Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Güney Kore’deki cumhurbaşkanlığı seçimini anti-feminist aday Yoon Suk-yeol kazandı

Güney Kore, çekişmeli geçen bir yarışın ardından ülkenin bir sonraki cumhurbaşkanı olarak muhalefetin adayı muhafazakâr Yoon Suk-yeol’u seçti. Kendisini anti-feminist olarak tanımlayan Yoon’un seçim vaatleri arasında, Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı’nı kaldırmak bulunuyordu.

Sınıf eşitsizliğini ortadan kaldırma vaatleriyle ön plana çıkan Yoon yüzde 48,6 ile zafere ulaşırken iktidardaki Demokrat Parti’nin adayı Lee Jae-myung yüzde 47,8’de kaldı. Yoon, başarısını “büyük Güney Kore halkının zaferi” olarak nitelendirdi.

Yoon, anayasa ve parlamentonun üstünlüğünü sağlama ve ülkedeki kutuplaşmış siyaseti iyileştirmek için muhalefet partileriyle birlikte çalışma sözü verdi. Ancak seçimleri muhafazakâr aday Yoon kazanmış olsa da Demokrat Parti, Güney Kore Ulusal Meclisi’nde hâlâ çoğunluğa sahip.

Sonuçların ardından Lee ve diğer rakiplerine teşekkür eden Yoon, “Yarışmamız şimdilik bitti. Halk ve ülke için el ele vermeli ve birleşmeliyiz” dedi.

Yenilgiyi kabul ederek rakibini tebrik eden Lee ise “Elimden gelenin en iyisini yaptım ancak beklentilerinizi karşılayamadım” diye konuştu. Lee, yenildiği rakibi Yoon’a da “Seçilmiş başkan, sizden kutuplaşmaların ve anlaşmazlıkların üstesinden gelmenizi ve bir entegrasyon ve birlik çağı başlatmanızı istiyorum” diyerek seslendi.  

Yoon kendini anti-feminist olarak tanımlıyor

Seçmenlerin en önemli endişeleri arasında hızla yükselen ev fiyatları, durgun ekonomik büyüme, genç işsizliği ve cinsiyet eşitsizliği yer alıyordu. Yoon, kampanyası sırasında ekonomik sorunları gündemde tutarak bu problemleri çözeceği mesajını vermeye çalışmıştı.

Kendini açıkça “anti-feminist” olarak tanımlayan Yoon, seçim kampanyası sırasında Güney Koreli kadınların sistematik ayrımcılığa maruz kalmadıklarını iddia ederek Cinsiyet Eşitliği ve Aile Bakanlığı’nı kaldırma vaadinde bulunmuştu. 

Yoon’un dış politikası

Ülkenin yeni cumhurbaşkanı, Çin ve Kuzey Kore ile ilişkilerini “sıfırlama” sözü verdi ve ABD ile daha yakın ilişkiler kurulacağının sinyallerini gönderdi.

Beyaz Saray da Yoon’u tebrik ederek, ABD Başkanı Joe Biden’ın Güney Kore ile arasındaki işbirliğini artırmak için yeni yönetimle çalışmayı dört gözle beklediğini açıkladı.

Kaynak: BBC, Guardian

Derleyen: Emine Bıçakcı

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.