Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’daki savaşın bedelini siviller ödemeye devam ediyor

Rusya Ukrayna’ya saldırmaya devam ediyor, savaşın bedeli ise sivillerin omuzlarında. Ukraynalı aileler, aralarında Kiev ve Harkov’un da bulunduğu pek çok şehirde ağır bombardımanın bedelini çocuklarının canıyla ödüyor.

Ukrayna’daki çatışmaların insani bedeli artarak devam ederken dün (3 Mart) oğlunun yasını tutan bir babanın fotoğrafları gündeme oturdu. Eşzamanlı olarak aileler, hayatını çocuklara yardıma adadığını söyledikleri bir Ukraynalı-Amerikan’a taziyelerini iletti.

Öte yandan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Ukrayna gözlem ekibinde görevli bir kişinin, ailesine gıda yardımı götürürken öldürüldüğünü doğrulandı. AGİT’in açıklamasına göre Mayna Fenina, salı günü (1 Mart) Harkov bombalanırken “savaş alanına dönen bir şehirde ailesine yardım götürmeye çalışırken” öldürüldü.

Yoğun Rus bombardımanı altındaki başka bir şehir Mariupol’da da oğlunun ölmüş bedeninin yanı başında ağlayan bir babanın fotoğraflarını Associated Press (AP) haberleştirmişti. Karadeniz’in kıyısındaki şehirde Serhii, oğlu Iliya’yı hastaneye çevrilen bir doğumhaneye taşırken görüntülendi.

İhtiyaç halinde yüzlerce Ukraynalı çocuğun ABD ve başka ülkelerden aileler tarafından evlat edinilmesini sağlayan bir hayır kurumunun başındaki Ukraynalı-Amerikan Serge Zevlever’in ölümünün ardından birçok aile taziye mesajı yayımladı.

Cleveland-Tennesse merkezli kâr amacı gütmeyen “Yaqar” projesinin 36 yaşındaki CEO’su Jessica Aubert, Zevlever’in ölümünü 27 Şubat’ta öğrendiklerini söyledi. Aubert, Ukraynalı çocukları evlat edinmek isteyen ailelerle buluşturan vakfı “Evlatlıkla Yardım Eli” aracılığıyla Zevlever’in yüzlerce çocuğa yardım eli uzattığını belirtti.

2017’de Zevlever’in yardımıyla oğlunu evlat edinen Aubert’e göre, Zevlever “her çocuğun aidiyet duygusunu tadabilmesi” için çalışıyordu:

“Başlangıçta soğuk biri gibi geliyordu ama sonrasında harika bir danışman olduğunu gösterdi. Beş dakika içinde hiçbir çocuğun unutulmuş hissetmemesi için atan kalbini ve tutkusunu görebiliyorduk.”

Aubert, Zevlever’in kendisine ve eşine evlatlık edinme süreci boyunca Ukrayna’ya geldikleri günden sürecin sonuna kadar danışmanlık yaptığını söyledi:

“Bize hep aynı şeyi söylüyordu ‘önemli olan tek şey çocukların ailelere kavuşması’ […] Hayatı boyunca kalbi iyilikten yana attı.”

“Evlatlıkla Yardım Eli” aracılığıyla iki evlat edinen New Yorklu Nathan Wolfe ise duygularını “Serge hayatını yetim çocuklarla aileleri buluşturmaya adamıştı. İki oğlumuz şu an hâlâ hayattaysa bunu ona borçluyuz” diyerek anlattı.

“Evlatlıkla Yardım Eli” kurumunu Zevlever’le birlikte 2014’te kuran Nancy Cunningham Thornell, 2010’da Zevlever’le tanıştığını ve eşiyle birlikte kendisinin evlat edinme sürecine Kiev’de çok yardımları dokunduğunu belirtti:

“Her zaman, 7/24 çalışırdı. Ailelere hep Serge’nin bir oyuncak ayıcığa benzediğini söylerdim. İlk başta kızgın gibi görünürdü ama aslında yumuşacık bir kişiliği vardı. Kalbi hep bu çocuklardan yana oldu, benim onunla çalışmaktan en çok zevk aldığım özelliği buydu.”

Ölüm haberini derin bir yas ve ona duydukları taşkın sevgiyle karşıladıklarını söyleyen Cunningham Thornell, şöyle konuştu: “Şu an ne yapacağımız hakkında hiçbir fikrim yok. Serge her işe koşan ve bu çocuklar için her şeyi yapacak türden bir insandı. Onun yerini doldurmamız gerçekten zor olacak, o bizim için eşsiz biriydi.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.