Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güne Başlarken (4 Mart 2022): Avrupa’nın en büyük nükleer santralinde yangın çıktı

Günaydın, cuma sabahından herkese merhaba! Ben Gamze Elvan, Medyascope’un podcast’i “Güne Başlarken” ile karşınızdayım. Türkiye ve dünyanın gündemini, hava durumunu, ekonomide son verileri, yani güne başlarken bilmeniz gereken her şeyi size aktaracağım. O zaman, başlayalım!

Hava durumuyla başlıyoruz.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün tahminlerine göre bazı illerde beklenen hava sıcaklıkları şöyle: 

İstanbul’da hava parçalı bulutlu 8 derece olacak. Ankara parçalı bulutlu 1, İzmir parçalı bulutlu 11, Antalya parçalı bulutlu 12, Diyarbakır çok bulutlu 10 derece olacak. 

Sırada Türkiye gündemi var.

Siyasetin gündemiyle başlayalım.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli görevinden istifa etti. Cumhurbaşkanı kararıyla “görevinden af” talebi kabul edilen Pakdemirli’nin yerine Vahit Kirişci atandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Twitter hesabı üzerinden bir video yayınlayarak “beşli çete” diye seslendiği iktidara yakın inşaat şirketlerine ve AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a seslendi. Elektrik faturasını ödememe protestosuna devam edeceğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Ey beşli çete, siz Putin’in oligarkları için kurduğu sistemin Türkiye’deki kopyalarısınız. Sizin gözünüzün yaşına bakan namerttir” dedi. 

Isparta’da yoğun kar yağışı nedeniyle birçok mahalleye 24 saattir elektrik verilmiyor. Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ. kent merkezi ve ilçelerde oluşan hasarların giderilmesi için çalışmaların sürdüğünü duyurdu. 

Üniversite öğrencisi Pınar Gültekin’in öldürülmesine ilişkin süren davada yeni bir gelişme yaşandı. Gültekin’i öldüren Cemal Metin Avcı’nın tutuklu yargılanan kardeşi Mertcan Avcı hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. 

Ekonomiyle devam edelim. 

Güne başlarken dolar kuru 14 lira 14 kuruş, euro kuru ise 15 lira 63 kuruştu.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü 2 bin 23 puanda kapatmıştı.

Serbest piyasanın günlük kapanışında gram altının satış fiyatı 880 liraydı.

Brent tipi ham petrolün varil fiyatı ise bu sabah 112,15 dolar.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayına ilişkin, reel efektif döviz kurunu açıklayacak.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2021 yılı kadın istatistiklerini açıklayacak.

TÜİK, şubat ayı enflasyon verilerini açıkladı. Tüketici fiyatları (TÜFE) şubat ayında yüzde 4,81 arttı. Ocak ayında yüzde 11,10 olan yıllık enflasyon yüzde 50’yi geçerek yüzde 54,44’e yükseldi. Bu oran 2002’den bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon olarak kayda geçti.

Dünya gündemine bakalım.

Rusya-Ukrayna savaşının dokuzuncu günü. 

Dün gece Avrupa’nın en büyük santrali olan Zaporizhia nükleer santralinde yangın çıktı. Ukraynalı yetkililer, Rus bombardımanı sonucu bu yangının çıktığını duyurdu. Yetkililer, santralde güvenliğin sağlandığını açıkladı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, “Eğer bir patlama olursa Çernobil’in 10 katı büyüklüğünde bir faciaya neden olur” dedi.

Rusya ve Ukrayna arasındaki ikinci görüşme dün sona erdi. Görüşmeden, vatandaşların çıkarılması için insani koridorların oluşturulması kararı çıktı. Üçüncü görüşme hafta başında yapılacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Özel askeri operasyonumuz planlandığı gibi gidiyor” dedi. Putin, Ukrayna’daki Rus askerlerinin cesur davrandığını söyledi, askerleri “gerçek kahramanlar” olarak tanımladı. 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Putin’e görüşme çağrısında bulundu. Bu savaşın sonlanmasının tek yolunun görüşmek olduğunu söyleyen Zelenskiy, “Biz Rusya’ya saldırmıyoruz ve saldırmayı planlamıyoruz. Bizden ne istiyorsunuz? Topraklarımızdan ayrılın. Benimle otur ve konuş ama 30 metre öteden değil” dedi. Bu arada Zelenskiy Batılı ülkelere de seslendi. Savaş uçağı isteyen Zelenskiy, “Eğer bu gerçekleşmezse Tanrı korusun sırada Letonya, Litvanya ve Estonya olabilir” dedi. 

Ukrayna Devlet Acil Servisi, Çernigiv’de düzenlenen hava saldırıları sonucu 22 kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden, Putin ve çevresindekilere yaptırımları sürdüreceklerini söyledi. Bu arada ABD Savunma Bakanlığı, Rusya ile özel bir telefon hattı kurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre bu hattın amacı yanlış hesaplamaların, gerginliğin ve askeri vakaların önüne geçmek.

NATO ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya-Ukrayna savaşını görüşmek üzere NATO karargahında olağanüstü toplantıda bir araya gelecek. Toplantıda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek. 

Kubilayhan Kavrazlı’nın derlediği sporun gündemiyle devam ediyoruz.

Ziraat Türkiye Kupası’nda Aytemiz Alanyaspor ile Gaziantep FK karşılaştı. Alanyaspor, normal süresi 1-1 tamamlanan maçta rakibini uzatmalarda 2-1 mağlup ederek yarı finale yükselen son takım oldu. Çift maç eleme usulüne göre oynanacak yarı finalde Trabzonspor ile Yukatel Kayserispor, Aytemiz Alanyaspor ile de Demir Grup Sivasspor karşı karşıya gelecek. Öte yandan Süper Lig’de 28. hafta heyecanı, bugün saat 20.00’de oynanacak Öznur Kablo Yeni Malatyaspor-Adana Demirspor karşılaşması ile başlayacak.

THY Avrupa Ligi’nin 28. haftasında Anadolu Efes, konuk ettiği Fenerbahçe Beko’yu 84-79 yendi. Anadolu Efes, bu sonuçla THY Avrupa Ligi’ndeki 26. maçında 14. galibiyetini alırken Fenerbahçe Beko ise 25. müsabakasında 13. kez mağlup oldu.

Günün diğer önemli gelişmesinde ise Dünya Tekvando Federasyonu (WT) Yönetim Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı nedeniyle Rus ve Belaruslu sporcuları müsabakalardan men etti.

Koronavirüs salgınında son veriler şöyle: 

Son 24 saatte 49 bin 424 yeni vaka tespit edildi, 188 kişi ise hayatını kaybetti; birinci, ikinci ve üçüncü doz aşılarla toplam uygulanan doz sayısı 145 milyon 870 bin 323’ü geçti.

Gün içinde gündemi takip etmeye devam edeceğiz. Medyascope’u Twitter’dan, YouTube’dan, Facebook’tan, Instagram’dan ve web sitemizden takip edebilirsiniz. 

Ayrıca bize Patreon veya YouTube’un “Katıl” butonu üzerinden de katkıda bulunabilirsiniz. 

Pazartesi yeniden dinlemeniz dileğiyle, 

Hoşça kalın.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.