Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (2 Mart 2022): ABD, Rus oligarklarının malvarlıklarına el koyacak

Günaydın, çarşamba sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım! 

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava yağışlı, sıcaklık 6 derece olacak. Ankara karla karışık 4, İzmir çok bulutlu 10, Antalya sağanak yağışlı 11, Diyarbakır yağışlı 12 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var. 

Siyasetin gündemiyle başlıyoruz. 

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) bugün İYİ Parti’nin grup toplantısı yapılacak. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin genel merkezinde milletvekilleriyle kahvaltıda bir araya gelecek, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi’yi kabul edecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasıyla ilgili TBMM Genel Kurulu’nda bilgilendirme yapacak.

TBMM Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel’e ait iki fezleke görüşüldü. Güzel’in dokunulmazlığı, genel kuruldaki oylamayla kaldırıldı. Böylece Güzel’in yargılanmasının önü açıldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin dünkü (1 Mart) grup toplantısında konuştu. Altı muhalefet partisinin güçlendirilmiş parlamenter sistem çalışması hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, “Yarının Türkiye’sinde cumhurbaşkanının tarafsız olmasını istiyoruz. Yüzde 10 seçim barajını darbeciler getirdi. Biz darbeye de darbecilere de karşıyız. Milli iradenin Meclis’e yansıması lazım” dedi. 

Partisinin grup toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, altı muhalefet partisinin ittifakını değerlendirdi. Buldan, “Kadınların sözlerinin içerisinde olmadığı hiçbir ittifakı asla kabul etmiyoruz. Toplumu kutuplaştırıp iki seçenek varmış gibi dayatan anlayışlara karşı üçüncü yol da Demokrasi İttifakı” dedi.

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 13 lira 90 kuruş, euro kuru ise 15 lira 47 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü bin 969 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 865 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 109,87 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerini açıklayacak.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının yedinci günü.

Ukrayna’ının Harkov kentine hava saldırıları düzenlendi. Harkov’da en az 17 kişi öldü ve düzinelerce kişi yaralandı.

Belarus, Ukrayna’daki askeri varlıklarını iki katına çıkardı. 

Rusya’nın Cenevre’deki BM Büyükelçisi Gennady Gatilov, Ukrayna’nın müzakerelerde herhangi bir tavize yanaşmadığını söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı (ABD) Joe Biden, Rus oligarklarının malvarlıklarına el koyacaklarını söyledi. 

Ukrayna’nın İngiltere Büyükelçisi Vadim Prystaiko, Ukrayna’daki ordu mensuplarının Türk yapımı saldırı drone’ları ile ilgili Türkiye’de eğitim aldıklarını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri nedeniyle Ukrayna ve Rusya arasındaki müzakerelerin bugün devam etmeyebileceğini, bir-iki gün sarkabileceğini söyledi. Kalın, “Rusya’nın gerçekçi olmayan talepleri var. Kırım’ın tanınması gibi, Ukrayna’nın silahsızlandırılması gibi. Bizim açımızdan bakıldığında da bunlar kabul edilebilir talepler değil. Odaklandığımız yer bu savaşın sona ermesi. Müzakere masasından ateşkes kararı çıkması, bir insani koridor oluşturulması” dedi.

Habertürk’te konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin uygulandığını söyledi, “En son Ruslar’ın 27-28 Şubat’ta dört gemisinin geleceği söylenmişti. Bunlardan üç tanesi Karadeniz’de üslere kayıtlı değildir. Biz ‘Bu gemileri göndermeyin’ dedik. Montrö’ye taraf olan ülkelere bildirdik. Resmi şekilde bildirdik” dedi. 

Kısaca dün neler olduğuna bakalım: 

YouTube, Avrupa’da Russia Today ve Sputnik ile bağlantılı tüm kanalları engelleme kararı aldı.

MasterCard, Rusya’ya karşı uygulanan yaptırımların bir parçası olarak, Rus finans kuruluşlarını ödeme ağından çıkardı.

Kiev televizyon kulesi yakınındaki bölge Rusya tarafından vuruldu. Televizyon kulesine düzenlenen saldırıda beş kişi hayatını kaybetti. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, halka seslendiği konuşmasında Rusya’ya karşı Ukrayna’da savaşmak isteyen yabancı gönüllülerin ülkeye vizesiz girişini sağlayacak karara imza attı.

Ukrayna’nın Sumi bölgesinin devlet idaresi başkanı Dimitro Zhivitski, pazar günü Ohtırka’ya düzenlenen hava saldırılarında en az 70 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini söyledi.

Avrupa Birliği (AB), Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıkladı. Açıklanan yaptırımlar listesinde 26 kişi bulunuyor. BBC’nin aktardığına göre bu kişiler arasında, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Rosneft’in CEO’su Igor Sechin, Transneft’in CEO’su Nikolai Tokarev ve Rus devlet haber kurumlarındaki gazeteciler yer alıyor.

Ukrayna’daki Çin Büyükelçiliği ülkede bulunan vatandaşlarını tahliye etmeye başladı. Büyükelçilik, ülkeden ilk grubun 28 Şubat’ta tahliye edildiğini ve bu kişilerin Kiev’den Moldova’ya giden Çin vatandaşları olduğunu söyledi. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Ziraat Türkiye Kupası çeyrek finalinde Trabzonspor, Fraport TAV Antalyaspor’u 2-0 yenerek yarı finale yükseldi. Türkiye Kupası’nda çeyrek final heyecanı, bugün oynanacak Demir Grup Sivasspor-VavaCars Fatih Karagümrük ve Beşiktaş-Yukatel Kayserispor karşılaşmaları ile devam edecek. 

Voleybol Erkekler CEV Challenge Kupası yarı final rövanş maçında Halkbank, Yunanistan’ın Panathinaikos takımını deplasmanda 3-2 yendi ve adını finale yazdırdı. Temsilcimiz Eczacıbaşı Dynavit ise yarı finalde Romanya temsilcisi CSM Volei Alba Blaj’ı geçerek Kadınlar CEV Kupası’nda finale yükseldi. 

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1498716758244565007?s=20&t=WbQ2aVyo_KWP0OFgN4BusA

Öte yandan Uluslararası Voleybol Federasyonu, ikinci bir açıklamaya dek Rusya’nın ve Belarus’un kıtasal ve uluslararası voleybol turnuvalarından men edildiğini açıkladı. Ayrıca Rusya veya Belarus vatandaşı olan voleybolcular, tüm spor organizasyonlarından uzaklaştırıldı. 

https://twitter.com/MedyascopeSpor/status/1498662987913175041?s=20&t=WbQ2aVyo_KWP0OFgN4BusA

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 59 bin 885 yeni vaka tespit edildi. 203 kişi yaşamını yitirdi; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 145 milyon 719 bin 490’ı geçti. 

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Yarın yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.