Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD: Kuzey Kore kıtalararası balistik füze test etti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kuzey Kore’nin yeni geliştirdiği kıtalararası balistik füzeyi denediğini tespit ettiklerini açıkladı. Kuzey Kore’nin son birkaç ayda balistik füze denemelerine ağırlık vermesi, Biden yönetiminin Pyongyang’a yeni yaptırımlar uygulayabileceği anlamına geliyor.

Kuzey Kore yönetimi, uydularını uzaya yerleştirmeyi amaçladığını söylediği iki yeni füze denemesi yaptı. Ancak ABD istihbaratı füzelerin fırlatılmasının analizlerini inceledikten sonra, Kuzey Kore’nin amacının yeni bir kıtalararası balistik füze test etmek olduğunu açıkladı.  

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby konu ile ilgili açıklamasında, “ABD hükümeti fırlatmaların analizine bakarak, bu füzelerin, Kuzey Kore’nin geliştirmekte olduğu yeni bir kıtalararası balistik füze olduğu sonucuna vardı. Bu, Kuzey Kore tarafından yaratılan ciddi bir gerginlik unsuru” dedi.

John Kirby

Kıtalararası balistik füzelerin, ilk olarak Pyongyang yönetimi tarafından 10 Ekim 2020’de Kore İşçi Partisi’nin geçit töreninde ve ardından bir yıl sonra bir savunma sergisinde denendiği düşünülüyor.

The Guardian’ın haberine göre ABD’li üst düzey bir yetkili, ABD’nin değerlendirmesini Japonya ve Güney Kore ile birlikte yaptığını ve sonuçlarını Birleşmiş Milletler (BM) de dahil olmak üzere diğer müttefikleri ve ortaklarıyla paylaşacağını belirtti.

Japonya: “Kesinlikle kabul edilemez”

Japonya Savunma Bakanlığı ise “Kuzey Kore’nin durumu daha da gerginleştiren bu füze fırlatmaları da dahil olmak üzere son eylemleri, ülkemizin, bölgemizin ve uluslararası toplumun barış ve güvenliğini tehdit etmekte ve kesinlikle kabul edilemez” açıklamasını yaptı.

Kuzey Kore devlet medyası bugün, Devlet Başkanı Kim Jong-un’un yetkililere çok amaçlı uyduları taşıyabilecek çeşitli roketleri ateşlemek için bir uydu fırlatma tesisini genişletme emri verdiğini duyurdu. Kore Merkezi Haber Ajansı’nın, Kim’in füze fırlatma tesisini ziyaretindeki konuşması ile ilgili haberinde, “Devletimizin büyük hayali ve bir uzay gücü hırsı ile bağlantılı olan fırlatma alanını ultra modern ileri bir üs haline getirmenin, partimizin, uzay bilimcilerin ve teknisyenlerimizin asli görevi olduğunu vurguladı” denildi.  

Kaynak: Guardian

Derleyen: Berkcan Tuner

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.