Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi: Şubat ayında üçü çocuk, dokuzu mülteci, en az 106 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) şubat ayı raporuna göre en az 106 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yaşamını yitirenlerin üçü çocuk, dokuzu ise mülteci.

2022’nin ilk iki ayında 225 iş cinayeti

İSİG Meclisi’nin verilerine göre şubatta en az 106 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 106 emekçinin 97’si ücretli (işçi ve memur), dokuzu kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor.

2022 yılının ocak ayında en az 119 işçi, şubat ayında en az 106 işçi hayatını kaybeti. Böylece, 2022 yılının ilk iki ayında iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilerin sayısı 225’e yükseldi.

En çok ölüm inşaat sektöründe

Ölümler en çok inşaat/yol, tarım/orman, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim, sağlık, madencilik, tekstil, metal, konaklama, belediye/genel işler, gemi/tersane ve güvenlik işkollarında meydana geldi.

En fazla ölüm yüksekten düşme kaynaklı

En fazla ölüm nedenleri yüksekten düşme, ezilme/göçük, trafik/servis kazası, kalp krizi, koronavirüs patlama/yanma, zehirlenme/boğulma, intihar, şiddet ve nesne düşmesi/çarpması. Yarıdan fazlası inşaat işkolunda meydana gelen yüksekten düşme nedenli ölümler basit önlemlerin alınmamasından kaynaklanıyor.

Dokuz mülteci işçi yaşamını yitirdi

Biri Endonezyalı, biri İranlı, biri Özbekistanlı, biri Rusyalı, biri Sırbistanlı beşi Suriyeli toplam dokuz mülteci işçi hayatını kaybetti.

Şubat ayında iş cinayetlerinde ölenlerin dördü (yüzde 3,8) sendikalı işçi.

Yaşamını yitirenlerin üçü çocuk

Üç çocuk çalışırken yaşamını yitirdi. Çocuk işçilerden birisi tarım işçisi diğeri ise motokurye.

Motokurye eylemleri yayılırken en az dört motokurye şubat ayında iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.

51 yaş ve üstünde çalışırken hayatını kaybeden 31 emekçi bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.