Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Antalya’da Lavrov ve Kuleba görüştü: Üçlü zirveden sonuç çıkmadı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 15. gününde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Antalya’da Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun ev sahipliğinde bir araya geldi. 11:25’te başlayan ve bir saat 30 dakika süren görüşmeden sonra hem Rus hem de Ukrayna dışişleri bakanları ayrı ayrı basına açıklamalarda bulundu. Görüşmeden bir sonuç çıkmadı.

“Amacımız en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba görüşme sonrası basına açıklamalarda bulundu. Kuleba, toplantıda elinden geleni yaptığını ve amacının diplomatik bir çözüm bulmak olduğunu söyledi ve insani koridor sağlamak istediklerini şu sözleriyle anlattı:

“Amacım en azından diplomatik bir çözüm bulmaktı. En trajik durum şu an Mariupol’de yaşanıyor ve ben de insani bir amaçla buraya geldim. Amacım insani bir koridorun oluşmasını sağlamak. Ne yazık ki Bakan Lavrov bu konuda kararlılık sergilemedi ancak ilgili yetkililerle yazışacağını belirtti.”

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba

Görüşmede 24 saatlik ateşkesin de ele alındığını fakat bu konuda da ilerleme kaydedemediklerini belirten Kuleba, çabalarını sürdürmeye devam edeceğini söyledi ve bu formatta yeniden görüşeceğinin de sinyallerini verdi.

“Biz savaşı durduramıyoruz”

Antalya’ya Ukrayna dışişleri bakanı olarak, karar alabilme yetkisiyle ve çözüm bulma amacıyla geldiğini açıklayan Kuleba, “Ama Lavrov sadece dinleme amacıyla geldi. Lavrov’un bizden talepleri teslimiyet listesi gibi. Biz savaşı durduramıyoruz. Bize saldıran ülke ve devlet bunu istemiyorsa savaşı durduramayacağız” dedi.

“Müzakerelerin yerini hiçbir şey tutamaz”

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise üçlü görüşmenin Türkiye’nin teklifiyle düzenlendiğini ve bu toplantının Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin arasındaki telefon görüşmesi sonucunda kararlaştırıldığını anlattı. Krize yönelik ter türlü temasın arkasında olduklarını söyleyen Lavrov, “Bugünkü görüşmemiz sonucuna şu anlaşıldı aslında müzakerelerin yerini hiçbir şey tutmaz” diye konuştu.

Görüşmede özellikle insani konuların ele alındığını, askeri birliklerin ve sivillerin zarar görmemesi adına ne tür önlemler alınabileceğinin konuşulduğunun altını çizen Lavrov, “İnsani koridor açılması için önerimizi yineledik. Konuşanları kağıt üstünde kalmasın, çözüm olsun istiyoruz. Rus topraklarında yapılan müzakerelerin sonuç vermesini istiyoruz. Ukrayna krizinin topluca bir çözüme ulaştırılmasını istiyoruz” dedi.

“Zelenskiy bizi anlamaya başladı”

Lavrov ayrıca, Ukrayna’nın ülke içinde laboratuvar kurduğunu ve bunların ilerleyen zamanlarda biyolojik bir silah için kullanılabileceğini öne sürdü: “Ukrayna topraklarında biyolojik laboratuvarlar ortaya çıktığında işte o zaman Batılı ortaklarımızın vicdanına ve aklına seslenerek anlaşmaya varmak istedik.”

Amaçlarını açıkça dile getirdiklerini yineleyen Lavrov, “Ukrayna’da yeni Nazi hükümeti istemiyoruz. Ukrayna için güvenlik garantilerini görüşmeye hazırız, Zelenskiy bizi anlamaya başladı. Putin ve Zelenskiy görüşebilir, Putin buna karşı değil” diye konuştu.

Çavuşoğlu: “Çabalarımızı sürdüreceğiz”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da görüşme sonrası açıklamalarda bulundu. Üçlü zirvenin Antalya Diplomasi Forumu marjında düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirten Çavuşoğlu, şunları söyledi: “Biz bugün bu görüşmede savaşın ortasında kalan sivillerin de kurtarılması gerektiğinin altını çizdik. Tabii bunun için sürdürülebilir bir ateşkesin tesis edilmesi gerekir. Özellikle insani koridorların hiçbir engelle karşılaşmadan açık tutulması gerektiğini bir kez daha vurguladık.”

İlk görüşmede bir mucize beklenmediğini söyleyen Çavuşoğlu, liderler seviyesindeki toplantıya Zelenskiy’nin hazır olduğunu ve Putin’in ise prensip olarak karşı olmadığını belirtti. Görüşmenin kolay bir ortamda düzenlenmediğini söyleyen Çavuşoğlu, şöyle devam etti: “Savaş devam ediyor. Ancak son derece medeni bir toplantının gerçekleştiğini söyleyebilirim. Herhangi bir gerginliğe yol açan ses tonunu yükselten bir görüşme olmadı, son derece medeni bir görüşme oldu.”

Türkiye’nin arabuluculuğunda Antalya-Belek’teki Regnum Carta Otel’de düzenlenen üçlü toplantı öncesi Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, her iki meslektaşı ile ikili görüşmelerde bulundu. Çavuşoğlu önce Ukraynalı, sonra ise Rus mevkidaşı ile bir araya geldi.

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1501812549318238214?s=20&t=ynEvgHlWEogsxfq5JZYVLQ

Bu görüşme Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan itibaren iki ülke arasındaki ilk üst düzey görüşme olma niteliğini taşıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.