Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Rusya-Ukrayna savaşı: Rusya, Çin’den askeri yardım istedi, gözler bir kez daha müzakere masasında

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının 19. günü. Ukrayna’daki savaşı sona erdirmek için diplomatik çabalar hızlanıyor. Ukrayna ve Rusya heyetlerinin bugün video konferans yöntemiyle bir araya gelmesi bekleniyor. Rusya’nın da Çin’den askeri ve ekonomik yardım istediği haberleri geliyor. Çin’in bu yardım talebine nasıl yanıt vereceği ise merak konusu.

Rus ve Ukrayna heyetleri bugün (14 Mart) video konferans yoluyla bir araya gelecek. Sosyal medyada paylaşılan bir videoda Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin danışmanı Mikhail Podolyak, Rusya’nın yapıcı bir şekilde devreye girmeye başladığını söyledi.

Kiev’deki saldırılarda bir kişi öldü

Ukrayna devlet televizyonu, başkent Kiev’deki bir apartmanın bombalanması sonucu en az bir kişinin hayatını kaybettiğini ve üç kişinin de yaralandığını duyurdu.

Kiev’in kuzeyindeki Antonov Havaalanı da Rus birlikleri tarafından hedef alındı. Hostomel olarak bilinen Antonov Havaalanı, Ukrayna’nın en önemli uluslararası kargo havalimanı.

Rusya, Çin’den yardım istedi

Financial Times ve New York Times’a göre Rusya, Çin’den askeri ve ekonomik yardım istedi. Pekin, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının başladığı 24 Şubat’tan itibaren savaşta tarafsız kalmaya çalışmıştı. Çin’in ABD Büyükelçiliği yetkilileri ise böyle bir talebin varlığından haberlerinin olmadığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ise Çin’i, Rusya’ya yardım etmesi halinde ağır sonuçlar ile karşı karşıya kalacağı konusunda uyardı.

Zelenskiy’den “uçuşa yasak bölge” çağrısı

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, NATO liderlerine bir kez daha seslendi ve Ukrayna’nın uçuşa yasak bölge ilan edilmesi çağrısını yineledi. Zelenskiy paylaştığı video mesajında, “Uçuşa yasak bölge ilan etmezseniz, Rus roketlerinin sizin bölgenize yani NATO topraklarına düşmesi an meselesi” dedi.

Zelenskiy dün (13 Mart) de askeri hastanede tedavi gören yaralı askerleri ziyaret etti.

Rusya, Instagram’ı engelledi

Rusya ülkede genelinde Instagram’ın faaliyetlerini yasakladı. Moskova hükümeti daha önce de ülke genelinde Facebook’un kullanımını yasaklamıştı. Cuma günü Kremlin, 14 Mart’tan itibaren platforma erişime kısıtlamalar getireceğini açıklamıştı.

https://twitter.com/netblocks/status/1503112394150715405?s=20&t=J69YoOt5Zh-zLVrkLAo–Q

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.