Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kobani davasında ara karar: Aysel Tuğluk’un da aralarında bulunduğu 22 siyasetçinin tutukluluk hali devam edecek

Eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında 10. duruşma Ankara Sincan Adliyesi 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme heyeti ara kararında, aralarında demans tanısı konulan Aysel Tuğluk’un da bulunduğu 22 siyasetçinin tutukluluk halinin devamına hükmederek, duruşmayı 28 Mart’a erteledi. 

Eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 22’si tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasının 10. duruşmasında mahkeme, ara kararını açıkladı. Mahkeme heyeti tarafından verilen ara kararda demans tanısı konulan Aysel Tuğluk’un Adli Tıp Kurumu (ATK) raporuna atıfta bulunarak, aralarında Tuğluk’un da bulunduğu siyasi tutukluların tahliye taleplerini reddetti. Verilen ara kararda, Tuğluk’un durumuna ilişkin şu ifadeler yer aldı: 

“Söz konusu raporların sanığın sağlık durumuna ilişkin belgeler incelenmek ve gözlem altında tutularak gerekli testler yapılması suretiyle düzenlendiği, cezai sorumluluk ve savunma yapıp yapamayacağına ilişkin değerlendirme yapıldığı, kaldı ki akıl hastalığında dahi Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun yukarıda belirtilen kararı ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 6. maddesi gereği savunma yapılmasının zorunlu olduğu anlaşıldığından sanık müdafilerinin itirazlarının reddine, ayrıca yeniden rapor aldırılmasına yer olmadığına, ayrıca sanığın tedavisinin yaptırılmasını talep etmişlerse de mahkememizin bu hususta görev ve yetkisinin bulunmadığı, sanık müdafilerinin taleplerinin reddine karar verildi.”

Bir sonraki duruşmada 31 müşteki-tanık dinlenecek

Mahkeme heyeti, sanık avukatlarının başka tanık dinlenmesine gerek olmadığına ilişkin taleplerine rağmen bir sonraki duruşmada Ankara’da yaşadıkları tespit edilen, Bora Senir ve Murat Özzehinli ile tanıklar Hamit Yıldırım, Abdullah Gölbaşı, Ergin Pekyen, Rıdvan Deniz, Nusret Yalçınkaya, Zuhal Özkan, Gürkan Deniz, Selamettin Yılmaz, İsmail Yalçın, Mehmet Saydam, Neşe Boran Aslankılıç, Ayşe Işık, İsa Özel, Mesut Fırat, Mehmet Sayılğan, Serhat Jiyan Oral, İskan Özlü, Hüseyin Durudeniz, Türkan Tokay, Besna Kılıç, Cemile Çetin Kaplan, Uğur Avcı, Mekkiye Kaya, Rojda El Hüseyin, Murat Filiz, Necla Taşdemir, Adem Tuğrul, Şehrivan Ezgi, Şeref Göngör’ün müşteki ve tanık olarak dinlenmesine karar verdi. 

“Durursan örgüt üyesi, konuşursan propaganda”

Önceki dönem Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı olan eski HDP milletvekili Gültan Kışanak, “Bu yargılama bir hukuksuzluklar zinciri olarak devam ediyor” dedi. Kışanak savunmasına şöyle devam etti:

“Kobani ile ilgili nasıl bir tavrım var? IŞİD’in Kobani’ye saldırısı bir insanlık trajedisi idi. Kobani’de koridor açılmasını istemek insani bir refleksti. Bu suç olamaz. Bu durumda açıklamadan da dursanız örgüt üyesi olursunuz. Dura dura örgüt üyesi olabilirsin, konuşursan da propaganda yapmış olursun.” 

Aysel Tuğluk açıklaması

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Kocaeli’ndeki Kandıra F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan ve demans teşhisi konulan eski HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk’un sağlık durumuna dikkat çekti ve şöyle konuştu: 

“Bugün heyetin vereceği ara kararda Aysel Tuğluk’un en azından bu davadan tahliyesine karar vermeleri en doğru ve hukuki karar olacaktır. Evet kendisi hükümlü ama en azından infazının ertelenmesinin yolları açılır ve çıkarsa tedavisini dışarıda olma şansı olacak.”

“Ömrümüzü burada da geçirsek inandığımız bir barış, özgürlük, demokrasi idealimiz var”

Demirtaş sözlerini, “Biz buradayız, tüm ömrümüzü burada da geçirsek inandığımız bir barış, özgürlük, demokrasi idealimiz var. Silah bırakılması için en çok biz uğraştık. Tutukluluk gerekçelerinin hiçbiri doğru değil. Aysel hanım başta olmak üzere arkadaşlarımızın tahliyesini istiyorum” diyerek sürdürdü.

15 Haziran’daki üçüncü duruşmadan bu yana tahliye kararı çıkmadı

15 Haziran’da görülen üçüncü duruşmada eski Kars Belediye Eşbaşkanı Ayhan Bilgen, Berfin Özgü Köse, Can Memiş ve Cihan Erdal‘ın yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı ile tahliyesine karar verilmişti. Mahkemeden o tarihten bu yana geçen zamanda tahliye kararı çıkmadı. Bilgen, görülmekte olan bu dava kapsamında 2 Ekim 2020’de tutuklanmış ve yerine kayyum atanmıştı. 

38 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis istemi

İki bin 676 kişi ve kurumun müşteki olduğu dava dosyası, üç bin 530 sayfalık bir iddianame ile 324 klasör delil ve eklerinden oluşuyor. Sanıklar hakkında 29 ayrı suçlamayla 38’er kez ağırlaştırılmış müebbet ve 19 bin 680’er yıl hapis cezası isteniyor. Suçlamalardan bazıları ise şöyle: “Yağma”, “adam öldürme” ve “devletin birliğini, ülkenin bütünlüğünü bozma.”

108 kişi yargılanıyor

Sanıklar arasında eski HDP eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile eski Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Sebahat Tuncel‘in yanı sıra eski Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Gültan Kışanak, Sırrı Süreyya Önder, Ayla Akat Ata ve Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi’nden emekli Prof. Dr. Beyza Üstün bulunuyor. KCK yöneticileri Murat Karayılan ve Cemil Bayık ile eski PYD Eş Başkanı Salih Müslim de davanın sanıkları arasında yer alıyor.

Ne olmuştu? 

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD), Eylül 2014’te Kobani’ye karşı bir harekât başlattı. Bu harekât sırasında Türkiye’de “çözüm süreci” devam ediyordu. IŞİD’in ekim ayında Kobani’de ciddi bir ilerleme kaydetmesinin ardından Türkiye’nin farklı kentlerinde “Kobani’ye destek” eylemleri başladı. 6-8 Ekim 2014 tarihleri arasında büyük kısmı Diyarbakır’da yaşanan olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 761 kişi yaralandı, 197 okul yakıldı, 269 kamu binası tahrip edildi, 1731 ev ve iş yeri yağmalandı, 1230 araç kullanılamaz hale geldi.

Kobani olaylarıyla ilgili ilk soruşturma 2014 yılında başlatıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın olaylarla ilgili soruşturması kapsamında 2 Ekim’de 17 HDP’li siyasetçi tutuklandı. Tutuklananlar arasında, o dönem gözaltına alındıktan sonra görevinden istifa eden eski Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen de vardı. Savcılık, 30 Aralık 2020 tarihinde bir iddianame hazırladı. İddianame, 7 Ocak 2021’de Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.