çatışma ve OHAL süreçlerinin sonucu olarak şehiriçi trafikte, sokak ve mahalle aralarında zırhlı araçların sayısının giderek arttığı, belirlenen yasal hız limitlerine uymayan zırhlı araçların, çocukların yaşam ve oyun gibi temel haklarını ihlal ettiği vurgulandı.

Zırhlı araç çarpması nedeniyle son 10 yılda 22 çocuk yaşamını yitirdi

Rapora göre, 2012 ile 2021 yılları arasında zırlı araç çarpması nedeniyle yaşları dört ile 17 arasında değişen 22 çocuk yaşamını yitirdi, 27 kişi de yaralandı. Yaşamını yitiren ve yaralananların büyük kısmının Güneydoğu Anadolu illerinden olduğuna dikkat çekilen raporda, zırhlı araç çarpması sonucu ölüm ve yaralanmaların özellikle 2015 sonrası kent merkezlerindeki çatışmalı durumlar ve OHAL süreciyle güvenliği önceleyen devlet politikaları nedeniyle arttığı vurgulandı.

“2016-2018 yılları arasında dramatik bir biçimde ölüm ve yaralanma sayılarında artış görülmüştür. Raporda incelenen 11 yıllık dönemde zırhlı araçların sebep olduğu ölüm ve yaralanmalı durumların sayısı en az 49’dur. Bu olayların yüzde 52’si devletin güvenlik odaklı politikalarının arttığı 2016- 2018 yılları arasında meydana gelmiştir” denildi.

Mayın, çatışma ve savaş artıkları nedeniyle son 10 yılda 45 çocuk hayatını kaybetti

Rapordaki verilere göre son 10 yılda mayın, çatışma ve savaş artıklarının patlaması sonucu 45 çocuk yaşamını yitirirken, 135 çocuk da yaralandı. Çocukların sağlıklı bir çevrede yaşama, gelişme ve oyun oynama gibi en temel haklarının dahi ihlal edildiğinin dile getirildiği raporda, “Devletin güvenlik politikalarının bir sonucu olarak, zırhlı araç, mayın ve çatışma-savaş atığından kaynaklanan ölüm ve yaralanma olayları artırmıştır” denildi.

Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi önerilerini ise şöyle sıraladı:

  • Devlet Ottowa Sözleşmesi ile taahhüt ettiği mayın temizleme yükümlülüğünü ivedilikle yerine getirmelidir.
  • Mayın temizlemeye ilişkin yasal düzenlemeler ve uygulamalar, mayının bir çevre ve insan hakları ihlali sorunu olduğu kabulüyle gerçekleştirilmelidir.
  • Mayın temizleme işlemleri planlı, ivedi ve kamuoyunun bilgisine ve denetme açık bir sürece yayılması gerekir.
  • Mayın temizleme süreci devam ederken mevcut mayınlardan dolayı oluşabilecek zararların önlenmesi için mayınlı bölgelerin işaretlenmesi ve bu bölgelerin sivil geçişine kapatılması gerekir.
  • Mayınlı bölgelerin fazla olduğu veya mayınlı bölgelere yakın olan özelikle kırsal bölgelerdeki okullarda çocuklara mayın ve çatışma-savaş atıklarına ilişkin risklerden korunma eğitimleri verilmelidir.
  • Öncelikle Karayolları Trafik Yönetmeliği’nde düzenleme yapılarak zırhlı araçların şehiriçi kullanımı yasaklanmalı, bu mümkün değilse zırhlı araçların şehiriçi kullanımı asgari düzeye indirilmeli ve bu durumda dahi zırhlı araçlar için belirlenmiş şehiriçi yasal hız limitlerine uymalı.
  • Zırhlı aracı kullanan kolluk görevlilerinin gerekli ehliyet ve lisanslara sahip olması ve eğitimlerini tamamlamaları gerekir.
  • Aslında bir savaş ve çatışma aracı olan zırhlı araçları kullanan kolluk görevlilerinin sosyal gerçeklikle bağlarının kopmaması için psikososyal destek çalışmaları ile desteklemeleri gerekmektedir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.