Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna’nın liman kenti Mariupol Rus bombardımanı altında: “Artık korkmuyoruz, sadece yorgunuz”

Rusya, dört bir yandan Ukrayna’ya saldırmaya devam ediyor. Bugün savaşın tam 16. günü. Ukrayna’nın liman kenti Mariupol, devamlı bombardıman altında. Bölgedeki vatandaşlar, günlerdir yaşadıklarını ve hissettiklerini The Guardian’a anlattı.

Ukraynalılar’ın aktardığına göre Rusya, Mariupol kuşatmasına bugünün ilk saatlerinde kaldığı yerden devam etti. Angela Timchenko, kişisel Facebook hesabından “Pencereler titriyor, daha sabahın körü” paylaşımında bulundu.

Timchenko, şehirde dokuz gündür devam eden bombardımanları şiddetli bir sağanak olarak niteledi ve ekledi:

“Çay ve şeker bulabileceğim bir yer arıyorum.”

Mariupol’de hava buz gibi. Evlerde elektrik yok, ısıtıcı yok ve hatta su da bulunmuyor. Hafta başında şehirde yaşayanlar su ihtiyaçlarını yağan karları toplayarak ve eriterek karşılıyordu. Fakat karlar eridi. Şimdi ise su olmadığı için ailesine yemek yapmakta zorlanan Timchenko şunları söyledi:

“Söyler misiniz yumurtayı folyoda pişirebilir miyim? Çocukların yemek yemesi gerek.”

Şehirdekilere göre yıkım ağır boyutlara ulaşmış durumda. Çarşamba günü (9 Mart) bir Rus uçağı Mariupol’de bir doğumevini bombaladı. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, saldırıda biri çocuk üç kişinin hayatını kaybettiğini, 17 hasta ve personelin de yaralandığını açıkladı. Olay anında hamile bir kadının dumanlar arasında taşındığı anın görseli büyük tepki topladı. Zelenskiy, saldırıyı soykırım olarak nitelendirdi.

Kent Konseyi üyesi Petro Andriushchenko’ya göre de soykırım hâlâ devam ediyor. Mariupol, Rusya tarafından sürekli bombalanıyor. Andriushchenko’ya göre, Mariupol’ün bir zamanlar 135 bin kişiye ev sahipliği yapan bir bölümü artık yaşanabilir durumda değil.

Altı gün boyunca art arda denenmesine rağmen şehirdeki siviller de bir türlü tahliye edilemedi. Andriushchenko’ya göre Rus uçakları kasten tahliye yollarını vurarak insanların Mariupol’dan çıkarılmasını engelliyor:

“Hava saldırısı bu sabah erken saatlerde başladı. Tarihi şehir merkezinin tümü bombardıman altında.”

Şehirde 50 bin çocuk ve üç bin bebeğin kaldığına dikkat çeken Andriushchenko, “Hava saldırıları bu sabah erken saatlerde başladı. Bomba üstüne bomba düşüyor” dedi.

Bölgedeki marketler ve eczaneler de dört-beş gün önce yağmalandı. Uluslararası Kızılhaç Komitesi’nden Sasha Volkov, durumun vahametini şu sözlerle dile getirdi:

“İnsanlar yemek için birbirine saldırıyor ya da arabalara saldırıp yakıtlarını alıyorlar. Soğuktan hasta düşen pek çok insan var. En değerli mallardan biri de yemek için yakacak odun. Yıkılmış evlerin etrafında birçok insan yiyecek bir şeyler ve su arıyor.”

18 yaşındaki Tanya ise Mariupol’de büyüdü fakat şimdi Almanya’da. Tanya’nın aktardığına göre annesi ve abisi Mariupol’de bir garajda kalıyor ve hem daha sıcak olduğu hem de telefonlarını şarj edebilmek için arabada uyuyorlar. Tanya annesiyle konuşmalarını şöyle anlattı:

“Annemle telefonla konuşuyoruz. Stresten çok kilo vermişler. Bana ‘Yemek yok ama bunu bir şekilde hallediyoruz. Artık korkmuyoruz, sadece yorgunuz. Bu durumdan çok yorgunuz. Artık korku kalmadı. Tüm bunlara alıştık artık. Silah sesleri, bombalar hiçbiri sorun değil’ diyor. Çok yorgunlar, artık gitmek istiyorlar. Tek istedikleri şey güvenli bir yer.”

Kaynak: Guardian

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.