Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’li gazeteci Brent Renaud, Ukrayna’daki çatışmalarda hayatını kaybetti

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) vatandaşı gazeteci Brent Renaud, Ukrayna’nın İrpin kentinde açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.

50 yaşındaki gazeteci ve film yönetmeni Brent Renaud, Ukrayna’da öldürüldü. Kiev Emniyet Müdürü Andriy Nebytov, Renaud’un Rus askerlerince hedef alındığını ve yanındaki iki gazetecinin de yaralandığını belirtti.

Brent Renaud

Renaud, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarını izlerken öldürülen ilk yabancı gazeteci olarak kayıtlara geçti.

Yaralı gazetecilerden Juan Arredondo, bir İtalyan gazeteciye verdiği röportajda ateş anında Renaud ile birlikte olduğunu söyledi. Arredondo, Twitter üzerinden paylaştığı bir videoda ise şunlar söyledi:

“Ayrılan mültecilerin görüntüsünü almak için İrpin’deki ilk köprülerden birinin karşısındaydık, bir arabaya bindik. Birisi bizi diğer köprüye götürmeyi teklif etti, bir kontrol noktası geçtik ve bize ateş etmeye başladılar. Bu yüzden şoför geri döndü, onlarsa ateş etmeye devam ettiler ve geriye ikimiz kaldı. Dostum Brent Renaud ise vuruldu ve geride kaldı. Onun boynundan vurulduğunu gördüm.”

New York Times (NYT) gazetesi yayımladığı açıklamada Renaud’un ölümünden derin üzüntü duyduklarını ancak kendisinin NYT için çalışmadığını belirtti. Açıklamada Renaud’un en son 2015’te dergi için çalıştığı, sosyal medyada dolaşan basın kartının ise çok önce verildiği belirtildi.

Renaud daha önce Afganistan, Irak ve Haiti’de gazetecilik yapmıştı. 2014’te ise Şikago okullarını konu alan “Last Chance High” dizisi ile Peabody Ödülü’nü kazanmıştı. Renaud genellikle kardeşi Craig ile birlikte çalışıyordu. Ağabeyi gibi film yönetmenliğiyle uğraşan Craig Renaud’un Ukrayna’ya gidip gitmediği ise henüz bilinmiyor.

Brent Renaud ve kardeşi Craig Renaud

Ukrayna’daki savaşta ölen ilk gazeteci ise iki Ukraynalı Yevhenii Skaum’du. Skaum, iki hafta önce Kiev’de bir televizyon kulesinin Rus bombardımanında vurulması sonucu hayatını kaybeden bir kamera operatörüydü.

Skaum’un ölümünden birkaç gün sonra ise bir İngiliz gazeteci, Kiev’de vurularak yaralanmıştı.

Kaynak: BBC

Derleyen: Alp Selim

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.