Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Jonathan Wilson, Sports Illustrated’a yazdı: “Britanya hükümeti, Abramovich’i ve Chelsea’yi ince bir buzun üstünde bıraktı”

İngiltere, Rus milyarder Roman Abramovich’i yaptırım listesine dahil ederek tüm malvarlıklarını dondurma kararı aldı. Bu kararın ardından Chelsea’nin satışı da askıya alındı. Jonathan Wilson’ın Sports Illustrated için kaleme aldığı “U.K. Government Puts Abramovich, Chelsea on Ice/Britanya hükümeti, Abramovich’i ve Chelsea’yi ince bir buzun üstünde bıraktı” başlıklı yazısını, Medyascope Spor Servisi‘nden Kubilayhan Kavrazlı çevirdi.

Britanya hükümeti, Abramovich’i ve Chelsea’yi ince bir buzun üstünde bıraktı

İngiltere hükümetinin Chelsea Futbol Kulübü’nün sahibi Roman Abramovich’e yaptırım uyguladığı haberleri, kulübü tam anlamıyla kaosa sürükledi. Abramovich, 65 örgüt ile birlikte yaptırımlar listesinde adı geçen 204 kişiden biriydi. Kulübe, bu sezonki kalan maçları için mayıs ayının sonuna kadar özel bir lisans verildi. Ancak Chelsea, bu dönem içinde büyük kısıtlamalar altında faaliyet gösterecek.

Rusya’nın 15 gün önce Ukrayna’yı işgal etmesinden bu yana yaptırım tehditleri baş gösteriyor. Öncesinde Chelsea’nin ”yönetimini” mütevelli heyetine devretmeyi teklif eden Roman Abramovich, hükümetin kendisine olan yaptırım dozajını artırması sonrasında kulübü satmak zorunda kaldığını açıkladı. 

Başbakan Boris Johnson’ın sözcüsü, “Bu önlemler, açıkça Putin’i cezalandırmak ve elde edilen herhangi bir gelirin Rus savaş makinesine ulaşmamasını sağlamak için ortaya çıktı” dedi.

HM Hazine Mali Yaptırımlar Uygulama Ofisi tarafından yayımlanan belgede Abramovich, “Ukrayna’nın istikrarını bozmaya ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini ve bağımsızlığını baltalayan ve tehdit eden Vladimir Putin ile ilişkili biri” olarak tanımlandı. 

Abramovich’in Putin ile bağlantılarını her zaman inkâr ettiği ve inkârında son derece kesin konuştuğu göz önüne alındığında, bu başlı başına travmatik bir tanımlamadır. 

Abramovich ile bağlantılı olan bu derneğin, Putin’den ve Rusya hükümetinden mali veya başka bir maddi menfaat elde etmeyi amaçladığının altı çizildi. Açıklamanın devamında, “Bu durum, Abramovich ile bağlantılı şirketler tarafından alınan vergi indirimlerini, devletten uygun oranlarda hisse alıp satmayı ve Rusya’daki 2018 Dünya Kupası yaklaşırken alınan sözleşmeleri içeriyor. Bu yüzden Abramovich, Putin ve Rusya hükümetinden ayrıcalıklı muamele ve tavizler aldı” ifadeleri yer aldı.  

Ayrıca Abramovich’in önemli bir hissedarlığa sahip olduğu ve üzerinde etkili olduğu bir çelik üretim ve madencilik şirketi olan Evraz PLC aracılığıyla Ukrayna’nın istikrarını bozmaya ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini, bağımsızlığını baltalamaya ve tehdit etmeye karıştığı da iddia edildi.

Abramovich’in önemli bir hissedarlığa sahip olduğu şirket hakkında da “Evraz PLC, Ukrayna’nın istikrarsızlaşmasına katkıda bulunabilecek veya Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü, egemenliğini veya bağımsızlığını baltalamaya veya tehdit etmeye katkıda bulunabilecek finansal hizmetler sağlama veya mevcut fonlar, ekonomik kaynaklar, mallar veya teknolojiler sağlamada yer aldı veya dahil oldu” suçlamasında bulunuldu.  

Bu yaptırımların şimdilik ne anlama geleceğini söylemek zor. Kulüp çalışanlarına ödeme yapılmaya devam edecek ve Chelsea daha önce yapılan anlaşmalarda kalan tüm ödemeleri yerine getirecek. Maçlara seyahat (20 bin sterline kadar) ve iç saha maçlarındaki güvenlik önlemleri için ödemeler yapılmaya devam edecek. Chelsea, televizyon hakları anlaşmalarından da ödeme almaya devam edecek. Ancak Londra kulübü, sezonun kalan maçlarında bilet satışı yapamayacak ve sadece kombine bileti olanların stada girmesine izin verecek.

Kulübün resmi ürünlerini satan mağazalar da bir sonraki duyuruya kadar kapalı kalacak. Öte yandan kulüp, kontratı biten oyuncularla yeni sözleşme imzalayamayacak. Kaptan Cesar Azpilicueta ve defans oyuncuları Antonio Rüdiger ve Andreas Christensen, sözleşmeleri yaz aylarında sona eren en yüksek profilli oyuncular olarak dikkat çekiyor. Bu yaptırımlar yaza kadar sürerse, Chelsea fiilen başka bir transfer yasağı altında kalacak.

Chelsea kulübü, perşembe günü (10 Mart), “Erkek ve kadın takımlarımız, sırasıyla Norwich ve West Ham’a karşı sahaya çıkacak. Birleşik Krallık hükümeti ile lisansın kapsamı konusunda görüşmelerde bulunmayı amaçlıyoruz. Anlaşma, kulübün mümkün olduğunca normal çalışmasına izin verilmesini içeriyor” açıklamasını yaptı.  

Bu yaptırımlar esnetilse bile kulüp muazzam bir mali yükün altına girecek. Chelsea, geçen yıl 145,6 milyon sterlin zarar etmişti. Bu, kısmen pandeminin sonucuydu. Ancak yaptırımlar sonrasında daha fazla bilet satılamazsa Chelsea, pandemiye benzer koşullara geri dönecek. Öte yandan maaşların ikramiyelere bağlı olarak yılda 300 milyon sterlinden fazla olduğu tahmin ediliyor. Abramovich’in sahibi olduğu Fordstam şirketi, şimdiden kulübe toplam 1.5 milyar sterlinlik kredi sağlamış durumda. Ancak önümüzdeki günlerde farklı gelişmeler olabilir. Öyle ki Chelsea’nin formalarının önünde logosu bulunan telekom şirketi Three, kulüple 40 milyon sterlinlik yıllık anlaşmasını geçici olarak askıya aldığını, formalardaki ve Stamford Bridge çevresindeki logosunun kaldırılmasını talep ettiğini açıkladı. Diğer sponsorların da Three’yi takip etmesi ihtimal dahilinde. 

Chelsea’nin bu yaptırımlardan çıkabilmesi için üç çıkış yolu var:

1) Kulüp para kaybetmeye devam etmeyi göze alacak.

2) Yaptırımların hafifletilmesine veya kaldırılmasına izin veren bir tür barış anlaşmasına varılacak.

3) Bir alıcı bulunacak ve bu anlaşmadan Abramovich’in faydalanmasının önüne geçilecek. 

En iyi senaryoda bile, bu derin bir belirsizlik anlamına geliyor.

Yazan: Jonathan Wilson

Kaynak: Sports Illustrated

Çeviren: Kubilayhan Kavrazlı

Editör: Doğa Üründül

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.