Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar 8 Mart Feminist Gece Yürüyüşü’nde bir araya geldi – İstiklal Caddesi’ne girişe izin vermeyen polis biber gazı sıktı

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Türkiye’nin birçok kentinde kadınlar ve LGBTİ+’lar, erkek şiddetine ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı alanlara çıktı. İstanbul-Taksim’de 20. Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. Polis, yürüyüş için Sıraselviler Caddesi’ne girmek isteyen kadınlara ve LGBTİ+’lara yer yer biber gazıyla müdahale etti. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Haber: Edanur Tanış
Kamera & Fotoğraf & Kurgu: Edanur Tanış, Gamze Elvan, Buket Topaktaş, Dilek Şen, Şükran Şençekiçer, Senem Büyüktanır, Nurcan Çalışkan, Okan Yücel
, Egehan Deniz Koska & Furkan Erdem

Fotoğraf: Gamze Elvan

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde en geniş katılımlı kadın ve LGBTİ+ eylemi İstanbul’da gerçekleşti. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarının çağrısıyla kadınlar ve LGBTİ+’lar akşam saatlerinde 20. Feminist Gece Yürüyüşü’ne katılmak için Cihangir’den Taksim Meydanı’na çıkan Sıraselviler Caddesi’nde toplandı. Sıraselviler’i üç noktada barikatlarla kapatan polis grupların birleşmesine engel oldu. Cihangir Firuzağa’da ve Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin önünde polis, kadınlara ve LGBTİ+’lara yer yer müdahale etti. Polis eylemcilere ara ara biber gazı sıkarak İstiklal Caddesi’nde yapılmak istenen eyleme izin vermedi. Polisin biber gazı kullanması nedeniyle bazı eylemciler fenalaştı.

Fotoğraf: Edanur Tanış
https://twitter.com/Medyascopetv/status/1501245873757560835

Kadıköy ve Beşiktaş’ta gözaltılar

Yürüyüş için Kadıköy’den Avrupa yakasına geçmek isteyen bazı kadın ve LGBTİ+’lar, vapura binmeden polis tarafından ters kelepçeyle gözaltına alındı. Beşiktaş’ta da Taksim Meydanı’na ulaşmak isteyen 38 kadın ve LGBTİ+ gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar gece saatlerinde serbest bırakıldı.

Ara sokaklarda devam ettiler

Eylemlerini farklı noktalardaki ara sokaklarda sürdüren kadın ve LGBTİ+’lar Cihangir Katlı Otoparkı’nın önünde “Geçinemiyoruz, Feminist İsyan” pankartı açarak “Gelsin koca, gelsin devlet”, “İnadına isyan, inadına özgürlük”, “Kadın yaşam özgürlüktür”, “Sokakları da terk etmiyoruz”, “Tayyip kaç kaç kaç, kadınlar geliyor” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları attı.

Kadınlar ve LGBTİ+’lar ayrıca “Barikata yürüyor korkmuyorum”, “Yaşamak için sokaktayım”, “Senin fikrinin ne önemi var vasat herif”, “Kadınız öfkeliyiz”, “Dolapta zıkkım sokakta isyan var”, “Beteri yok uslanmaktan” pankartları açtı.

Fotoğraf: Edanur Tanış

20. Feminist Gece Yürüyüşü: “Feminist isyan bitmeyecek”

Cihangir Katlı Otoparkı’nın önünde yapılan açıklamada “Diyoruz ki; patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz” denildi.

Açıklamanın tam metni şöyle:

“20 yıl önce Taksim Mis Sokak’ta bir grup feminist bir araya gelerek ‘Savaş çıkaran devlet başkanlarının hepsi erkek, tesadüf mü?’ dedik ve ilk Feminist Gece Yürüyüşü’nü başlattık. Bugün bu gece, 8 Mart 2022’de yine erkeklerin çıkardığı savaşın ve yoksulluğun gölgesinde on binlerce kadın bir aradayız, feminist bir dünya kurmadan bitmeyecek bu isyan diyoruz.

Yıllar içerisinde sadece sayıca çoğalmadık, bu sokakları aşan bir feminist mücadeleyi örgütledik, dayanışmayı kurduk. Bizi ezen patriyarkaya, hayatlarımızı sömüren kapitalizme, bizi hizaya sokmaya çalışan heteroseksizme karşı başka bir dünyanın mümkün olduğunu gördük. Kadınlara ve LGBTİ+’lara karşı saldırılar her taraftan yükselirken, İstanbul Sözleşmesi’nin feshinden, nafaka hakkının gaspına, homofobi ve transfobiyi alenen örgütleyenlerden bizleri makbul kadınlar yapmaya çalışarak tüm ev ve bakım işlerini üstümüze boca edenlere, yoksulluğun ve savaşın faturasını bizlere çıkaranlara karşı mücadelemizi sürdürüyorsak, direniyorsak, umut edebiliyorsak feminizm sayesinde. Burada bugün toplanan, bugün dünyanın dört bir yanında toplanan feministler sayesinde.

