Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ordudan kaçan Rus askeri anlattı: “Savaşa hazır değildim”

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları devam ederken hem sivillerin hem de orduda görev alan askerlerin hayatları derinden etkileniyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 24 Şubat’ta Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesine “askeri bir operasyon” başlatacağını söylemesinden önce bir Rus askeri ordudan kaçtı. Sergey Bureyev’in* Belsat TV’de yer alan röportajını Medyascope sizin için Türkçe’ye çevirdi.

Sergey Bureyev*, Rus ordusunun askeri bandosunda müzisyendi. Bureyev, asla sıcak bir çatışmaya girmeyeceğini düşündüğü için hizmet sözleşmesini imzalamıştı. Şubat ayında devreleriyle birlikte askeri talim için Rusya’nın önce Kursk daha sonra da Belgorod kentlerine gönderilen Bureyev ve arkadaşlarına Ukrayna’ya savaşmak için gönderilecekleri söylendi. Bunun üzerine Bureyev firar etti ve saklanmaya karar verdi. Vot Tak internet sitesine konuşan Bureyev’in Belsat TV’de yayımlanan röportajını sizin için çevirdik.

Profesyonel asker mi sıradan asker misiniz? 

“En başta zorunlu askerlik görevini yürüten sıradan bir askerdim. İlk aylarda çileden çıktım, çok yoruldum ve profesyonel orduya geçme kararı aldım. Yaklaşık bir yıl önceydi. Beni kontrat imzalamam için çok kolay ikna ettiler. İki seçenek sundular: Çok iyi bir kontrat ya da askeri hizmet için kötü koşullar. İlkini seçtim ancak elimde patladı, kendimi savaşta buldum.”

Orduda ne görev yaptınız? 

“Askeri bandoda görev yaptım. Bandonun muharebede yer almaması gerekiyor. Muharebe operasyonlarında yer almayan bir askeri birimde görev yapıyordum ancak kimse bunu umursamadı ve savaşa gönderildim.”

Ukrayna’ya ne zaman gönderildiniz? Savaşın başladığını ne zaman anladınız?

“En başta talim için Kursk’ta bulunuyorduk. Askeri teçhizat ile Kursk’tan Belgorod’a ilerleyeceğimiz söylendi. Bu talimin temeli gibi bir şeydi. Askeri araçlar ise rezil haldeydi. Her on kilometrede bir bozuluyorlardı. Benim aracım Belgorod’a tam 20 kilometre kala bozuldu. Bir hafta boyunca sahada bekledik. En sonunda bir albay bizi arabasıyla aldı ve Ukrayna sınırının yakınındaki kampa bıraktı. Oradakiler bana savaşa gideceklerini söyledi. Şanslıyım, eğer iki saat önce kampa varsaydım ben de gidecektim. Oradaki çocuklar bir KAMAZ kamyona binerek kamptan ayrıldı. Bize eğitime gideceğimiz söylenmişti.

Rus saldırısından dört gün önce Belgorod yakınında bir kampı gösteren uydu görüntüleri. (Fotoğraf: Maxar Technologies)

Ne tür bir teçhizata sahiptiniz?

“Bir MT-LB’ye (çok amaçlı Sovyet zırhlı personel taşıyıcısı) biniyorduk. Bu, tanka benzer bir araç ancak namlu yerine makineli tüfeğe sahip. Bütün araçların üzerinde “Z” harfi bulunuyor. Bu harf Batı (Zapadniy) cephesinin araçlarını, V ise Doğu (Vostoçniy) cephesini temsil ediyor. Bu güzergâhların şifre çözümünü Belgorod’daki kampta görmüştüm.”

Silah kasalarının Sergey Bureyev tarafından çekilen fotoğrafı.

Çok araç var mıydı? 

“Kesinlikle! Tüm Rusya oradaydı. Bizim sahip olduğumuz araçlar çok eskiydi. Görünüşe göre (bu araçlar) sadece sert bir çarpışma yaratmak için orada bulunuyordu. Her on kilometrede bir bozuluyorlardı, onlarla bir yere gitmek imkansızdı.”

