Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

BAFTA Ödülleri sahiplerini buldu

İngiliz Film ve Televizyon Sanat Akademisi (BAFTA) Ödülleri dün akşam (13 Mart) düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Törende, Jane Campion’un yönettiği “The Power of the Dog” filmi öne çıktı. Campion, BAFTA Ödülleri’nde “En İyi Yönetmen” dalında ödül alan üçüncü kadın yönetmen olarak sinema tarihine geçti.

Jane Campion’ın yönettiği “The Power of the Dog” filmi, BAFTA Ödülleri’nde iki ödülün sahibi oldu. “En İyi Yönetmen” ve “En İyi Film” ödüllerine layık görülen filmin başrollerinde Benedict Cumberbatch ve Jesse Plemons oynuyor.

Campion, BAFTA Ödülleri’nde “En İyi Yönetmen” ödülünü alan üçüncü kadın yönetmen. “En İyi Yönetmen” ödülünü alan diğer kadın yönetmenler ise şöyle: 2009’da “The Hurt Locker” filmi ile Kathryn Bigelow ve 2020’de “Nomadland” filmi ile Chloé Zhao.

Putin’e tepki

Londra’da bulunan Royal Albert Hall’da düzenlenen ödül törenini, Avustralyalı komedi oyuncusu Rebel Wilson sundu. 

The Guardian’ın haberine göre, Wilson işaret diliyle ilgili bir bölümde orta parmağını kaldırarak, “Tüm işaret dillerinde, bu hareket Putin’e” dedi.

Sinemaya hakim eril bakışa bir eleştiri

“The Power of the Dog” ABD’li yazar Thomas Savage’ın aynı isimli romanından beyazperdeye uyarlandı. Film 1920’lerde, Montana’daki bir çiftlikte geçiyor.

Büyük bir çiftliğin sahibi Burbank kardeşlerin hikâyesini ele alan film, biri sert mizaçlı, diğeri duygusal olan kardeşlerin diyaloglarına odaklanıyor. Campion’ı 12 yıl aradan sonra sinemaya döndüren film, aynı zamanda sinemaya hâkim eril bakışa da bir eleştiri.

Ödül alan diğer filmler

Başrolünde Timothée Chalamet’in yer aldığı Denis Villeneuve’ün bilimkurgu filmi “Dune” geceden sinematografi, prodüksiyon tasarımı, görsel efekt, müzik ve ses dahil olmak üzere beş ödülle ayrıldı.

Ryusuke Hamaguchi’nin, Japon yazar Haruki Murakami’nin kısa öyküsünden uyarladığı “Drive My Car” “Yabancı Dilde En İyi Film” ödülünün sahibi oldu.

“En İyi Kadın Oyuncu Ödülü” Aleem Khan’ın ilk filmi “After Love”daki performansıyla Joanna Scanlan’a verilirken, “En İyi Erkek Oyuncu Ödülü”ne King Richard” filmindeki performansıyla Will Smith layık görüldü.

Troy Kotsur, aile draması “Coda”  filmindeki rolüyle BAFTA kazanan ilk işitme engelli aktör oldu. Kotsur, Marlee Matlin’den sonra Akademi Ödülü’ne aday gösterilen ikinci işitme engelli aktör. “Coda” aynı zamanda en iyi uyarlama senaryo ödülünü de kazandı.

Ödül töreninde rozet detayı

Jane Campion, 12 Mart’ta Beverly Hills’de düzenlenen “Director Guild of America Ödülleri”nde de “En İyi Yönetmen” ödülünü kazandı. Ödülü, onun adına filmin başrol oyuncusu Benedict Cumberbatch aldı.

Cumberbatch’in ödül törenine Ukrayna’yı desteklemek için rozet takarak geldiği de dikkatlerden kaçmadı.

Filmin fragmanını buradan izleyebilirsiniz.

Derleyen: Ali Karadağ

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.