Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadın yönetmenlerin kısa filmleri, 8 Mart kapsamında Beşiktaş’ta gösterime giriyor

Beşiktaş Belediyesi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında “Directed by Women Turkey” desteğiyle kadın yönetmenlerin filmlerini izleyicilerle buluşturuyor. Programda film gösterimlerinin yanı sıra söyleşiler de yer alacak. Programı, festival direktörü Ceren Şahan ile konuştuk.

İstanbul-Beşiktaş Belediyesi, 7-9 Mart günleri arasında, Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nde (KDYM) “Directed by Women Turkey”in desteğiyle düzenlenen etkinlikle kapılarını sinemaseverlere açıyor. Etkinlikte kadın yönetmenler tarafından çekilen kısa filmlerin gösteriminin yanı sıra sinema ve dizi dünyasında emek veren kadınlarla yapılan söyleşiler yer alıyor. Kısa film gösterimleri ve söyleşilerin yanı sıra üç gün boyunca sürecek “Kısa Film Senaryo ve Kısa Filme Giriş” atölyeleri Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi’nde kadın katılımcılarını bekliyor.

Directed by Women’ın festival direktörü Ceren Şahan seçilen filmlerin hikâyelerinin de kadınların yaşamlarından, çektikleri acılardan izler barındırmasına özen gösterdiklerini belirtirken katılımcılardan gelen etkileşimin çok olumlu yönde olduğunu belirtti ve kadınların hikâyelerini paylaşmalarının önemine vurgu yaptı:

“İzleyenlerden gelen etkileşim çok olumlu. Ne kadar çok kadın hikâye anlatmak isterse bizim için o kadar iyi ve kıymetli. Öte yandan, etkinliğe hikâyesi olan ve senaryo yazmak isteyen birçok kadın katılıyor. Burada sadece genç kadınların değil daha ileri yaştaki kadınların da senaryo yazma atölyesine ilgisi bir hayli yüksek. Gösterilecek filmleri seçerken kadınların yaşamına, çektikleri acılara odaklanan hikâyelere yer vermeye özen gösterdik. Böyle etkinliklerle kadınları hikâyelerini anlatma yönünde teşvik edebilir ve onlara hikâyelerini nasıl anlatabileceklerini öğretebiliriz. Özellikle Emanuela Zuccala’nın yönettiği ve Liberya’daki kadın sünneti uygulamasını merkezine alan ‘The Bush School’ filmi bu bağlamda çok etkileyici bir film.”

The Bush School (2021)

Festival programı

Tamamı ücretsiz olan etkinliğin programı şöyle:

7 Mart 2022 Pazartesi
Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı
Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi

11.00 – 12.30 / Gösterim Seçkisi 1

The Needle – Yönetmen: Ceylan Beyoğlu 

“İğne”, bir annenin kaybolan oğlunu arayışını anlatıyor. Dokuz dakika uzunluğundaki filmin hikâyesi gerçek olaylara, mücadeleleri 25 yıldır süren Cumartesi Anneleri’ne dayanıyor.


Cindy – Yönetmen: Shemer Gaon Baraba

“Cindy”: 16 dakika uzunluğundaki bu film genç bir çiftçi olan Navit’in inekleri Cindy’i satmak için babası Victor ile yaptığı bir yolculuğu konu ediniyor. Navit, babasının kendisinin uzman bir çiftçi olduğunu düşündüğünden emin olsa da babasının onu farklı yollarla da kullandığını fark eder.


Büyük İstanbul Depresyonu – Yönetmen: Zeynep Dilan Süren 

Didem ve Ayşe İstanbul’da yaşayan, öğrencilikleri biteli bir süre geçmesine rağmen hâlâ iş bulamamış iki genç kadındır. Bu iki genç kadının yetişkinliğe adım attıkları ve artık para kazanmaları gereken, insanlık için kısa, onlar için asla geçmek bilmeyen bu zaman diliminde görünürde günlerin öncekinden ve birbirinden pek de farkı yoktur.


Since Time İmmemorial – Yönetmen: Clary Demangeon – Jeanne Delafosse 

“Çok Eski Zamanlardan Beri” 13 kadının birbirinden farklı sesini duymamızı sağlıyor. Bu sesler, Fransa’daki çocuk işçiliğinin koşullarını tüm ciddiyeti ve mizahıyla merak ediyor, sorguluyor, eleştiriyor.

13.30 – 15.00 / Söyleşi: “Kadın Oyuncu Olmak, Kadın Karakter Yaratmak”

Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde; oyuncular Selen Uçer ve Selen Öztürk’ün katılımlarıyla kadın oyuncu olmanın ve kadın karakter yaratmanın üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirilecek.

