Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CHP’li Özgür Özel’den motokuryeler için kanun teklifi: İşsizlik Sigortası Fonu’ndan mahrumiyet tazminatı ödenmeli

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, İstanbul Valiliği kararıyla çalışmaları durdurulan motokuryelere İşsizlik Sigortası Fonu’ndan mahrumiyet tazminatı ödenmesini öngören bir kanun teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sundu. Özel, teklifin yazılı açıklamasında Olumsuz hava şartları ya da mücbir sebeplerle çalışmaları durdurulan motokuryelerin bu kaybı telafi edilmelidirdedi.

“Motokuryelerin aşırı rüzgarlı ve yoğun kar yağışlı havalarda çalışmaları riski daha da artırıyor”

CHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Özgür Özel tarafından TBMM’ye sunulan kanun teklifinde, mülki idare amiri kararıyla veya kamu idareleri tarafından alınan kararlarla faaliyetlerini yerine getiremeyen motokuryelere mahrumiyet tazminatı ödenmesi gerektiği belirtildi. Özel, kanun teklifinin yazılı gerekçesinde şu ifadelere yer verdi: 

“Motosikletli kuryeler ağırlıklı olarak İstanbul, Ankara ve İzmir’de hazır gıda ve paket servisi başta olmak üzere geniş bir yelpazede çalışmaktadırlar. Özellikle salgın döneminde iş yükleri artan motokuryelerin zaten riskli olan işleri, aşırı rüzgarlı ve yoğun kar yağışlı havalarda çalışmaları daha da riskli boyutlara gelmektedir. İstanbul Valiliği, kuvvetli kar yağışı ve buzlanma nedeniyle trafik seyir ve can güvenliğini sağlamak için 10 Mart 2022 Perşembe günü saat 19.00 itibariyle motokuryelik yapılamayacağı, motosiklet ve elektrikli scooterların kullanılamayacağı yönünde karar almıştır.” 

“Çalışmaları durdurulan motokuryelerin kayıpları telafi edilmeli” 

Motokuryelerin faaliyetlerinin durdurulduğu dönemde ciddi ekonomik kayıplar yaşadığını vurgulayan Özel, “Benzer sorunların yeniden yaşanmaması için olumsuz hava şartları ya da mücbir sebeplerle çalışmaları durdurulan motokuryelerin bu kaybı telafi edilmelidir. Hazırlanan bu kanun teklifiyle mülki idare amiri kararlarıyla ya da kamu idareleri tarafından alınan kararlar doğrultusunda faaliyetlerini yerine getiremedikleri günler için motokuryelere İşsizlik Sigortası Fonu üzerinden Mahrumiyet Tazminatı ödenmesi, bu tazminat ve primlerin daha sonra hazine tarafından fona geri ödenerek, mağduriyetin giderilmesi amaçlanmaktadır” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.