Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

RTÜK Üyesi İlhan Taşcı, Emine Şenlikoğlu’nun Atatürk ve İnönü hakkındaki sözlerinin incelenmesi için RTÜK Başkanlığı’na başvurdu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) kontenjanından seçilen Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşcı, EDESSA TV’de yayınlanan programda ilahiyatçı Emine Şenlikoğlu’nun cumhuriyetin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü hakkındaki sözlerinin incelenmesi için RTÜK Başkanlığı’na dilekçeyle başvurdu. 

Taşcı, başvuru dilekçesinde şu ifadelere yer verdi:

“EDESSA TV logolu medya hizmet sağlayıcı kuruluşta 7 Aralık 2021 tarihinde saat 15:07’de yayınlanan ve sunuculuğunu Meral Dervişoğlu’un yaptığı ‘Pozitif Bakış’ isimli programa konuk olarak katılan ilahiyatçı yazar Emine Şenlikoğlu konuşmasında ‘…Milli Eğitim’de Amerika’nın pençeleri var. İstenilen dersler istenildiği gibi verilemiyor. 2023’te tamamlanıyor Atatürk’le İnönü’nün milli eğitimimizi Amerika’ya teslim ettiği anlaşma. 2023’te iktidara deist, ateist diye yoğun bir çalışma var. Bazıları uykuda, ama fırtına gibiler de var’ ifadeleri ile ülkemizin kurtarıcısı ve kurucusu Atatürk ile silah arkadaşı 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün vatan haini oldukları iftirasında bulunmuştur. Söz konusu kişinin hayal dünyasında geliştirdiği çok açık olan hezeyanlarını ‘gerçekmişçesine’ dile getirmesi incelenmeye değer bir konudur.”

Taşcı, 2023 seçimlerine girecek muhalif siyasi partilerin de deist, ateist olarak nitelendirildiğini ve bunun da toplumu “kin ve düşmanlığa sürüklediğini” belirtti.  

“RTÜK bunu görmezden gelemez”

RTÜK’ün bu ifadelerin yayınlandığı bir programı görmezden gelemeyeceğini söyleyen Taşcı, “RTÜK’ün toplumda böylesine infial yaratan, kutuplaştırıcı, Atatürk’e, İnönü’ye, bu eğitim sistemiyle yetişmiş nice değerlerimize yapılan bu alçakça saldırıya ekranda yer verilmiş olmasını görmezden, duymazdan gelmesi düşünülemez. Aksi halde, RTÜK’ün anayasadan aldığı güç ve yasanın kendisine verdiği televizyonları denetleme görevini yerine getirmemiş olur. Bunun da hukuki sonuçları olması kaçınılmazdır” dedi.

Taşcı, başvurusunun hukuki gerekçelerini ise şöyle aktardı: “Söz konusu medya hizmet sağlayıcı kuruluşun bu yayını;  6112 sayılı Kanunun 8. maddesi 1. fıkrası (a) bendinde yer alan ‘Türkiye Cumhuriyeti Devletinin varlık ve bağımsızlığına, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, Atatürk ilke ve inkılâplarına aykırı olamaz’ ve (b) bendinde yer alan ‘Irk, dil, din, cinsiyet, sınıf, bölge ve mezhep farkı gözeterek toplumu kin ve düşmanlığa tahrik edemez veya toplumda nefret duyguları oluşturamaz’ hükümlerine açıkça aykırılık oluşturmaktadır.” 

İlhan Taşcı, kanun maddeleri uyarınca yayın için değerlendirme raporu düzenlenmesini ve ilk Üst Kurul toplantı gündemine alınmasını talep etti. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.