Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Domuz kalbi nakledilerek tarihe geçmişti: 57 yaşındaki hasta, iki ay sonra hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Maryland eyaletinde genetiği değiştirilmiş domuz kalbi nakledilen 57 yaşındaki David Bennett, ameliyattan iki ay sonra hayatını kaybetti.

Uzun vadeli sonuçları henüz bilinmeyen ve yedi saat süren ameliyat dünyada bir ilk olarak tarihe geçmişti. Bennett’in ameliyattan iki ay sonra durumunun kötüleşmeye başladığı ve geçen salı günü (8 Mart) hayatını kaybettiği açıklandı.

“Ya ameliyatı olacaktım ya da ölecektim” demişti

Ölümcül bir kalp hastalığına yakalanan Bennett, henüz deneysel düzeyde gerçekleşen ve uzun vadeli sonuçları bilinmeyen ameliyatı olmadığı takdirde hayatını kaybedecekti. Bennett, özel bir muafiyet prosedürü altında gerçekleşen ameliyat için, “Ya bu nakil yapılacaktı ya da ölecektim” demişti.

Hasta kendi kendine nefes almaya başladı

Bennett, ameliyattan sonra hastanede gözlem altında tutulmuş ve kendi kendine nefes almıştı. Nakilde kullanılan domuzun birkaç geni, kalbin Bennett’in vücudu tarafından reddedilmemesi için değiştirilmişti.

“Bu ameliyat, organ ihtiyacının ortaya çıkardığı krizi çözebilir”

Maryland Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Bartley Griffith, bu ameliyatın dünyayı organ ihtiyacı nedeniyle ortaya çıkan krizi çözmeye bir adım daha yaklaştıracağını söylemişti. Griffith’e göre, ABD’de her gün 17 kişi organ nakli beklerken ölüyor. Ayrıca ülkede, en az 100 binden fazla kişinin organ nakli için bekleme listesinde olduğu düşünülüyor.

Hayvan organlarını nakil ihtiyaçlarında kullanmak yeni bir fikir değil

Organ nakli ihtiyacını karşılamak için hayvan organlarının kullanılması fikri aslında yeni değil. Domuz kalp kapakçıkları ihtiyaç halinde ameliyatlarda yaygın bir şekilde kullanılıyor. Ekim 2021’de New York’ta bir domuz böbreğinin insana başarıyla nakledildiği de biliniyor. Ancak domuz böbreği nakledilen hastanın ameliyattan sonra beyin ölümü gerçekleşmişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Ayşen Yaman

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.