Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kılıçdaroğlu: “Türkiye helalleşecek ve İstanbul Sözleşmesi mutlaka yürürlüğe girecek”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin TBMM grup toplantısında konuştu. Kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutlayan Kılıçdaroğlu, kendi iktidarlarında İstanbul Sözleşmesi’nin yeniden yürürlüğe gireceğini söyledi. Kılıçdaroğlu iktidarı da hem kadın politikaları hem de hayat pahalılığı üzerinden eleştirdi. 

“İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girecektir”

Türkiye’nin helalleşmeye ihtiyacı olduğunu bu konuşmasında da dile getiren Kılıçdaroğlu, “Türkiye mutlaka helalleşecektir, mutlaka büyüyecektir, mutlaka demokrasi gelecektir ve mutlaka İstanbul Sözleşmesi yürürlüğe girecektir” dedi. Savaşın kadınlar üzerindeki etkisi hakkında da konuşan Kılıçdaroğlu, “Gece sokağa rahat çıkamayan kadınlar, yılın bir günü bir araya gelip yürüyebilir miyiz diye düşünürken erkekler yasak getiriyor. Kadının haklarını ellerinden almaya çalışanlar var. Ukraynalı kadınları kucaklarında küçük çocuklarıyla ya da eşleriyle vedalaşırken görüyorsunuz. Bu dramı insanlık hak etmiyor. Tarafların bir araya gelip uzlaşması lazım” diye konuştu.  

“Kadınlara şikayet ediyorum”

Siyasette kadınların temsilinin genişletilmesi için de parti olarak çaba gösterdiklerini belirten CHP lideri, kadınlara seslenerek şunları söyledi: “Kadınların siyasette de yer alması için parlamentonun yarısı kadın yarısı erkek olsun, parlamentonun yapısını nüfus yapımızı göstersin dedik. Teklifi hazırladık. Genel kurulda sağlamak istediğimiz bu teklifi AKP ve MHP’nin kadın milletvekilleri de dahil reddettiler. Kadınlara şikayet ediyorum.”

“AKP’den aldığımız belediyelerde kadın çalışan sayısı yüzde 28,9 arttı”

CHP lideri, 31 Mart 2019’daki yerel seçimlerin ardından Millet İttifakı’nın kazandığı belediyelerde kadınların istihdam oranının arttığını da dile getirdi: “AKP’den kazandığımız beş büyükşehir belediyesinde kadın sayısı 20 binden 26 bin 731’e çıkarak kadın çalışan sayısı yüzde 28,9 arttı. Yönetim kadrolarında görev alan kadın sayısı da 390’dan 746’ya çıktı.”

Hayat pahalılığından da en çok kadınların etkilendiğini aktaran Kılıçdaroğlu, “Evladını aç yatıran bir annenin dramını kimse anlayamaz. Türkiye’nin bu acı tablodan bir an önce kurtulması lazım” dedi.

“Milyonlar fakirleşirken beşli çete büyüdü”

Büyüme rakamlarına da değinen Kılıçdaroğlu, 2021 yılındaki yüzde 11’lik büyüme hakkında şunları söyledi: “Yüzde 11 büyüyen kim? Taksi şoförü, esnaf, kasap büyümemiş. Büyüyen beşli çete. Bunlara en son oligarklar dedik. Milyonlar fakirleşirken bunlar yüzde 300 büyüdü.”

“Deniz bitti kara göründü”

Kılıçdaroğlu, iktidara yönelik eleştirilerine ekonomi üzerinden devam etti. AKP’nin ilk yıllarında ekonomiyi iyi yönettiği algısının yanlış olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, “‘İlk geldiklerinde çok iyi yönettiler’ diyenler olabilir. İlk geldiklerinde satmadık fabrika bırakmadılar. Telekom, Etibank, Sümerbank ve dağıtım şirketlerinin tamamını sattılar. Ceplerini doldurdular. Satacakları bir şey kalmadı, deniz bitti kara göründü” diye konuştu.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.