Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kürt Z Kuşağı araştırması – Sosyolog Azad Barış: “Kürt Z kuşağı milliyetçileşiyor, Ekrem İmamoğlu’na büyük ilgi var”

Spectrum House Araştırma Merkezi Genel Direktörü Sosyolog Azad Barış, “Kürt Z Kuşağı” araştırmasının sonuçlarını Medyascope’a değerlendirdi.

Kürt Z kuşağının siyasete ve siyaset yapıcılara güveninin az olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Barış, “Kürt gençlerinin, sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarında da çok aktif rol almadıklarını gördük. Yine siyasete ilgi duydukları ancak içinde fazla yer almadıklarını ve kendilerini önce HDP’ye, ardından CHP’ye yakın hissettikleri de anket çalışmasında ortaya çıktı. Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın yaptıkları çalışmalar ile Kürt Z kuşağının ilgisini çektiklerini rahatlıkla söyleyebiliriz” dedi.

“Kürt Z kuşağında İmamoğlu’na ilgi yüksek”

Cumhurbaşkanlığı seçiminde Selahattin Demirtaş’ın siyasi yasaklı olduğunu bilmelerine rağmen Kürt Z kuşağının birinci turda Demirtaş’a oy vereceğine dikkat çeken Barış, şöyle devam etti:

“İkinci turda ise gençlerle iletişim kurması bağlamında Demirtaş’a benzettikleri İmamoğlu’nu destekleyeceklerini ifade ediyorlar. Gençlerin yüzde 48’i İmamoğlu’na destek vereceklerini belirtirken, yüzde 32’si partilerinin yönlendirmesi durumunda oyunu kullanacağını söylüyor. Bu iki orana bakıldığında Kürt Z kuşağında İmamoğlu’na yüksek bir ilginin olduğunu söyleyebiliriz.”

“Dindar değiller, miliyetçileşiyorlar”

Azad Barış, Kürt Z kuşağının kendini dindar olarak tanımlamadığını ve yaşananlar karşısında Kürt gençlerinin gittikçe milliyetçileştiğini söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.