15.30 – 17.00 / Gösterim Seçkisi 2

Birds of Sara – Yönetmen: Laly Malagon Vargas 

Sara, 13 yaşında, ergenlik çağına doğru giderken, bir şehrin düşmanlığının onu kız olarak görmeyi bırakıp kadın olarak davranmaya başladığıyla yüzleşir. Bütün bu toplumsal imaların içerisinde, Sara huzuru kuşlarıyla geçirdiği günlerinde bulur.


Anı – Yönetmen: Demet Erden

“Anı”, yaşlı bir kadın olan Türkan’ın kızıyla geldiği kemoterapi seansında eski arkadaşlarından biri Nermin ile yıllar sonra karşılaşmasını konu alıyor.

Sarışın – Yönetmen: Filiz Kuka Ildız

Sekiz dakika uzunluğundaki bu film Aslı’nın arkadaşlarıyla yediği bir yemeğin sonrasında girdiği kimlik bunalımını ele alıyor.  

The Bush School – Yönetmen: Emanuela Zuccala 

Film, Liberya’da yasal olan ve  ülkenin 15 ilçesinden 11’ine yayılmış olan “Sande” olarak bilinen gizli bir kadın topluluğuna kabul töreni olarak uygulanan kadın sünnetini merkezine alıyor. Sande’ye karşı durma cesaretleri yüzünden hayatlarını tehlikeye atan, kadın hakları için üç Liberya aktivistine ses veren bu film, onların acı ve tutkulu suçlamalarına katılıyor.


Paydos – Yönetmen: Öykü Orhan 

18 dakika uzunluğundaki film, çelik tencere fabrikasında çalışan iki çocuk annesi, yoksul bir işçi olan Zeliha’nın bir gün beklemediği bir anda işten atılmasıyla düştüğü durumu anlatmakta.

8 Mart 2022 Salı


Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı
Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi

11.00 – 12.30 / Gösterim Seçkisi 3


Men Dakka Dukka – Yönetmen: Gülsüm Güler Özen 

Tecavüzcüsüyle evlenmeye zorlanmış genç bir kadının sesinin olmadığı, duyulmadığı bir yerde kendi adaletini arayışının hikayesi.

Mavka – Yönetmen: Alona Shylova 

Mavka, gölde yüzmeye giden iki kızın, Ukrayna efsanelerinden gizemli yaratık Mavka ile tanışmasını konu ediniyor.

Bayrak – Yönetmen: Pınar Göktaş 

Bayrak, İstanbul’un muhafazakâr bir semtinde yalnız yaşayan Eylem’in bir yanlış anlaşılma sonucu başına gelenleri kara komediye göz kırparak anlatan ve gerçek bir hikâyeden yola çıkan kurmaca bir kısa film.

Alma – Yönetmen: Lorraine Jones Molina 

Gerçek olaylardan esinlenen Alma, horoz dövüşü eğitmeni olarak çalışan ve tacizci bir ilişkinin sancılarına yakalanan bekar bir annenin hikâyesi.

13.30 – 15.00 / Söyleşi: “Kameranın Arkasındaki Kadınlar”

Sinema ve dizi sektöründe çalışan, üreten kadınlar Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde konuşacak ve deneyimlerini paylaşacak.

Katılımcılar: Yönetmen Başak Soysal, Yardımcı Yönetmen Aslı Sağ, Kurgucu-Yönetmen Selda Taşkın, Uygulayıcı Yapımcı Didem Karakum

15.30 – 17.00 / Gösterim Seçkisi 4

The Mother Of All Flowers – Yönetmen: Merve Çaydere Dobai 

Ortadoğu’da süren savaş sırasında bir çiçekçi dükkânı işleten anne ve kızın hayatı bir gün beklenmedik bir şekilde değişir. Peki umut nerede saklıdır?


The Day My Grandma Met Bruce Willis – Yönetmen: Arancha Salamanca

Film, çocukluğundan beri tiyatro oyuncusu olan 86 yaşındaki Amparo Pacheco’nun hayatını değiştirebilecek bir telefon almasını konu edinir.

Tears – Yönetmen: Remiye Zeynep Yalçınkaya 

Annesiyle birlikte deniz kıyısında yürüyüş yapan kız çocuğu Asya’nın, kendisine kolye yapmak üzere deniz kabuğu toplarken kıyıya vurmuş bir oyuncak bebeğe ait parçalar bulmasıyla şekillenen filmde ülkelerinden ayrılmak zorunda olan mülteci çocuklarının yaşadığı drama, yarı düşsel yarı gerçekçi bir anlatım dili kullanarak dikkat çekilmek isteniyor.


Çeşme – Yönetmen: İlayda İşeri 

Çeşme filmi, Gagavuzlar’ın bitmeyen kültürü ve dilini merkeze alarak Sovyetler Birliği’nin yükseliş ve düşüşünün farklı nesiller üzerindeki etkilerini tasvir ederken yerel ailelerin günlük yaşamlarını takip ederek geniş sosyal asimilasyonun sonuçlarını gözler önüne seriyor.

