Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sağlık emekçileri, koronavirüs salgınının ikinci yılında Sağlık Bakanlığı önünde eylemdeydi: “Gerçek vefat sayısı 250 binin üzerinde”

Sağlık emekçileri, Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilişinin ikinci yıldönümünde, “Salgının ağır sonuçlarının sorumlularını biliyoruz” diyerek Sağlık Bakanlığı önünde toplandı. Ankara sağlık emek ve meslek örgütleri adına açıklama yapan Serhat Özsoy, 519 sağlık emekçisinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiğini ve resmi olmayan rakamlara göre toplam vefat sayısının 250 binin üzerinde olduğunu söyledi. Özsoy, “Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler. Salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp, siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi” dedi.

Milletvekillerinden destek

Farklı sendika ve derneklerden gelen sağlık emekçileri, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının resmi olarak açıklanmasının ikinci yıldönümünde Sağlık Bakanlığı önünde toplandı. Tespit edilebilen 14,5 milyon vaka ile Türkiye’nin salgını en ağır yaşayan ülkelerden olduğunu belirten sağlık emekçileri, iktidarın politikalarını eleştirdi. Açıklamaya kendileri de hekim olan CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da katıldı.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu

“Ağır sonuçların sorumlularını biliyoruz”

Sağlık emekçileri, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 18 Mart 2020 tarihindeki “Türkiye bu sürece olabilecek en hazırlıklı şekilde yakalanmıştır” sözlerini hatırlattı ve “Salgının ağır sonuçlarının sorumlularını biliyoruz” diyerek tepki gösterdi. 

“Gerçek ölüm sayısı 250 binin üzerinde”

Ankara sağlık emek ve meslek örgütleri adına açıklamada bulunan Türk Diş Hekimleri Birliği’nden Serhat Özsoy, 14,5 milyon vakayla dünya genelinde en çok vaka tespit edilen dokuzuncu ülke olan Türkiye’nin, salgını en ağır yaşayan ülkelerin arasında yer aldığına dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı’nın vefat sayısını 95 bin olarak açıkladığını belirten Özsoy, gerçek sayının ise 250 binin üzerinde olduğunu söyledi. Özsoy, “Bu dönemde izinsiz, angarya koşullarında, yeterli ve uygun olmayan koruyucu ekipmanla çalışmak zorunda kalan yüzbinlerce sağlık emekçisi enfekte oldu. 519 sağlık emekçisi meslektaşımız hayatını kaybetti. Her birinin acısını yüreğimizde taşıyoruz. Korunması ve önlenmesi mümkün olan bir hastalık yüzünden öldüler” diye konuştu.

“Salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp siyasi rant hedeflendi”

Gerçekleri gizleyen ve yanlış yürütülen sağlık politikaları uygulandığına ve aşı tereddüdüne neden olacak söylemlerin aşı karşıtlığının önünü açtığına dikkat çeken Özsoy, salgın döneminde yaşananları şöyle anlattı:

Salgın değil algı yönetimine çalışıldı, salgından ‘başarı hikayesi’ çıkarıp siyasi rant hedefiyle politikalar üretildi. Alınmayan önlemler, uygulanmayan tedbirler ve bilim insanlarının, meslek örgütlerinin, uzmanlık derneklerinin, sağlık emek örgütlerinin uyarılarına kulak tıkandı. Temel, zorunlu, acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde çalışmanın durdurulması ve ekonomik destek çağrılarına rağmen ‘Çarklar dönecek, üretim sürecek’ ısrarı ile salgın devam etti. Destek sermayeye, açlık ve ölüm emekçiye düştü. Sorumluları biliyoruz, unutmuyoruz ve affetmiyoruz!

Ankara sağlık emek ve meslek örgütlerinin eylemine, Türk Tabipleri Birliği, Diş Hekimleri Birliği, Türk Hemşireler Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık-İş, Tüm Rad-Der, Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği ve Psikologlar Derneği katıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.