Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

TikTok’ta Rusya-Ukrayna savaşı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ediyor. Savaşta yeni cephe ise sosyal medya platformu TikTok oldu. Saldırı altında hayatlarını idame ettirmeye çalışan Ukraynalılar, seslerini TikTok üzerinden duyurmaya çalışıyor.

Marta Vasyuta, 20 yaşında bir Ukraynalı. Yaşıtlarının pek çoğu gibi o da video paylaşım platformu TikTok’u kullanıyor. Geçen haftaya kadar birkaç yüz takipçisi vardı. Gece dışarı çıktığında ya da sevdiği şarkıları söylerken TikTok çekiyordu.

Rusya Ukrayna’ya saldırmaya başladığında Marta, arkadaşlarıyla buluşmak için İngiltere’ye gitmişti. Rus bombalarının Kiev’e düşmeye başladığının haberlerini oradan korkuyla takip etti. Sonrasında yaptığı şeyler ise Marta’yı neredeyse bir gecede bir TikTok fenomeni haline getirdi.

23 Şubat’tan bu yana Ukrayna’daki çatışmalardan attığı videolar on milyonlarca genç tarafından izlendi. TikTok’taki çoğu insan -özellikle de gençler- için Marta artık Ukrayna haberlerini takip edebilecekleri kilit bir isim.

“Ukrayna’da olup bitenler sadece Ukraynalılar’ın değil, herkesin problemi”

Marta akıcı şekilde Ukraynaca, Rusça ve İngilizce konuşabiliyor. Saldırıları öğrendiği andan itibaren ülkede yaygın olarak kullanılan mesajlaşma uygulaması Telegram’daki Ukraynalı kanallardan bilgi toplamaya başladı.

“Telefonunun bu videolarla dolu” olduğunu söyleyen Marta, sonrasında ilgili yorumlara bakarak bu videoların doğruluğunu teyit etmeye çalıştı.

Marta bu yolla hazırladığı ilk TikTok’larını paylaştıktan sonra yatağına geçip uyudu, ertesi sabah uyandığında bir TikTok fenomeniydi:

“Sabah uyandım ve TikTok’a baktığımda yüklediğim videonun çoktan dokuz milyon izlenmeye ulaştığını gördüm.”

Marta Vasyuta

TikTok neden bu kadar rağbet görüyor?

Witness adlı video temelli teknoloji programının direktörü Sam Gregory’e göre, tema bazlı TikTok algoritmasının bu izlenme sayısında etkisi büyük.

Gregory bunun nedeninin “TikTok’un içeriklerinin, kullanıcının ana sayfasına göre değil ilgilerine göre” sunması olduğunu düşünüyor: “Yani Ukrayna’yla ilgili içeriklerle ilgilenmeye başlarsanız Ukrayna hakkında daha fazla içerikle karşılaşıyorsunuz.”

Bu durum Marta gibilerin neredeyse bir gecede TikTok fenomeni olmasını sağlıyor. Marta’nın şu anda videoları 17 milyondan fazla beğeni almış durumda, 200 bin takipçisi var ve bu sayılara bakarken hâlâ gözlerine inanamadığını söylüyor.

Ne var ki uzmanlar, TikTok doğrudan sahadan videoların yayılması için iyi bir platform olsa da sıklıkla dezenformasyona rastlanıldığı konusunda da uyarıyor. Marta da içeriklerin doğrulanmasının zor olabileceğini düşünüyor. Örneğin bir video, Ukrayna’da çekilmiş olmasına ve insanlar Ukraynaca konuşuyor olmasına rağmen ülkenin doğusunda 2014’ten beri devam eden çatışmalardan gelmiş olabiliyor. Marta da bu tür videoları teyit etmede uzman olmadığını kabul ediyor.

Bununla birlikte Marta’nın paylaştığı videolardan bazıları BBC’nin de içinde bulunduğu bazı medya kuruluşları tarafından doğrulandı.

Marta yine de bazı insanların haberleri geleneksel medya kuruluşlarından değil de kendisi gibi sosyal medya kaynaklarından takip edeceğini düşünüyor:

“Bazı insanlar profesyonel gazetecilere hatta doğrulanmış kaynaklara bile güvenmiyor.”

Ailesi endişeli

Marta’nın Ukrayna’daki ailesi ise kızlarının güvenliğinden endişeli. Ama o, bu videoları yayarak, dünyaya ve özellikle genç kitlenin sahadan haber almasına yardım ettiğini düşünüyor.

Şu an İngiltere’de kalmak zorunda olduğu düşünülürse TikTok onun bir şeyler yapabilmesinin tek yolu.

Kaynak: BBC

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.