Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş: “Akaryakıt fiyatları ekonomiyi olumsuz etkiliyor, yüzde 18 olan KDV yüzde 1’e indirilsin”

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) Başkanı Fesih Aktaş, Rusya-Ukrayna arasında başlayan çatışmanın ham petrol ve akaryakıt fiyatlarında öngörülemez bir artışa neden olduğunu ve ekonomiye yansıyan olumsuz etkinin azaltılması için yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 1’e indirilmesini istediklerini söyledi. 

KDV oranı indirilsin” 

EPGİS Başkanı Fesih Aktaş, akaryakıt fiyatlarındaki artışın, KDV oransal olarak aynı kalsa bile rakamsal olarak arttığına dikkat çekerek, şöyle konuştu:

“19 liraya ulaşan motorin fiyatı üzerinden devlet, 2 lira 52 kuruş ÖTV ve 2 lira 89 kuruş KDV olmak üzere birim maliyette bir toplam 5 lira 41 kuruş vergi almaktadır. Bu verginin KDV olan kısmından 2 lirasının vatandaşa yansıyacak şekilde pompa satış fiyatlarından düşürülmesi, kalan 89 kuruşun ise hızla kapanan akaryakıt bayileri ile dağıtım şirketlerinin toplam marjına yansıtılması hem vatandaş hem de iflasa sürüklenen istasyonlar için cansuyu olacaktır.”

3 Mart gece yarısından geçerli olmak üzere benzinin litresine 88 kuruş, motorinin litresine ise 1 lira 55 kuruş zam yapılmıştı.

Hem vatandaş hem de bayiler biraz nefes almalı”

Motorin fiyatları içinde akaryakıt bayileri ile dağıtım firmalarının brüt entegre kâr marjının 1 lira 15 kuruş olduğunu belirten Aktaş, şunları söyledi: “Bu miktarın en adil olan yüzde 50-50 paylaşım modelinde dahi bayiye kalan 57,5 kuruş ile bayiler artık yaşayamamaktadır. Zira bayilerin artan akaryakıt fiyatlarında dahi kâr marjı maktu olduğundan fiyatlardaki artıştan nemalanması söz konusu değildir. Bu mağduriyetin giderilmesi için KDV oranının yüzde 1 e düşürülmesini talep ediyoruz, bu oranın bir kısmının bayi karına eklenmesi ile birlikte hem vatandaş hem de bayiler az da olsa nefes alacaktır diye düşünüyoruz.”

Talep ettikleri indirimin yapılmasının, akaryakıttaki vergi kaçağının da önüne geçeceğine işaret eden Aktaş, böylece hazineye giremeyen kazançların, yeniden hazineye yönlendirileceğini ve kaçakçılık faaliyetinin de azalacağını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.