Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Neslinin tükendiğinden korkuluyordu: Hill nal burunlu yarasa 40 yıl sonra ilk kez görüntülendi

Doğal yaşam koruyucularının neslinin tükendiğinden endişe ettiği tepe nal burunlu yarasa (Rhinolophus hillorum), Ruanda’nın Nyungwe Yağmur Ormanı’nda hayata tutunurken görüntülendi.

Nesli kritik seviyede tehlikede bulunan yarasa türü, en son 40 yıl önce görülmüştü. Doğal yaşam koruyucuları, yarasanın Ruanda’da tekrar görülmesinin “muazzam” bir gelişme olduğunu belirtti.

Keşfin arkasındaki ekip, yarasanın nesli tehlikedeki dağ gorillerinin de yaşam alanı olan Nyungwe Yağmur Ormanları’nda bulunduğunu açıkladı.

Memelinin popülasyonuna dair herhangi bir bilgi mevcut değildi ve Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği (IUCN) türün neslini “kritik seviyede tehlikede” kategorisinde sınıflandırıyordu.

Uluslararası Yarasa Koruma Derneği (BCI) yöneticisi Joe Flanders, “Bu yarasayı uzun zamandır gören ilk insanlar biziz, bunu düşünmek mucizevi bir şey” diye konuştu.

Flanders’a göre bu önemli keşif türün tekrar ortadan kaybolmasını engellemek için yeni bir başlangıç: “Asıl işimiz şimdi başlıyor: Bu türü uzun gelecekte nasıl koruyacağımızı anlamak.”

Teksas merkezli kâr amacı gütmeyen BCI, Ruanda Kalkınma Kurulu ve Ruanda Vahşi Yaşamı Koruma Birliği ile işbirliği içinde 2013 yılından bu yana Nyungwe Yağmur Ormanları’nda faaliyet yürütüyor.

Üç yıl sonra doğrulandı

Yarasa, 2019 yılında ormandaki mağaralarda 10 gün süren bir seferin ardından keşfedilmişti. Ancak bilim adamları, keşfettiklerinin Hill nal burunlu yarasa olduğunu üç yıl sonra doğrulayabildi.

BCI’nın baş bilim insanı Winifred Frick, şunları söyledi:

“Bulduğumuz yarasanın sıradışılığını ve önem teşkil ettiğini onu gördüğümüz andan itibaren biliyorduk. Yarasanın yüz özellikleri bir karikatür kadar abartılıydı.”

Bölgede uzun süredir “hızlı canavarlar” ve “hastalık taşıyıcılar” olarak bilinen yarasaların imajı, bilim insanlarının tüm dünyayı saran koronavirüs salgınının onlardan yayılmış olabileceği ihtimalini gündeme getirmesiyle daha da zedelenmişti.

Kara memelilerinin beşte birini yarasalar oluşturuyor

2 gramlık minik “yabanarısı yarasası”ndan kanatları 1,5 metre genişliğindeki devasa “altın taçlı uçan tilki”ye yarasalar, kara memelilerinin yaklaşık beşte birini oluşturuyor. Bin 321 yarasa türünden yaklaşık yüzde 40’ı ise IUCN’nin nesli tehlikedeki hayvanları belirten kırmızı listesinde yer alıyor. Ormansızlaşma ve habitat kaybına yol açan insan faaliyetleri yarasaların türünü tehlikeye atan etkenlerin başında geliyor.

Kaynak: Guardian

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.