Arkadaşlarınız Ukrayna’ya gitti mi?

“Evet, hiçbiri dönmedi. Onlarla bağlantım yok. Tanıdıklarımdan bir tanesi bir şarapnel parçasıyla hastanede yatıyor. Bir arkadaşım ise esir alındı. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri onun bir videosunu paylaştı.

Tüm bunların bir savaş olduğunu nasıl anladın? 

“Kampa gittiğimde üstüm bana ‘Savaşa gidiyoruz. İşte Ukrayna topraklarına bu kadar kişi gideceğiz’ dedi. İçimden küfür ettim. Kampa vardığımda herkes zaten KAMAZ kamyonlara binmiş durumdaydı. Gerisi tam bir kafa karışıklığı idi. KAMAZ kamyonlarda ellerine ilk kez makineli tüfek almış kişiler oturuyordu.” 

Savaşa gönderilmeye hazır mıydın?

“Prensip açısından en başta evet hazırdım. Motivasyonum iyiydi, para vaat etmişlerdi. Savaşa giden herkese günde bin dolar vaatte bulunmuşlardı. Miktar doğrudan dolar ile belirtilmişti. Herkes parayla motive olmuştu. NATO veya Naziler ile ilgili kimse bir şey söylememişti. Bize söylenene göre bu sadece iyi para kazanabileceğimiz bir özel askeri operasyondu. Bunun aldatmaca olduğunu fark ettim. Ardından bu paranın buna değmeyeceğini düşündüm ve gitmemeye karar verdim. Oraya gittiğimde en öne atılacaktım. Beni durduran şey korku değildi, mantıktı. Önümde kocaman bir hayat var, hayatım için bir sürü planım var! Ne savaşı? Öleceğim orada herhalde? Sonra ne olacak? Hepsi bu kadar.”

Belgorod’daki kampta neler yaptınız?

“Oturuyorduk, soba sabahtan akşama kadar yanıyordu. Sahada sadece çadırların içinde oturduk. Saha koşulları zordu. Şubat’ın başında oraya gönderilmiştik. En başta herkes Kursk’tan oradaki kampa​gönderilmişti. Kursk’taki teçhizat yeniden konumlandırılacak ve Ukrayna’ya gönderilecekti.”

Kamptan nasıl ayrıldın?

“Sonunda ayrılmaya karar verdim. Tüm bunlara ruhen hazır değildim. Sarhoş oldum, herkese bir mesaj gönderdim, eşyalarımı topladım ve ayrıldım. Kampta hiç subay kalmamıştı, hepsi savaşa gitmişti. Bir tek Belgorod’da zorunlu askerlik görevinde bulunanlar vardı. Bildiğim kadarıyla onlar Ukrayna’ya gönderilmedi, sadece profesyonel askerler gönderildi. Beni durduracak bir kişi bile yoktu. Şu an burada hiç kimsenin hiçbir şeyi umursamadığı bir ortam var. Üstlerim umurumda değil. Onların sorunları başlarından aşkın. Beni zaten kimse takip etmiyor. Her şey bitene kadar Belgorod’da kalacağım. Eğer kampa geri dönersem beni Ukrayna’ya gönderebilirler. Beni et gibi her an ızgaraya atabilirler. Arkadaşlarım zaten gittiler ancak ben istemiyorum. Şu an Belgorod’ta benimle birlikte kaçan bir arkadaşımla beraberim. Bir daire tuttum. Zaman zaman kamptaki çocukları yıkanıp paklanabilmeleri için buraya getiriyorum. Orada (kampta) pislik içinde oturuyorlar.” 

Röportaj Renat Evstifeyev tarafından özel olarak Vot Tak için yapılmıştır.

* Güvenlik gerekçesiyle askerin ismi değiştirilmiştir.

Çeviri: Alp Selim

Kaynak: Belsat TV

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.