İddiamız sadece bugünü kutlamak için değil, sadece kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı kaldırmak için değil, sadece eşitlik için değil. Dünyayı değiştirmekte gözümüz var. Feminist bir dünya kurana kadar bu sokaklardan isyan ve mücadele eksilmeyecek.

İstanbul Sözleşmesi’ne ve 6284’e saldırılar, kadın cinayetleri, erkek şiddeti ve trans cinayetlerinin önünü açıyor. Erkek-devlet ve patriyarka işbirliğiyle bize yönelen bu saldırılar karşısında bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok diyoruz.

Varlığımız aile ile tanımlandıkça, ‘Aile değiliz, kadınız, feminist isyandayız!’ demeye devam ediyoruz. İktidarın LGBTİ+’lara yönelen homofobik, transfobik, nefret dolu sözlerine; LGBTİ+’ların iş, barınma ve hatta yaşam hakkının yok sayılmasına dayanışmamızla ve mücadelemizle cevap veriyoruz.

Ev içi işleri karşılıksız yapmamızı bekleyen, bize en güvencesiz, en düşük ücretli işleri dayatan, kadın emeğini sermayeye ucuz işgücü haline getirenlere karşı ‘Emeğimiz bizimdir, emeğimizin sömürülmesini kabul etmiyoruz!’ diyoruz.

Salgının, ekonomik krizin tüm yükünü bize yükleyenlere, bizi yoksullaştıranlara karşı evlerde, fabrika önlerinde, ofislerde, şantiyelerde, meydanlarda direnmeye devam ediyoruz.

‘Mağdur’ olduğunu söyleyen erkekleri güçlendirmek adına nafaka hakkımızın gasp edilmesini kabul etmiyoruz.

Patriyarkaya karşı mücadele eden kadınların ve kadın siyasetçilerin hapsedilmesini, KHK’larla, kayyumlarla kadın örgütlerinin ve kadın danışma merkezlerinin kapatılmasını kabul etmiyoruz.

Kadın sığınakları ve kreşlerin yetersizliğine, ŞÖNİM’lerin niteliksizliğine, kadınların karakollardan geri gönderilmesine, öldürülmemek için öldürmek zorunda kaldıklarında da onlarca yıl hapis cezası verilmesine isyan ediyoruz.

Sesimizi, sözümüzü, eylemimizi şiddetle, polisle bastırıp mahkemelerde yargılamaya çalışanlara itaat etmiyoruz. Korkmuyoruz. ‘Ritimli zıplayarak’ patriyarkaya başkaldırmaya devam ediyoruz.

Diyoruz ki, patriyarkanın, kapitalizmin, ırkçılığın, savaşın, işgalin, dini baskının, emek sömürüsünün olmadığı eşit ve özgür bir dünya kurmadan feminist isyan bitmeyecek! Yaşasın feminist mücadelemiz!”

Fotoğraf: Edanur Tanış

Ukrayna’ya destek

Öte yandan, Feminist Gece Yürüyüşü’ne bebeği ile katılan bir kadın Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını protesto etti.

Fotoğraf: Buket Topaktaş

Önlemler saatler önce alındı

Yürüyüşe saatler kala kolluk kuvvetleri, Taksim İstiklal Caddesi’nde sıkı önlemler alıp neredeyse her sokak girişini barikatlarla kapattı.

Çukurluçeşme Sokak, Beyoğlu / Fotoğraf: Fatoş Erdoğan

Kadınlar ise 19 yıldır olduğu gibi bu yıl da yürümeye kararlı olduklarını sosyal medya hesaplarından duyurdu.

Metro kapatıldı

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylem öncesi Taksim’e çıkan bütün yollar ve metro durakları da kapatıldı.

Metro İstanbul’un sosyal medya hesabından “İstanbul Valiliği’nin aldığı karar doğrultusunda M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattının Taksim istasyonu Meydan girişi ve F1 Taksim-Kabataş Füniküler hattı 8 Mart saat 13:00 itibarıyla işletmeye kapatılacaktır” duyurusu yapıldı.

İstanbul Valiliği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Beyoğlu’nda toplantı, yürüyüş, basın açıklaması yapılmasına müsaade edilmeyeceğini duyurmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.