Münhasır – Yönetmen: Yeşim Tonbaz 

Fazilet, uzun zamandır hasta olan genç kızının ölümünün ardından yapayalnız kalmıştır. Ölüm duygusu ile baş etmeye çalışırken cenazede eline tutuşturulan bir paket, onu zor bir arayışın içine sürükler. Paketle ilgili fikir almak için çaldığı her kapı, Fazilet için paketi daha da önemli kılacaktır.


9 Mart 2022 Çarşamba

Directed By Women Turkey Özel Seçki Gösterim Programı
Yer: Zübeyde Ana Kültür ve Sanat Merkezi


11.00 – 12.30 / Gösterim Seçkisi 5


All Good – Yönetmen: Luisa Ricar

All Good, renkli sosyal hayatın getirdiği yeni maceralara hayır diyemeyen ama artık hiçbir şeyin iyi olmadığını anlayan genç bir kadın hakkında bir drama.


Yankı – Yönetmen: Hazal Kara – Sezin Ertek 

Korkmak ama cesaret etmek, evde olmak ama güvende hissetmemek… Defne, yazdığı kitap nedeniyle hapis cezasına çarptırılmış bir gazetecidir. Özgürlüğüne yeniden kavuşup geride bıraktığı hayatına döner ancak hiçbir şey eskisi gibi değildir. İstanbul’un kaotik havası, yaşadığı karanlık günlerin travmasıyla birleşir ve Defne’nin korku ve paranoya dolu bir gün geçirmesine neden olur. Korkuyla yaşamaya alışmak mümkün müdür?


The Sound of Birds Stops the Noise in My Mind – Yönetmen: Michele Flury 

Genç bir çift büyük bir bunalım yaşamaktadır, manik bozukluk geçiren adam kendini psikiyatri kliniğinde bulur. Kadın evdedir. Suçluluk, yardım ve bağımlılık konusunda kendini sorguya çeker. Akıl, duygu ve hayal gücünden oluşan kolaj tekniği ile varsayılan normun raydan çıkmasına neden olur.


Reverie – Yönetmen: Nur Güzeldere 

İki yabancı kadının deniz kenarında karşılaşması ve kendi yansımaları, onları görmeye ve kimliklerini aramaya götürmüştür. Kendi başlarına aynada gördükleri yansımaya karşın birlikte olduklarında bireycilik yavaşça kaybolur ve yerini doğanın gücüne bırakır.


13.30 – 15.00 / Söyleşi: Yaratıcı Kadının Sonsuz Yolculuğu Hem Cadı Hem Tanrıça:
Anlatılar ve Anlatan Kadınlar


Sinema yazarı ve eleştirmen Fatma Cihan Akkartal’ın konuşmacı olarak katılacağı söyleşi, Neslihan Bilgin Çelik moderatörlüğünde gerçekleşecek.

15 30 – 17.00 / Gösterim Seçkisi 6

Dialogue in a Basket – Yönetmen: Varduhi Balyan 

“Dialogue in a Basket”, farklı geçmişlere sahip olan ama koronavirüs karantinaları boyunca kahve içerken pek çok şeyi tartışan ve uzaktan yakınlaşan bir Türk ve bir Ermeni’nin yolculuğu.


Sopor – Yönetmen: Nazanin Vahed 

İran yapımı bu film, kocası komaya girdikten sonra çok üzülen ve onun iyileşmesini uman bir kızın bu süreçte başlayan yeni hikâyesini anlatıyor.


Can’ın Tırnakları – Yönetmen: Ceylan Esen 

Çalışan bekâr bir annenin çocuğu olan Can, tırnaklarını kesmesi için bile vakti olmayan annesinin iş yerinde uğradığı mobbingin farkındadır. Annesini işyerinden eve getirtebilmek için sürekli evin anahtarlarını kaybedip kapıda kalır ki annesinin iş yerinden eve gelmesini sağlasın .

Kadın Dayanışma ve Yaşam Merkezi
7-8-9 Mart Tarihli Atölyeler

Atölye 1: 13.00 – 15.00 / Kısa Film Senaryo Atölyesi 


Senarist – Eğitmen Elif Eda Karagöz ile “Nefsi Müdafaa” ve “Ben Varım” temalı üç günlük kısa film – senaryo yazım atölyesi KDYM’de.

Atölye 2: 13.00 – 15.00 / Kısa Filme Giriş Atölyesi 


“Kısa Kafası” Youtube Kanalı Koordinatörü – Eğitmen Orhan Önder Yaycıoğlu ile:
Bir kısa film nasıl çekilir? Hikâyenizi nasıl filme dönüştürebilirsiniz? Hikâye yaratım – çekim teknikleri, çekim sonrası süreçleri hakkında yönetmen ve eğitmen eşliğinde üç günlük uygulamalı atölye çalışması gerçekleştirilecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.