Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın komşuları da korku içinde: “Rusya’nın bir sonraki adımı biziz”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının yedinci günü. Birleşmiş Milletler (BM), en az 660 bin mültecinin komşu ülkelere geçtiğini açıkladı. The Guardian, Ukrayna’ya yakın ülkelerde yaşayanlarla konuştu. Litvanya, Slovakya, Letonya, Estonya, Romanya ve Polonya’daki insanlar aynı şeyi düşünüyor: “Putin durmayacak, Rusya’nın bir sonraki adımı biziz.”

“Rusya’nın Litvanya’yı da işgal etmesinden korkuyorum”

Kotryna, 45 yaşında. Litvanyalı ve Brüksel’de çalışıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı perşembe (24 Şubat) sabahında gözyaşlarını tutamadığını, hemen Litvanya’daki ailesiyle temasa geçtiğini anlattı:

“Babam Ukraynalı. Batı’nın Rusya’nın Ukrayna’yı işgali hakkındaki hikayeler uydurduğunu düşünüyordu. Fakat annem, işgalden sonra babamın Rus haber kanallarını izlemeyi bıraktığını söylüyor.”

Ukrayna’da tanıdıkları ve akrabaları olduğunu, onları Litvanya ya da Brüksel’de ağırlamaya hazır olduğunu belirten Kotryna, bir gün boyunca kuzenlerinden haber alamayınca endişeye kapıldığını söyledi:

“Rus ordusunun çok uzakta olmadığını ve işgale karşı sonuna kadar savaşmaya hazır olduklarını söyleyen bir mesaj aldık. Kuzenimin oğlu Ukrayna ordusunda. Hayatları için endişeleniyorum.”

Rusya’nın Litvanya’yı da işgal etmesinden korktuğunu söyleyen Kotryna, “Kimse Litvanya için parmağını kıpırdatmayacak. Rusya’nın yayılmasından korkuyorum çünkü bağımsızlık önemli” dedi.

“Putin’in doğalgaz ve petrol arzını kesmesinden endişeliyiz”

23 yaşındaki Igor Dudkiewicz, Polonya’da hukuk öğrencisi. Polonya’daki ruh halinin genel olarak iyi olduğunu, kimsenin korkmadığın çünkü ülkedeki kimsenin Rusya’nın bir NATO üyesi ülkeye saldırmaya çalışacağına ihtimal vermediğini belirtti.

Igor Dudkiewicz

Ülkesinin Ukrayna ile dayanışma içinde olduğunu, birçok Polonyalı’nın Ukrayna’da arkadaşı bulunduğunu belirten Dudkiewicz, “Perşembe günü Ukrayna’ya desteğimi gösteren bir protestoya katıldım, bağış toplamaya çalışıyoruz. Putin’in Polonya’ya saldıracağını düşünmüyorum ama doğalgaz ve petrol arzını keseceğinden endişeliyiz. İnsanları ilgilendiren ekonomik boyutu, bu yüzden bazıları stok yapmaya başladı” diye konuştu.

“‘Bir sonraki hedef ülkeniz mi olacak?’ diye endişe etmeye başladık”

Michaela, 23 yaşında ve öğrenci. Slovakyalı ve Londra’da yaşıyor. Saldırıyı duyduğunda korktuğunu, Ukrayna ile Slovakya’nın benzer bir kültüre sahip olduğunu ve Ukrayna’da olup bitenlerin Slovakya’ya da yansıyacağından endişe duyan Michaela, “‘Bir sonraki hedef ülkeniz mi olacak?’ diye düşünmeye başlıyorsunuz” dedi.

Michaela, Slovakya’da NATO’dan çıkmak isteyen birçok insan olduğunu ve ülkede geçenlerde yapılan bir ankette Slovaklar’ın yüzde 40’ının Ukrayna’da artan gerilimden ABD ve NATO’nun sorumlu olduğunu söylediğini belirtti.

“Batılı liderlerin cevabı Ruslar için çok zayıf”

Tiiu-Ann, 37 yaşında ve Estonyalı. Baltıklar’daki çoğu insanın iki gündür depresyonda olduğunu, çoğu insanın iyimser kalmak istediğini fakat olası bir savaş durumunda da aile olarak nereye gidebileceklerini tartışmaya başladıklarını anlattı:

“Bu durum çok fazla belirsizlik yarattı ve bazı insanlar yiyecek stoklamayı düşünüyor. Fakat diğer yandan birçoğu da sağduyulu ve panik yapmıyor.”

Batılı liderlerin, Ukrayna’da olup bitenlerin tüm dehşetini anlamakta çok yavaş olduğunu ve Batı’nın cevabının Ruslar için çok zayıf kaldığını belirten Tiiu-Ann, “Sınırımız dışında bizi Rusya’ya bağlayan bir şey yok. Baltık’taki insanlar Sovyet döneminden uzaklaştı. Estonya NATO üyesi olduğu için mutlu ve umutluyuz. Ancak NATO’nun olası bir işgal durumunda bize gerçekten yardım edip etmeyeceğinden emin değiliz” diye konuştu.

“Ülkemin bana ihtiyacı olursa askere gitmeye hazırım”

22 yaşındaki Mihai, Romanya’da öğrenci. Romanya’da büyüdüğünü, dedesinin Ukraynalı olduğunu belirten Mihai, “Putin’in yaptığı affedilemez. Ancak AB’nin eylemleri çok şaşırtıcı. Neden kimse Ukrayna’ya yardım etmiyor? Neden sadece yaptırım uygulanıyor?” dedi.

Putin’in istediğini elde edeceğini ve daha da ileri gideceğini hissettiğini söyleyen Mihai, Ukrayna için savaşmaya hazır: “Kimse onu durdurmuyor. Ukrayna sınırlarında durmayacağından endişe ediyorum. İşgali duyduğumda çok sinirlendim. Ülkemin bana ihtiyacı olması halinde orduya katılmaya hazırım.

Kaynak: Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.