Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyascope özel haber – Kılıçdaroğlu’na Selçuk Mızraklı’nın mektubu verildi, cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı soruldu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” için gittiği Diyarbakır’da, Türkan Elçi, Zeynep Mızraklı, Ayşe Çelik, hukukçular ve iş insanlarının da aralarında bulunduğu 11 kadınla görüşmesinin detaylarını Medyascope muhabiri Ferit Aslan öğrendi. Cezaevinde tutulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın yazdığı mektubu eşi Zeynep Mızraklı okudu ve Kılıçdaroğlu’na verdi. CHP liderine cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağı ve altı muhalefet partisi liderinin buluştuğu masada neden Kürtler’in olmadığı soruldu. Anadilde eğitim, Sur’da yaşananlar, çocuklarıyla birlikte cezaevinde olan kadınlar ve kadına yönelik şiddet de toplantıda gündeme geldi.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Diyarbakır programının ilk gününde (10 Mart) 11 kadınla kahvaltıda bir araya geldi. Görüşmeye, 28 Kasım 2015’te öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi avukat Türkan Elçi, yerine kayyum atanan ve 22 Ekim 2019’dan bu yana cezaevinde tutulan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi emekli öğretmen Zeynep Mızraklı, 13 Ocak 1993’te faili meçhul cinayet sonucu öldürülen öğretmen Zübeyir Akkoç’un eşi KAMER Vakfı Başkanı Nebahat Akkoç, bir canlı yayında “Çocuklar ölmesin” dediği için cezaevinde yatan öğretmen Ayşe Çelik, Diyarbakır Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi kurucusu avukat Remziye Tanrıkulu, önceki dönem Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı avukat Zülal Erdoğan, önceki dönem DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve avukat Feride Laçin, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Kadın Meclisi Başkanı sanayici Nevin İl, Doğu ve Güneydoğu İş Kadınları Derneği Başkanı eczacı Rojda Kaya, arkeolog, araştırmacı ve yazar Nevin Soyukaya, avukat ve Artı Gerçek yazarı Nurcan Kaya katıldı.

Mızraklı’nın cezaevinden gönderdiği mektup okundu

Basına kapalı düzenlenen ve yaklaşık iki saat süren görüşmenin detaylarına Medyascope muhabiri Ferit Aslan ulaştı. Edirne Cezaevi’nde eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile aynı koğuşta kalan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın Kılıçdaroğlu’na hitaben yazdığı mektubu, eşi emekli öğretmen Zeynep Mızraklı okudu. Mızraklı’nın mektubunda, bir süre önce ikiz torunları olan Kılıçdaroğlu’nu tebrik ettiği, Demirtaş ile aynı hücrede olduğunu hatırlatarak cezaevi günlerinden bahsettiği ve kayyumun Diyarbakır’da yaptıklarına dair bilgiler verdiği öğrenildi. Zeynep Mızraklı, mektubu okuduktan sonra Kılıçdaroğlu’na verdi.

“Yüzleşme olmadan helalleşme olmaz”

Katılımcılar tarafından Kılıçdaroğlu’na, Sur’daki “hendek-barikat” operasyonundan sonra insanların zorla göçe tabi tutulduğunu, bunun sosyal bir yaraya yol açtığını, Sur’dan göç etmek zorunda kalanların çocuklarını okullara gönderemediğini aktardı. Sur’da çok kötü bir restorasyon yapıldığını anlatan katılımcılar, bölgede inşaatı süren evlerin hak sahiplerine ücretsiz verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Kılıçdaroğlu’nun “helalleşme” çağrısına yönelik ise “yüzleşme olmadan helalleşmenin olamayacağı ve hiçbir şeyin değişmeyeceği” vurgulandı. CHP lideri, Sur’da yaşanlarla ilgili bilgilerin CHP Diyarbakır İl Başkanı Gönül Özel’e verilmesi halinde konunun takipçisi olacağını söyledi.

Cezaevindeki kadınlar ve kadına yönelik şiddet

Görüşmede bir katılımcı, çocuklarıyla birlikte cezaevinde olan kadınların durumuna dikkat çekti. Toplantıda, kadına yönelik şiddet de gündeme geldi. Kılıçdaroğlu, CHP olarak öncelikle ev kadınlarına ulaşmak için bir çalışma yaptıklarını hatırlatınca, katılımcılar kendisinden öncelikle kadınlarla ilgili politikaların oluşturulmasını istedi.

“Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?

Görüşmede Kılıçdaroğlu’na cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını da soruldu. Kılıçdaroğlu bu soruyu, “Altı liderden biri olacak ama kimin olacağı belli değil. Herkes ile uzlaşan ve görüşebilen biri olacaktır. Ama yetkiyi vereceğimiz kişinin önünü açabilmek için o verdiğimiz yetkinin düzenlemesini yapmamız gerekir. Altı liderin bu konuda uzlaşması gerekecek” diye yanıtladı.

Neden masada Kürtler yoktu?”

Katılımcılar, altı muhalefet partisi liderinin buluştuğu masada neden HDP ve başka Kürt partilerin olmadığını sordu ve Kürtler olmadan başarılı olamayacaklarını söyledi. Bunun üzerine Kılıçdaroğlu, HDP ile bir sorunları olmadığını, HDP Eş Başkanı Mithat Sancar ile gerektiğinde görüştüklerini söyledi.

Anadilde eğitim

Görüşmede, Kılıçdaroğlu’na altı muhalefet partisinin açıkladığı güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili mutabakat metninde neden Kürtler ve azınlıklara yer verilmediği de soruldu. “Türk de geçmiyor, bunlara gerek yoktur” diyen Kılıçdaroğlu’nun, herkesi eşit gördüklerini söylediği aktarıldı. Katılımcılar toplantıda, anadilde eğitim ve Kürtçe’nin anayasal güvenceye alınmasını da istedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.