Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Moskova’nın savaşından kaçan Ruslar anlatıyor: “Geleceğim elimden alındı”

Rusya, Ukrayna’ya saldırmaya devam ediyor. Saldırıların dokuzuncu gününde sayıları günden güne artan Rus vatandaşı, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’ya saldırma kararı almasının ardından, bu saldırının ekonomik ve siyasi sonuçlarından korkuyor ve ülkelerini terk ediyor.

Moskova’da İngilizce bir dil okulu işleten ve The Guardian’a konuşan Aleksey Trubetskoy Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları ile ilgili açıklamasında, “Sabah uyandım ve haberlere baktım. İnanamadım. Bir an önce ülkeden gitmem gerektiğine karar verdim. Bu korkunç işgalin Rusya’yı sonsuza kadar değiştireceği benim için açıktı” dedi. 

Sayıları giderek artan Rus vatandaşı, Putin’in Ukrayna’ya saldırı kararı almasının ardından, bu saldırıların getireceği ekonomik ve siyasi sonuçlarından korkuyor. Bu yüzden de ülkelerini terk ediyor.

“Geleceğim elimden alındı”

Trubetskoy, “Sevdiğim ülkeye dönmeyi umuyorum ama bundan sonra ne olacağı tamamen belirsiz. Geleceğim elimden alındı, ülke eskisi gibi olmayacak” dedi. 

Bağımsız bir gözlemci kuruluşu OVD-Info’ya göre, ülke genelindeki savaş karşıtı protestolarda şimdiye kadar yedi bin 500’den fazla kişi gözaltına alındı ve ülkenin bazı bağımsız haber kuruluşları da kapanmak zorunda kaldı.

Vatandaşlar yaptırımlardan endişeli

Ülkeden ayrılan Rus vatandaşları, ülkenin karşı karşıya kaldığı belirsizliklerden de korkuyor. Rus rublesi ve finans piyasaları, Batı’nın yaptırımlarının ardından tarihinin en düşük seviyelerine ulaştı; Ikea, Apple ve Nike gibi Batılı şirketlerin Moskova’dan çekildi.

Google Analytics’e göre, Ruslar’ın “Ülkeyi nasıl terk ederiz?”, “Ülkenin çıkış yolları neler?” gibi soruların tartışıldığı Telegram kanalları kurulmaya başlandı ve geçen hafta boyunca internette göç kelimesi daha sık aranmaya başladı.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı üyelerinden Andrey Kolesnikov, Rusya’da kendileri için gelecek olmadığını düşünen kaliteli iş gücünün ülkeden göç etmesinin beklendiğini söyledi:

“Bu göç, ulusun bozulması anlamına gelecektir. Ülkede çok büyük bir yetenekli insan havuzu yok. Onlar olmadan Rusya kendini geliştiremez.”

Sıkıyönetim mi ilan edilecek?

Ülkede göçün, Rus parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin sıkıyönetim ilan edeceği yönündeki iddiaların ardından arttığı belirtiliyor. Ülkede sıkıyönetim ilan edilmesi, erkek nüfusun kitlesel seferberliğini ve sınırların kapatılmasını gerektirebilir.

Büyük bir Rus petrol ve gaz firmasında üst düzey yöneticilik görevi üstlenen Anton konu ile ilgili açıklamasında, “Üst konumdan bir arkadaşımın beni sıkıyönetim hakkında aramasından sonra ailemle bir araya geldim. Salı günü müsait olan ilk uçağa yer ayırttık ve daha önce hiç gitmediğim rastgele bir ülkeye uçtuk. Benim kararım olmayan bu savaşta savaşmayı planlamıyorum” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise sıkıyönetim yasasının getirilmesiyle ilgili iddiaları reddetti.

Biletler tükeniyor

Skyscanner’a göre, Erivan, İstanbul ve Belgrad uçuşları tamamen tükendi ve Dubai’ye tek yön biletin fiyatı normal zamanlarda 250 sterlin iken (334 dolar), şu anda bu fiyat üç bin sterlinin üzerinde.

Kaynak: Guardian 

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.