Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Leningrad Kuşatması’ndan kurtulmuştu, şimdi Harkov’da mahsur kaldı

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 16. günü. Her geçen gün yeni bir insan hikayesine tanık oluyoruz. Küçük bir çocukken Leningrad Kuşatması’ndan kurtulan Alevtina Shernina, seksen yıl sonra bu kez Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarından en fazla etkilenen Harkov’da mahsur kaldı.

91 yaşındaki Alevtina Shernina, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarında en büyük hasarı gören şehirlerden birinde, Harkov’da yaşıyor. Her gün bir hava saldırısına uyanan Shernina şehirden kaçamıyor hatta sığınağa bile gidemiyor. Shernina’nın yaşadığı kalp hastalığı, merdivenlerden aşağıya yani bodruma inmesine engel oluyor.

Ruslar’ın bombardımanı, üvey kızı Natalia’ya göre Shernina’yı çok sarstı:

“Shernina, Rus işgalinden önce konuşabiliyordu ancak şimdi onunla konuşmaya çalıştığınızda kendisinden yanıt bile alamıyorsunuz.”

“İçimde büyük bir kızgınlık var

Natalia da tıpkı Shernina gibi öfkeli ve hislerini şöyle anlatıyor:

“Mutfakta çay dolduruyordum. Çayı içeriye götürmek için kapıyı açtığımda, önce neler olduğunu anlayamadım. Pencerenin arkasında büyük bir yangın vardı ve penceremiz çatlamıştı. Soğuk hava pencereden içeri giriyordu. Shernina’nın yüzü solgunlaşmıştı, gözleri kapanmış bir şekilde battaniyenin yanı başında oturuyordu. İçimde, Alevtina’nın hayatına Leningrad Kuşatması’nda aç ve susuz bir şekilde başlayıp şimdi hayatının son dönemlerini yine benzer durumlarda geçirmesinden dolayı büyük kızgınlık var.”

Natalia, Rus kuvvetlerini de Leningrad’ı kuşatan “faşist”lere benzetiyor.

“Zamanında bodruma taşıyamayacağımızdan korkuyoruz”

Harkov, Rusya sınırlarına 40 kilometre uzaklıkta. Bu yüzden şehirden kaçma imkânı yok. Bazı vatandaşlar kuşatmadan kaçmayı başardı ancak Shernina ve ailesinin şehirde kalmaktan başka seçeneği yok:

“Kaçma gibi bir seçeneğimiz yok çünkü Alevtina’nın durumu bir yerden bir yere gitmeye müsait değil. Kuşatmadan kaçmayı çok isteriz ancak benim kızım da burada doktor olarak çalışıyor.”

Natalia’nın kızı da Harkov’da toplu taşıma araçları çalışamadığı için hastaneye yürüyerek gitmek zorunda kalıyor. Hastanedeki birçok doktor da Rus bombardımanından korktukları için şehirden kaçmış durumda.

Natalia, şehirde kalan diğer herkes gibi korktuklarını belirtiyor:

“Shernina’yı bodruma götürmeye çalışmak gibi bir planımız var ancak onu taşımak da bizim için çok zor. Onu zamanında bodruma taşıyamayacağımızdan korkuyoruz.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Burak Siperli

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.