Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Oscar ödüllü oyuncu ve Marvel yıldızı William Hurt, 71 yaşında hayatını kaybetti

Oscar ödüllü oyuncu William Hurt, 71 yaşında hayata gözlerini yumdu. Hurt, 1980’lerin çok beğenilen dramalarından Marvel filmlerine kadar pek çok filmde rol almıştı.

William Hurt, “Kaptan Amerika: Kahramanların Savaşı” filminin prömiyerinde.

William Hurt, “Örümcek Kadının Öpücüğü” adlı filmde Brezilya’da bir hapishanedeki tutsağı canlandırdığı rolüyle 1986 yılının en iyi erkek oyuncu Oscar’ını kazanmıştı. Sonraki iki yıl da “Başka Tanrının Çocukları” ve “Haberler” filmlerindeki rolleriyle iki kez daha ödüle aday gösterilmişti.

Amerikalı oyuncu, son yıllarda gişe rekortmeni beş Marvel filminde canlandırdığı “General Thaddeus” veya “Thunderbolt Ross” rolüyle de biliniyordu.

Hollywood internet sitesi Deadline, Hurt’ün oğlu Will’in şu sözlerini paylaştı:

“Hurt ailesi olarak sevgili babam ve Oscar ödüllü oyuncu William Hurt’ün 13 Mart 2022 tarihinde, 72 yaşına gireceği doğum gününden bir hafta önce, vefatını derin bir üzüntüyle duyuruyoruz. Huzur içinde, ailesinin yanında ve doğal sebeplerden dolayı vefat etti. Artık ailesi olarak mahremiyet arzumuzu dile getiriyoruz.”

Variety’nin haberine göre bu gelişme Hurt’ün arkadaşı Gerry Byrne tarafından da doğrulandı.

William Hurt, “Haberler” filmindeki rolüyle de Oscar’a aday olmuştu.

Marvel oyuncusu Mark Ruffalo, sosyal medya hesabından Hurt’un vefatına ilişkin paylaşımında, “Oyuncu dünyası adına bir başka büyük kayıp. Çok büyük bir oyuncu ve zekâydı. Huzur içinde uyu” sözlerine yer verdi.

Oyuncu Matthew Modline ise Hurt’u “sürekli olarak hakikatin ve insan anlayışının peşinde olan kusursuz bir profesyonel” olarak tanımladı.

Oyuncu ve yönetmen Antonio Bandreas’ın da arasında olduğu pek çok başka oyuncu ve yönetmen, Hurt’un ardından paylaşımlarda bulundu.

Avustralyalı aktör Russel Crowe, tweetinde “William Hurt’ü kaybettik. Onun ününü Robin Hood’dayken karakter temelli sorularıyla fark etmiştim ve sonrasında William Marshall’ın hayatıyla ilgili bir dosya derlemiştim. Sete geldiğinde beni aramıştı ve ben de hazırladıklarımı ona vermiştim. O anki gülümsemesinden daha büyük bir gülümseme gördüm mü bilmiyorum. Huzur içinde yatsın” yazdı.

Yönetmen M. Night Shyamalan da Twitter’dan, “William Hurt’ün ölüm haberini üzüntüyle öğrendim. The Village’da ona yönetmenlik yapma onuruna sahip olmuştum. Oyunculuk sanatının büyük bir ustasıydı. Her dokunuşu yenilikçi ve ufuk açıcı olurdu. #HuzurİçindeYat” mesajını paylaştı.

Ünlü oyuncu Rebecca Front ise yine Twitter hesabı üzerinden paylaştığı mesajında, “William Hurt’ün vefatını duymak çok üzücü. O gerçekten harika bir oyuncuydu. ‘Humans’ta onunla aynı sahnelerde olmak masterclassta ön koltuklarda oturmak gibi bir ayrıcalıktı” dedi.

Hurt 1970’lerde oyunculuk hayatına tiyatro sahnesinde başladı. Ardından 1981’de “Gerçeğin Ötesinde” filminde canlandırdığı takıntılı bilim insanı rolüyle büyük ekrandaki ilk atılımını yaparak en iyi yeni oyuncu Altın Küre ödülüne adaylık kazandı.

Aynı yıl, “The Big Chill” ve “Gorky Parkı” filmlerinde rol almadan önce “Vücut Isısı”nda (Body Heat) çapkın bir avukatı canlandırdı.

Hurt, gey bir mahkûmu oynadığı “Örümcek Kadının Öpücüğü” filmiyle Oscar kazandıktan sonra Los Angeles Time’a bu durumu “Kendimi çok yalnız hissettim” diyerek şöyle anlatmıştı:

“Ödülü bana verdikleri an aklımdaki tek düşünce şuydu: Tanrım şimdi ne yapacağım ben? Nasıl bir odaya girip başka herhangi bir aktörün bana güvenmesini sağlayacağım?”

Ancak bu durum, “Zoraki Turist”, “Lost in Space”, “Salgın” ve “Yapay Zekâ”daki rollerinden önce art arda iki adaylık almasını engellemedi. Ardından, 2006’da David Cronenberg’ün “Şiddetin Tarihçesi” filmiyle dördüncü Oscar adaylığı geldi.

Ayrıca 2011’deki “Too Big to Fail”daki maliye danışmanı Henry Poulson rolüyle ve hukuk draması “Damages” dizileriyle Emmy’e de aday gösterildi. “Beşinci Henry”, “Bir Yaz Gecesi Rüyası” ve “Hurlyburly”nin de aralarında bulunduğu yapımlarla tiyatroya dönen Hurt, “Bir Yaz Gecesi Rüyası”yla Tony Ödülü adaylığı da elde etti.

Hurt’e prostat kanseri teşhisi konmuştu.

Ancak Hurt çatışmacı kişiliğiyle de bilinirdi. “Şöhret beni pek mutlu eden bir durum değil, hatta bazen bir sorun” sözleriyle de bu durumu özetlemişti.

2013’te Telegraph’a verdiği röportajdaysa, “Bu bir ayrıcalık ve bir sorumluluk. Bazen bu sorumluluğu yeterince iyi taşımadığımı hissediyorum ve utanıyorum. Birçok kez davranışlarım yüzünden kendime hayal kırıklığıyla baktığım oldu” demişti.

Eski partneri Sandra Jennings, 1989’da bir nafaka davasında Hurt’ün “çok içtiğini” söylemiş ve alkollüyken öfkelendiğini anlatmıştı. Bir başka eski sevgilisi, “Başka Tanrının Çocukları”ndaki rol arkadaşı Marlee Matlin ise Hurt’ü fiziksel ve duygusal tacizle suçlamıştı. Hurt ise suçlamalara, “Sebep olduğum her zorluk için özür dilerim” diyerek cevap vermişti.

Kaynak: BBC

Derleyen: Rona Şenol

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.