Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

3 Dakikada Haftanın Gündemi (6): 8 Mart eylemleri, Kılıçdaroğlu’nun helalleşmesi, kar fırtınası ve Berkin Elvan anması

(6 Mart – 13 Mart)

Editörler: Gamze Elvan & İnan Ketenciler

Prodüksiyon: Özgün Özgül, Pirsu Can Ergen & Meryem Melek Köse

Haftanın öne çıkanlarını sizler için derledik.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde kadınlar ve LGBTİ+’lar toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı alanlardaydı. Ancak İstanbul’da 19 yıldır Taksim’e çıkan kadınların bu sene Sıraselviler Caddesi’ne çıkışı engellendi, sokak aralarında eylem düzenleyen kadınlara ise polis müdahale etti. Polisin müdahale ettiği yerlerden biri de İstanbul’un Kadıköy ilçesiydi. Polis eyleme gitmek için Kadıköy’den vapura binmek isteyen 39 kişiyi gözaltına aldı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, helalleşme için bu kez Diyarbakır’daydı. Kılıçdaroğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) binasının önünde oturma eylemini sürdüren Diyarbakırlı aileler, Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, faili meçhul cinayet sonucu öldürülen öğretmen Zübeyir Akkoç’un eşi Nebahat Akkoç, yerine kayyum atanan cezaevindeki Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı’nın eşi Zeynep Mızraklı, “Çocuklar ölmesin” dediği için cezaevine giren öğretmen Ayşe Çelik, beş yılı aşkın süredir cezaevinde tutulan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın babası Tahir Demirtaş, 12 Eylül döneminde Diyarbakır 5 No’lu Cezaevi’nde işkence gören avukat Erdem Gencan, İsa Aslan ve Nuri Sınır ile görüştü. Kılıçdaroğlu, “Sizden af dilemeye geldik. Sizi çok ihmal ettik” dedi.

Ocak ve şubat aylarında gelen yaklaşık 20’şer bin liralık elektrik faturalarını ödememe kararı alan Moda Sahnesi’nin 10 Mart’ta elektrikleri kesildi. Elektriği yaklaşık beş saat sonra açılan tiyatroyu dün Kılıçdaroğlu ziyaret etti. CHP lideri, MHP’nin kendisine yolladığı kandilleri hediye etti.

https://twitter.com/Medyascopetv/status/1502590926098677760?s=20&t=uZaiWTdV9JxAe3E5kpgkhQ

Siyasetin gündemi bir yana bu haftanın gündeminde hava durumu da vardı. Türkiye’de bu hafta 35 yılın ardından kar fırtınasını yaşadı. 10 Mart itibariyle özellikle İstanbul’da etkili olan kar yağışı bugün etkisini yitirecek.

“Cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılanan ve bir buçuk aydır cezaevinde olan gazeteci Sedef Kabaş, ilk duruşmada iki yıl dört ay hapis cezasına çarptırılarak tahliye edildi. Cezaevinden çıkan Kabaş, “Haklıysanız korkmayacaksınız, haksızlık varsa susmayacaksınız” dedi.

Gezi Parkı eylemleri sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün komada kalan Berkin Elvan, 11 Mart 2014’te hayatını kaybetti. Berkin Elvan davasının karar duruşması 18 Haziran 2021’de yapıldı ve polis Fatih Dalgalı hakkında kasten öldürme suçundan 16 yıl sekiz ay hapis cezası verildi. Ancak Dalgalı, cezası Yargıtay tarafından onanırsa cezaevine girecek. Berkin Elvan öldürülmesinin sekizinci yılında her yıl olduğu gibi bu yıl da Feriköy Mezarlığı’nda anıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.